Gleidshop
Hlavní baner

Masopustní recepty pro zahřátí

Venku je stále ještě pořádná zima a sluníčka není mnoho. V dnešním článku vám proto představím recepty plné železa a suroviny, které v tomto období tělo podpoří. 

 

pexels.com

 

Krátké upozornění - jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.

 

Masopustní pití - Jablečnice s hruškou a zázvorem

(zahřátí, zklidnění a podpora radosti i v zimě)

 

1 hrnek jabl. moštu,

½ hrnku vody,

1 lžíce třtinového cukru (dle kyselosti moštu),

skořice, kardamom, čerstvý zázvor a sušené plátky hrušky (malá hrst).

Vše necháme chvilku povařit. Nápoj vypijeme, hrušku sníme. Doporučuji používat takové sušené hrušky, které neobsahují chemické konzervanty.

 

Hrušky - podporují krvetvorbu a snižují pocit strachu, zlepšují správné vyprazdňování. Jsou zdrojem vitamínu C a draslíku.

 

Zázvor čerstvý - pomáhá při průjmu, bolesti břicha, nadýmání. Posiluje srdce, snižuje zvýšenou hladinu cholesterolu, snižuje krevní tlak, zlepšuje hybnost kloubů, zvyšuje zažívání. Zabraňuje nadměrné srážlivosti krve, a tím chrání před srdečním infarktem. Snižuje cholesterol, působí proti nevolnosti, cestovní horečce, lehce snižuje krevní tlak, působí jako rakovinová prevence. Sbírá toxiny, působí při nachlazení a zkaženém žaludku. Kvalitní zázvor by měl být uvnitř žlutý, voňavý a celkově neseschlý. Vždy ho loupeme.

 

Badyán - voňavé koření, které nám pomůže při bolestech v krku, kašli, revmatických obtížích. Působí močopudně a provoní naší kuchyni.

 

 

Masopustní uzená polévka - Čočková polévka s uzeným sýrem

(zhruba 4 porce, 1 až 1,5 litru vody)

 

Pórek (5 cm),

koriandr ml., saturejka, pískavice, jemné kari,

mrkev, 1/3 celeru, 2 kořenové petržele,

bobkový list (2 ks), kmín, solčanka,

neloupaná červená čočka (1 hrnek),

3 lžíce jemných ovesných vloček s klíčky,

1/2 hrnku nastrouhaného kvalitního uzeného sýra,

troška jabl. octa, ghí a olivový olej, sůl.

 

Na ghí a olivovém oleji orestujeme zeleninu, přidáme koření, zalijeme vodou a dáme ostatní suroviny - krom nastrouhaného sýra (ten dáme až nakonec do talíře), krátce vaříme. Použijte kvalitní uzený sýr.

 

Červená čočka neloupaná je velmi dobrým zdrojem železa, které může v zimních měsících chybět. Dále reguluje hladinu cukru v krvi, a tím také pomáhá proti únavě. Dalším zdrojem železa je i kmín,  nebo například nesířené sušené meruňky, melasa, švestky, med.

 

 

Jak se projevuje nedostatek železa?

Nejčastěji únavou -  například jsme unaveni již ráno, i když jsme spali poměrně dlouho. Může se objevit i celková bledost, nebo jsou velmi bledé rty. Ale třeba i přílišné zadýchávání, nebo bušení srdce.

Abychom železo dobře vstřebali je potřeba mít ve stravě dostatečné množství vitamínu C.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Ivana Georgievová

Ayurvéda a zdravé stravování

Iva se od roku 2006 plně věnuje předávání praktických a jednoduchých pouček vycházejících ze staré Ayurvédy a to zejména na přednáškách, konzultacích, jednodenních i vícedenních seminářích. Vydala několik knih s recepty a radami z praktické Ayurvédy. Jak pomoci svému tělu i mysli pomocí stravy? To vám prozradí ve svých článcích.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Vyrostla jsem v rodině milovníků masa, myslivců, požitkářů... a diabetiků. Nad jídlem jsem prakticky nepřemýšlela, dokud v mých pouhých dvaceti letech nenastaly zdravotní potíže. Po několika vyšetřeních, která nic nezjistila, a rozhovorech s lékařem, který mi poradil, ať jím více tmavého pečiva a piji méně čaje, mi došlo, že tudy cesta nevede...

19.9.2017
Hodnocení:
Co jíst v květnu, abychom podpořili naše tělo a cítili se skvěle? Květnové jarní recepty podle ayurvedy od Ivy Georgievové jsou tady.
9.5.2018
Hodnocení:
Čas grilování a letních posezení je v plném proudu. Trpíte celiakií (alergii na lepek), a přesto byste si dali chutný burger? Přináším vám recept, na kterém si všichni pochutnají.
5.7.2016
Hodnocení:
Také si rádi občas zamlsáte, ale klasické dortíky vás už omrzely? Zkuste sympatické, oku i jazyku lahodící, makronky.
24.2.2018
Hodnocení: