Gleidshop
Hlavní baner

Dobrůtka, kterou musíte překvapit svého muže - vegetariánská tlačenka. Věřte, že nepozná rozdíl!

Můj švagr je vegetariánem už 11 let, a když jsem se ho zeptala, jestli mu maso někdy chybí, řekl, že vůbec, jen jednu věc by prý si ještě někdy rád dal - pořádné kolečko tlačenky s octem a cibulí. Býložravci drží při sobě, takže jsem to musela hned zkusit. Byla to pro mě výzva a soudě podle jeho výrazu, se povedla. Dnešní recept je tedy pro ty, kteří maso už jíst nechtějí, ale s nostalgií si přece jen někdy na nějakou mňamku z mládí vzpomenou.

Michaela Červenková

 

Co budete potřebovat (na jednu šišku):

  • balíček sójových plátků 
  • balíček marinovaného/uzeného tofu
  • 2 pytlíčky prášku Agar 
  • cca 900 ml zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 1-2 bobkové listy
  • 1/2 ČL nového koření 
  • 1/2 ČL uzené nebo sladké papriky
  • špetka pálivé papriky

 

K podávání:

  • 1 velká cibule (klidně červená)
  • jablečný ocet 
  • pečivo 
  • sůl a pepř

 

Nejdříve si povaříme sójové plátky v zeleninovém vývaru (já použila bujón bez glutamátu). Vaříme cca 10 minut do změknutí. Potom scedíme, rukama vymačkáme přebytečnou vodu. Nakrájíme si do misky tofu, přidáme k němu sójové plátky (také nakrájené na kousky) a dáme na chvíli marinovat s trochou oleje, soli, pepře a rozmačkaného česneku. 

Po chvíli dáme směs nudliček a tofu na pánev a trošku osmahneme, přidáme sypké koření a směs v něm obalíme. Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a povaříme asi 5 minut. Poté vyndáme všechny kousky většího koření, vypneme sporák a do horké směsi nasypeme oba sáčky agaru. Vůbec nic se nestane. Nelekejte se, Agar totiž začíná houstnout pomaleji než želatina.

Nalijeme do formy, nejlepší je ta na srnčí hřbet. A když nemáme srnčí hřbet, dáme to do formy na bábovku, taky to jde.

Necháme vychladit hoooodně dlouho. Agar musí ztuhnout a i potom se rozpouští rychle, takže vyndáváme z ledničky jen minimálně (rozhodně to není vhodné jídlo pro převoz).

Nakrájíme na plátky, ozdobíme kolečky cibule, pokapeme jablečným octem a posypeme solí a pepřem. Podáváme s pečivem.

 

Přeji vám dobrou chuť!

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Michaela Červenková

milovnice jídla

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Zahrádkáři v tomto období zažívají cuketové žně. Ať už mezi ně patříte nebo ne, zkuste tyto výborné cuketové recepty! Pečené cuketové květy jako v Itálii, veganské cuketové brownies, cuketový koláč s kozím sýrem... Sklízejte a radujte se!

10.8.2020
Hodnocení:

Léto se nám pomalu chýlí ke konci, máme tu pro vás opět dávku receptů. Tentokrát například třídenní pročišťující kúru na odplavení škodlivin (z období léta) a podporu podzimní vitality.

7.9.2017
Hodnocení:

Díky manželovu studiu jsem se mohla vypravit na třítýdenní dobrodružnou výpravu do Norska. Spaní v autě a na horských záchranných chatách, neskutečné výhledy, hromady sněhu, překrásné fjordy, sněžnice, polární lišky a sobi, plavba lodí, kilometry ve vlacích, výborná jídla i hlad na výpravách. Co všechno jsme na severu mohli vidět, a především ochutnat vám teď budu vyprávět ve třech příbězích, podle míst, která jsem navštívila.

6.6.2019
Hodnocení:
Současnou hlavní potravinou na stáncích je artyčok, jehož nafialovělý květ oslní nejedno oko. Tak trochu zapomenutý druh zeleniny se díky stále populárnějším farmářským trhům pomalu vrací i na český trh. V Itálii je artyčok naopak dlouhodobě surovinou číslo jedna v tomto období. A jak na něj? Římané to ví nejlépe, proto jsem si pro vás připravila recept Carciofi alla romana!
16.3.2018
Hodnocení:

Vyhledávání

O nás

Stáhněte si nás do telefonu

Stažení aplikace

Náš Facebook

Náš Instagram

Instagram