Gleidshop
Hlavní baner

Masopustní recepty pro zahřátí

Venku je stále ještě pořádná zima a sluníčka není mnoho. V dnešním článku vám proto představím recepty plné železa a suroviny, které v tomto období tělo podpoří. 

 

pexels.com

 

Krátké upozornění - jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.

 

Masopustní pití - Jablečnice s hruškou a zázvorem

(zahřátí, zklidnění a podpora radosti i v zimě)

 

1 hrnek jabl. moštu,

½ hrnku vody,

1 lžíce třtinového cukru (dle kyselosti moštu),

skořice, kardamom, čerstvý zázvor a sušené plátky hrušky (malá hrst).

Vše necháme chvilku povařit. Nápoj vypijeme, hrušku sníme. Doporučuji používat takové sušené hrušky, které neobsahují chemické konzervanty.

 

Hrušky - podporují krvetvorbu a snižují pocit strachu, zlepšují správné vyprazdňování. Jsou zdrojem vitamínu C a draslíku.

 

Zázvor čerstvý - pomáhá při průjmu, bolesti břicha, nadýmání. Posiluje srdce, snižuje zvýšenou hladinu cholesterolu, snižuje krevní tlak, zlepšuje hybnost kloubů, zvyšuje zažívání. Zabraňuje nadměrné srážlivosti krve, a tím chrání před srdečním infarktem. Snižuje cholesterol, působí proti nevolnosti, cestovní horečce, lehce snižuje krevní tlak, působí jako rakovinová prevence. Sbírá toxiny, působí při nachlazení a zkaženém žaludku. Kvalitní zázvor by měl být uvnitř žlutý, voňavý a celkově neseschlý. Vždy ho loupeme.

 

Badyán - voňavé koření, které nám pomůže při bolestech v krku, kašli, revmatických obtížích. Působí močopudně a provoní naší kuchyni.

 

 

Masopustní uzená polévka - Čočková polévka s uzeným sýrem

(zhruba 4 porce, 1 až 1,5 litru vody)

 

Pórek (5 cm),

koriandr ml., saturejka, pískavice, jemné kari,

mrkev, 1/3 celeru, 2 kořenové petržele,

bobkový list (2 ks), kmín, solčanka,

neloupaná červená čočka (1 hrnek),

3 lžíce jemných ovesných vloček s klíčky,

1/2 hrnku nastrouhaného kvalitního uzeného sýra,

troška jabl. octa, ghí a olivový olej, sůl.

 

Na ghí a olivovém oleji orestujeme zeleninu, přidáme koření, zalijeme vodou a dáme ostatní suroviny - krom nastrouhaného sýra (ten dáme až nakonec do talíře), krátce vaříme. Použijte kvalitní uzený sýr.

 

Červená čočka neloupaná je velmi dobrým zdrojem železa, které může v zimních měsících chybět. Dále reguluje hladinu cukru v krvi, a tím také pomáhá proti únavě. Dalším zdrojem železa je i kmín,  nebo například nesířené sušené meruňky, melasa, švestky, med.

 

 

Jak se projevuje nedostatek železa?

Nejčastěji únavou -  například jsme unaveni již ráno, i když jsme spali poměrně dlouho. Může se objevit i celková bledost, nebo jsou velmi bledé rty. Ale třeba i přílišné zadýchávání, nebo bušení srdce.

Abychom železo dobře vstřebali je potřeba mít ve stravě dostatečné množství vitamínu C.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Ivana Georgievová

Ayurvéda a zdravé stravování

Iva se od roku 2006 plně věnuje předávání praktických a jednoduchých pouček vycházejících ze staré Ayurvédy a to zejména na přednáškách, konzultacích, jednodenních i vícedenních seminářích. Vydala několik knih s recepty a radami z praktické Ayurvédy. Jak pomoci svému tělu i mysli pomocí stravy? To vám prozradí ve svých článcích.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Počátkem naší "cesty kolem světa" bylo vinobraní ve Francouzkém regionu Champagne, jak již název napovídá, zde se sklízí víno, ze kterého vzniká pravé Champagnské. Jaká úskalí se vytrpí, než se z hroznů stane perlivý mok a co si k němu dávají místní Francouzi, vám přiblížím v tomto článku.

9.10.2019
Hodnocení:

Podzimní listí skrývá nejeden plod z přírody. Vyrazte na jedlé kaštany a udělejte si doma voňavou dobrotu, která vás zahřeje nejen v žaludku.

19.11.2020
Hodnocení:

Byť jsou teplé dny v nedohledu, neznamená to, že skončila salátová sezóna. S ubývajícími stupni na teploměru však přibývají vrstvy a tělo touží po něčem sytějším.

30.9.2017
Hodnocení:
Tento recept je pro ty, kteří, stejně jako já, nedokázali zařadit jáhly do svého běžného jídelníčku. Občas je v nějakém afektu koupím a občas i třikrát a pak mám doma jáhlové nadělení. Takže co s vámi, holky jedny? Dezert či snídani!
27.10.2017
Hodnocení: