Gleidshop
Eshop

Karbanátky s vůní bobkového listu

Přijměte inspiraci na odlehčenou verzi letního grilování. Připravte se na skvělou pochoutku!

Alena Hilšerová

 

 Na jednom letním grilování jsem kdysi ochutnala zvláštně ochucené karbanátky. Kuchařka, která je připravovala je okořenila bobkovým listem. Byl rozdrcený na co nejjemnější kousky a pečením se z tohoto koření stala vlastně zelená bylinka. Tu chuť si pamatuji velice dobře. Mám jí spojenou s brusinkami, které se podávali spolu s těmito karbanátky. Od té doby jsem je nikdy takto ochucené neměla. Občas, když si na ně vzpomenu, tak do mých vege karbanátků vpašuji trochu vavřínu.

Karbanátků, ani sekané jsem se nezřekla, ani v mém současném kytkožroutském období. Je tedy pravda, že maso bylo nahrazeno pohankou, čočkou nebo sojovým masem. Zkoušela jsem to nakombinovat nebo použít různá koření. Beru si inspiraci z mého okolí. Sekané nebo karbanátky jsou velice vděčný sortiment na veganských piknicích. Toto jídlo se může jíst i studené. Takže klidně s chlebem, hořčicí a kyselou okurkou.

Recept, který jsem si pro vás dnes připravila je i bezlepkový. Pokud máte bezlepkovou dietu nebo přemýšlíte o tom, jak lepek ve svém jídelníčku zminimalizovat, je tento recept přesně určený pro vás.

V receptu jsou zmíněné ovesné vločky. Ovesné vločky jako takové jsou čistě bezlepkové. Důvod, proč se neuvádí, že je to bezlepková potravina je ta, že se většina ovesných vloček vyrábí v továrnách, kde se zpracovává i lepek. Pokud se na to zaměříte, tak určitě najdete balení s ovesnými vločkami, kde je uvedeno, že jsou bezlepkové.

 

Co budeme potřebovat?

  • 1 hrnek pohanky lámanky
  • 0,5 hrnku červené čočky
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 bobkové listy
  • sůl podle chuti
  • majoránka
  • 2 lžíce oleje
  • brambory
  • 50 g ovesných vloček
  • 250 ml vody

 

Jak připravíme karbanátky?

Pohanku lámanku propláchneme studenou vodou. Do hrnce dáme přibližně tolik vody, co bude pohanky. Nedáváme vody více, abychom jí nemuseli vylévat. Tím bychom vylévali do odpadu i zázračný rutin. Ten se máčením dostává do vody. Je to látka, která je velmi prospěšná pro naše cévy. Přivedeme pohanku k varu, vaříme asi 3 minuty. Vypneme a necháme dojít. Voda se do pohanky vsákne. Červenou čočku namočíme na 10 minut do vody, kterou slijeme, přilijeme čistou vodu a vaříme doměkka. Tady vodu slít můžeme.

Na oleji osmahneme cibuli do světlehněda. Do mixéru dáme uvařenou pohanku i čočku, cibuli, nastrouhanou mrkev, rozdrcený bobkový list (stačí promnout mezi prsty nebo můžeme použít hmoždíř), majoránku, sůl i hořčici. Vše rozmixujeme. Nemusí to být úplně důkladné a jemné rozmixování. Pokud by bylo těsto příliš tekuté, můžeme zahustit ovesnými vločkami. Z tohoto těsta vytváříme karbanátky. Pečeme v troubě na pečicím papíře z obou stran do světlehněda. Papír můžeme ještě zlehka potřít olejem, aby nebyly příliš suché.

Bramborou kaši jsem udělala z brambor a ovesného mléka. Ovesné vločky jsem namočila a rozmixovala. Ovesné mléko jsem ohřála a promíchala se šťouchanými bramborami.

 

Co jsou to veganské pikniky?

Zkuste zjisit, určitě ve vašem okolí se budou takové pikniky pořádat. Je to setkání podobně smýšlejících lidí. Jako vstupenka většinou funguje uvařené veganské jídlo. Pokud nemáte s veganským jídlem zkušenosti, stačí přinést nějaké ovoce nebo zeleninu. Účastníci na těchto piknicích si přijdou popovídat a ochutnat co kdo připravil. Myslím si, že je to velice zajímavá myšlenka. A pokud máte chuť se inspirovat, ochutnat něco jiného, zkuste na takovou akci zajít.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Přepadla vás nečekaná návštěva a nemáte čas se s ničím mazat? Zkuste tento super rychlý recept na oblíbený crumble.

22.9.2018
Hodnocení:

Avokádo - má životní láska. Jaký na něj vlastně máte názor? Polovina republiky jej adoruje a druhá nezná, nebo se spíše nesetkali s jinou formou avokáda, než s quacamole. Já si k němu však dlouhou cestu hledat nemusela, jelikož mě okouzlila zejména univerzálnost této zdravé formy tuku a tudíž mi začalo postupně nahrazovat vejce, pudinky, tuk do pečení a pomazánky. Nehledě na to, že při sportování avokádo zasytí na delší dobu, než ke snídani běžně používané sacharidy (kaše, ovoce, obiloviny). Dnes se budu tedy věnovat snídaňové variantě avokáda.

6.10.2017
Hodnocení:

Jistě to každý znáte - jedete na hory a není čas na pořádné stravování, stánky překupují rychlojídly jako párky v rohlíku a smaženým sýrem v housce. To zrovna vyčerpanému tělu po lyžovačce nesvědčí. Přináším vám pár rad, jak se jim vyhnout a jak nabrat znovu sílu na sport.

6.3.2019
Hodnocení:

Letos jsem vyzkoušela jahodový sirup, je skvělý a dlouho u nás nevydrží. Tak jestli máte dlouho plodící jahody a už nevíte co s úrodou, tak nezapomeňte na sirup. V zimě se bude hodit.

5.8.2016
Hodnocení:

Vyhledávání

O nás

Stáhněte si nás do telefonu

Stažení aplikace

Náš Facebook

Náš Instagram

Instagram