Nejedovatá zahrada pro děti

Nepřipravujte své ratolesti o takové dobrodružství jako je zahrada, vždyť i květy dýni jsou mňamka. Je to vlastně jednoduché. Už v dětství jsem utrhla a snědla hodně rostlin. Tahle libůstka mi zůstala dodnes. Na jaře obcházím zahradu a ochutnávám co mi příroda uvařila. A proč ne?

Obrázek: Nejedovatá zahrada pro děti
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Často se setkávám s telefonáty typu: "moje dítě snědlo cosi, nemůže se tím otrávit? " a možná ještě častěji s požadavky na nejedovatou zahradu. Na rovinu nebudu vás přesvědčovat, že jí vytvořím nebo že neexistuje možnost mít jí. Můžete dětem vytvořit zahradu kde je vše k jídlu, ale co až se dostane k sousedovi? 


Další svízel je ptactvo a hmyz, který nedbá našich nároků a vesele roznáší semínka a trousí je bez ladu a skladu po světě, nejlépe tam, kde je nechceme. Pak ještě vítr, neřád, je schopný donést cokoli odkudkoli. Proto buďme soudní a pro naše vlastní pohodlí a klid naučme děti co k jídlu je a co nikoliv.  
 

Obrázek: zahrada bez jedovatých rostlin pro děti
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Kde začít?

Začala bych u bobulek, podstatná je doba sklizně, barva a tvar jak rostliny, tak samotného plodu. Nezapomeňte, že jsou keře, na kterých též zrají bobulky, nemusí být nutně jedovaté, ale rozhodně dobré nebudou. 
 

U rostlin je to možná trochu složitější, ale ani prudce jedovaté druhy jim rozhodně chutnat nebudou. Například Náprstník (Digitalis) oblíbený u travičů v detektivních příbězích je tak hořký, že ho opravdu nikdo dobrovolně nesní. A upřímně? Moje babička měla tradiční venkovskou zahradu plnou všech možných rostlin a keřů a co byste řekli? Jediný vedlejší účinek je, že znám veliké množství rostlin, které staly se mým koníčkem i prací, a ještě jsem se žádnou rostlinou neotrávila. 


Na zahradu se mi chodí pást srny, i ty moc dobře ví. Z opatrnosti jeden den jen ochutnají a když je to chutné a nic se jim nestane, tak druhý den tu kytku sežerou celou. Děti nejsou hloupé a nedobré rostliny a plody také jíst nebudou. A jestli sem tam sní sedmikrásku, pampelišku nebo šťovík určitě jim to jen prospěje.
 

Obrázek: naprstnik
Zdroj: Náprstník (Unsplash)


Které rostliny můžou děti sníst a které ne? 

Mám pro Vás pár nejběžnějších:

 

  • Náprstník versus Divizna 
    Divizna je jedlá, dokonce léčivá, ale všeho s mírou. Má vždy jen žlutá květenství. Naopak Náprstník najdeme většinou růžový, v kombinaci s fialovou bílou a ojediněle netradiční barvy u nových odrůd. A má květy ve tvaru malých kornoutků, do kterých se vejde i čmelák...to si pamatuji z dětství. Když se babička nedívala, tak jsme je tam zavřeli a poslouchali bzučení. Ale pšt.
     
  • Černooká Zuzana versus Řeřicha 
    Černooká Zuzana je jen jedna...má uprostřed květů černé oko. A Řeřicha má různé odstíny oranžové a žluté a vždy bez oka. Řeřichu poznáte i podle charakteristického listu ve tvaru paraplíčka, který je též chutný
     
  • Fialky nebo Macešky
    Můžete sníst všechny. Jen pozor na to, kde a kdy je sbíráte. U koupených Macešek jezte až další rozkvetlé květy, nikdy nevíte, co zahradník použije za chemii pro jejich růst. Krásně nazdobí sladký dezert nebo bramborovou kaši.
     
  • Fazole a Hrášek
    Ne, že by byly fazole zrovna jedovaté, ale určitě víte, že se musí před konzumací tepelně zpracovat. Tak je dobré ukázat, že hrášek je světle zelený, kvete bíle a má malé kudrnaté úponky, které pomáhají rostlině ve šplhání. A co fazole? Mají tuhé listy, různě barevné květy (záleží na odrůdě). Hlavně fazolky nejsou kulaté.
     

Reklama

Podobné články

Obrázek: 38c8cd10ca6c9d0b778e2f4ab40a2759b2e42e0c
Obrázek: f02bb0e8b40549b0d8435d602244fe78280c3b39
Obrázek: 9bf390f534edef1e6c3fa717ca35b9132e613bfc
Obrázek: 8ce6faf65a021c501f9db60db8d01e14036ef2a4
Obrázek: jak se správně opalovat