Gleidshop
Eshop

Chutné a přesto dietní recepty pro zdraví

Přijďte si pro inspiraci k Ivě, která se zabývá praktickou ayurvédou. Dokáže poradit, co je v dané období pro naše tělo, to pravé. Tak zkuste nějaký z receptů a uvidíte, že si neuvěřitelně pochutnáte.

pixabay.com

 

Krátké upozornění - jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.

 


Sypaný mandlový koláč s hruškami

Hrušky,

½kg tučného kvalitního tvarohu,

300g až 500g jemných ovesných vloček, nejlépe s klíčky,

třtinový cukr, kardamom,

ghí na vymazání pekáče,

oloupané a nasekané mandle,

popřípadě troška vody.

 

Do vymazaného pekáče ghí nakrájíme hrušky (asi do 1,5cm až 2cm výšky), posypeme ovesnými vločkami, kardamomem a tř.cukrem. Na vločky nadrolíme tvaroh a opět posypeme cukrem. Poslední vrstvu tvoří zase nakrájené hrušky, posypané oloupanými a nasekanými mandlemi. Pečeme zvolna asi na 150 stupňů celsia, dle potřeby můžeme podlít troškou vody. Je potřeba, aby se suroviny pečením spojily a aby tvaroh nebyl tekoucí a vše bylo kompaktní.

Můžeme jíst teplé, chutí se velmi podobá zemlbábě, nebo počkat až koláč vychladne.

 

Hrušky

Velmi dobře čistí střeva, odstraňují zácpu, obsahují mnoho vody. Toto je důležitá informace pro ty z nás, kteří mají problém s pitím. Hrušky podporují krvetvorbu a snižují pocit strachu a neklidu.

 

 

V současné době dozrává i další podzimní poklad, který nám příroda nadělila. Jedná se o švestky (vitaminy řady B, železo, vláknina)

 

Pečený čaj ze švestek

Vypeckované a omyté švestky dáme s troškou vody do trouby a pomalu pečeme (asi na 100 stupňů celsia). Ze švestek nám téměř vzniknou povidla. Před koncem pečení přidáme třtinový cukr, kardamom a kustovnici čínskou. Ještě horké dáme do čerstvě vypařených zavařovacích sklenic, které ihned po naplnění uzavřeme.

Příprava samotného čaje je jednoduchá, do hrnku dáme asi dvě lžíce připravené směsi a zalijeme horkou vodou.

Čaj má uklidňující účinek a napomáhá správnému vyprazdňování.

 

Pohanková polévka

(Uvedené množství je asi na 1,5 až 2 litry polévky)

1 petržel, 2 mrkve, ¼ kapusty, 1/3 celeru, 1/3 pórku, troška brokolice,

1 brambora, zelená petrželka, zelená nať celeru,

majoránka, 4 pepře, 2 zrnka nového koření, kmín,

2 bobkové listy,

Solčanka, sůl,

1 hrneček pohanky,

½ hrnku ječných krup,

olivový olej.

Kdo má rád, a nezlobí ho zažívání a vyšší oheň v těle, může přidat jeden stroužek česneku.

 

Na olivovém oleji necháme osmahnout mrkev a poté ostatní nakrájenou zeleninu kromě brambory, brokolice a zelené natě celeru. Zalijeme vodou a přidáme ostatní ingredience.

Polévka je velice výživná, pohanka obsahuje rutin (vhodný na křečové žíly, hemeroidy, příliš hustou krev). Kdo má tyto potíže, měl by nejméně dvakrát týdně jíst pohanku.

 

 

Jak na zdravotní potíže v tomto období?

Po letošním krásném jaru a velmi teplém létě se nám nyní může stát, že se více potíme, je nám současně zima i velké teplo, trápí nás svědivá pokožka a svědivé oči.

 

Co dělat, čím to může být?  

Může se jednat o zvýšený oheň v těle (důsledek přílišné aktivity a to i mentální, nebo častější pobyt v horkém prostředí, či celkově dle svého typu inklinujeme k horkosti). Také se často u žen po padesátce může projevit hormonální nerovnováha, která někdy překvapí nejen okolo 50 let, ale i ve 40, a někdy dokonce i v 60 letech.

Noční pocení může být také důsledek zahřívajících pročišťujících čajů (skořice, zázvor), nebo ve větší míře užívaného česneku, bobkového listu či pepře.

 

Na snížení horkosti můžete zkusit čaj z červeného jetele, který pomáhá snížit jak ekzémy, tak i vnitřní horkost a je i jednou z možností, pokud žena trpí na návaly při přechodu. Lze použít jak čaj z něho, nebo jsou na trhu i různé tinktury či jiné přírodní preparáty, kde základem je právě červený jetel.

Výborným pomocníkem je i potírání kůže kvalitním kokosovým olejem - ideálně „Raw panenský kokosový olej“ (Raw panenský kokosový olej - šetrnější výroba, bez chemických úprav, parfemace a bělení). Kokosový olej zchlazuje a to i tak, že okamžitě pomůže i při spáleninách, je antiseptický a antibakteriální.

Hodí se i ve chvíli, kdy se nám více potí nohy.

 

Další možností jak si pomoci je úprava stravy a pitného režimu. Nevhodná jsou ostrá a příliš kyselá jídla, je dobré si dát pozor na ostré koření, ale i zeleninu (například rajčata, kysané zelí, cibuli, česnek). Vyplatí se omezit solení a pojídání příliš těžkých jídel.

Co se týká pití, je potřeba omezit alkohol a kávu. Někdy i zahřívací čaje (např. se skořicí, nebo zázvorem, či s bobkovým listem).

Velmi dobře působí  vhodný pohyb - procházka na čerstvém vzduchu (pozor nikoliv ve vedru) nebo i  jóga, či Tajči.

 

Pokud pocení doprovází i štiplavý zápach, měl by člověk použít suroviny na snížení kyselosti v těle, změnit jídelníček, omezit alkohol, popíjet teplou vodu, více se hýbat.

V  době podzimu máme k dispozici vynikající zásadité ovoce - hrušku. Další možností na snížení překyselení je koupel v jedlé sodě (je zásaditá).

Do koupele je vhodné jít již umytý. Množství sody, teplotu vody a délku pobytu řešíme individuálně, dle našeho zdravotního stavu a typu. Koupel příznivě působí i na pokožku - hebká kůže a snižuje únavu a přepětí. Tuto koupel můžeme použít i v případě potících se nohou, které doprovází i nelibá vůně.

 

Plísně na nehtu

Někdy potící a zapáchající nohy mají ještě jeden projev a to je plíseň na nehtu. V tomto případě může pomoci koupel nohou ve vodě s jablečným octem.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Ivana Georgievová

Ayurvéda a zdravé stravování

Iva se od roku 2006 plně věnuje předávání praktických a jednoduchých pouček vycházejících ze staré Ayurvédy a to zejména na přednáškách, konzultacích, jednodenních i vícedenních seminářích. Vydala několik knih s recepty a radami z praktické Ayurvédy. Jak pomoci svému tělu i mysli pomocí stravy? To vám prozradí ve svých článcích.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Ani vánoční ubrus na stole nám nemůže zabránit zavzpomínat na léto. I když v zimě nejčastěji sahám po horkých polévkách a jiných hřejivých "comfort foods", někdy dostanu chuť na něco lehčího, čerstvého a křupavého. Přes týden vařím jídla, která lze v práci ohřát druhý den, o víkendu potom nejčastěji zkouším taková, která je nutné jíst hned po připravení. A pokud máte doma masožrouta (jako já), můžete jednoduše vyměnit tofu za kousky kuřecího masa.

23.11.2018
Hodnocení:

Proč do všech nápojů neustále přidávat cukr? Není to nic zdravého, naopak v horkých letních dnech vás může dehydrovat. Představím vám proto tři lahodné příchutě limonád, do kterých se zamilujete i bez cukru. 

30.7.2019
Hodnocení:

Každý si určitě z dětství pamatuje, co dobrého mu maminka uvařila nebo upekla. V některých rodinách mají dokonce recepty, které se dědí z generace na generaci. Já si pamatuji, jak nám všem vždycky chutnaly maminčiny moravské koláčky. Mladší generace si někdy netroufá na kynuté těsto, ale stačí dodržet postup a vše se podaří. Takže pusťme se do toho.

29.7.2020
Hodnocení:

I grilovat se dá zdravě a do přípravy se může zapojit celá rodina.

17.6.2016
Hodnocení: