Jarní recepty s chřestem v hlavní roli

Ať už vejdete do zeleniny, potravin nebo supermarketu, snad všude v tuto chvíli najdete chřest. Ten je bohatý na vitamín C, ale i draslík a celkově působí jako přírodní antioxidant. Výborně nám pomáhá pročistit klouby a odplavit škodliviny, snižuje tuky a napomáhá snížit cukr v těle. Proto doporučuji využít nabídky a něco dobrého si z chřestu připravit.

Obrázek: 06f6d856850059c5f9fca66e6e31877ceb70e704
Zdroj: pixabay.com

Jak chřest připravuji?

Nejčastěji si dělám polévku a nebo ho zapékám.

Škrábu ho jako jarní mrkev - nožem a konce odřezávám, snažím se kupovat co nejčerstvější a pokud možno z Čech. Někdy mi víc chutná zelený, který se i jednodušeji loupe, někdy více používám bílý. Nevařím ho na stojato - nemám ten správný hrnec, ale přesto chřest chutná a čistí.

Jak se vyplavují škodliviny poznáte i na poměrně štiplavé moči. Výrazně uleví bolavým kloubům, zejména pokud trpíte dnou. Výborný je i když potřebujete snížit množství cukru v těle a celkově splasknout.

Chřestová polévka s ovesnými vločkami

(uvedené množství je asi na 1,5 litru polévky)

Svazek chřestu, ochucovadlo bez glutamanu sodného, 1 hrnek jemných ovesných vloček, olivový olej, sůl.

Chřest oloupeme a nakrájíme na kousky, zalijeme vodou a přidáme ostatní ingredience. Krátce povaříme, popřípadě před podáváním rozmixujeme. Je to snadná, rychlá, ale moc dobrá polévka.

Když v květnu není úplně teplo, potěší vaše tělo kořeněný rooibos, který dodává vitalitu, uklidňuje a krásně voní a chutná.

Kořeněný rooibos

Rooibos, hřebíček, vanilka, kardamom, třtinový cukr.

Vše dáme do hrnce a převaříme s vodou. Do hrnku s čajem lze poté přidat kokosové nebo mandlové mléko.

Rooibos pochází z jižní Afriky, neobsahuje tein, má množství vitamínů a minerálů, pro někoho chutná do medova (také se mu občas říká medový čaj). Pomáhá při alergických i ekzémových obtížích.

Pomazánka z bílé ředkve

(asi 4 porce)

1 kvalitní pomazánkové máslo (ze smetany),

1 bílá ředkev, čerstvý tymián,

ghí, sůl, citron, orestovaná sezamová semínka.

Ředkev nastrouháme a krátce orestujeme na ghí, necháme vychladnout a vmícháme pomazánkové máslo, přidáme pár kapek citrónu, nasekaný tymián a sůl.

Mažeme na domácí večku či chléb a zasypáváme na sucho opraženými sezamovými semínky. Opražená sezamová semínka doladí výslednou chuť a dodají ještě více živin (např. železo).

Tato pomazánka je více vhodná na podzim, zimu a začátek jara, pomáhá pročistit krev, posiluje, podporuje správnou funkci močového ústrojí, podporuje správnou funkci žlučníku.

Hodí se do dlouhodobějších očistných diet.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 27ff0f4def8350dd1724c3d0cf96eeb4789c2f1e
Obrázek: 9c87f1a973df529760adc33815c03ca2d7c45060
Obrázek: c6551659095c5eabad7214e0c5d05092070f80e0
Obrázek: 854379d4c18078dadc80abc12458d0aea4348b90
Obrázek: 19f6cdf777cc35b8e353b54ab7738867c3e52041