Gleidshop
Eshop

Dokonalá večeře - cuketové noky s červenou řepou

Už nevíte, co udělat z cukety? Zkuste noky, které doplňte pečenou červenou řepou a vaše játra vám poděkují.

pixabay.com

 

Cukety se na mě řítí z celého okolí. Možná to je tím, že všichni v mém okolí ví o mé lásce k rostlinné stravě. Možná je to tím, že se letos urodilo nejen hodně cuket a lidé, kteří něco pěstují, mají velké přebytky.

Co jste už z cuket měli vy?

Kromě osvědčené klasiky jako jsou cuketa ala bramborák nebo grilovaná cuketa a cuketový perník s kakaem a mátou jsem letos poprvé zkusila i cuketové lívance na způsob amerických palačinek. Tento způsob vřele doporučuji. O lívancích dnes mluvit, ale nechci. Recept, se kterým bych se s vámi chtěla podělit, jsou cuketové noky.

 

Znáte pojem chlupaté knedlíky nebo drbáky?

Je to staročeská klasika, kterou naše babičky dělaly k posvícenské huse. Jako dítě jsem drbáky milovala. Jsou to vlastně kulaté noky ze syrových a vařených brambor ovoněné česnekem. Postupem času jsem drbáky jedla bez kachny, jen s kyselým zelím. Dneska si je ale připravíme s něčím trošku jiným.

 

Cuketové noky s červenou řepou

Celou červenou řepu řádně omyjeme, osušíme a pořádně zabalíme do pečicího papíru. Znáte pojem papilota? Vzpomínám si na svoje školní léta v hotelové škole. Ustřihneme dostatečně velký pečicí papír, abychom mohli z něho udělat takový balíček. Červenou řepu dále doprostřed. Papír přeložíme na polovinu. Konce přiložíme k sobě a několikrát přehneme. Boční strany také několikrát přehneme, aby možná šťáva nevytékala ven. Podle velikosti pečeme kolem hodiny. Dobře upečenou řepu poznáme podle toho, když do řepy zapíchneme vidličku nebo nůž, projede řepou jako máslem. Upečenou řepu očistíme od slupky a nakrájíme na kostičky.

Než se řepa upeče, tak připravíme cuketu. Půlku větší cukety opláchneme. Oloupeme. Jádřinec se semínky vyndáme, zbytek cukety nastrouháme na jemno na struhadle. Nastrouháme i dvě menší očištěné brambory. Lehce osolíme a necháme 15 minut, aby pustila vodu. Přendáme do síta a přebytečnou vodu přecedíme. K nastrouhané cuketě s bramborem přidáme dva stroužky česneku, které jsme rozetřeli a pořádně zasypeme hrubou moukou. Vytvoříme nelepivé těsto. Doopravdy se obejdete bez vajíčka. Z těsta vyválíme hada, kterého nakrájíme na malé kousky. Z každého kousku vyválíme kuličku. Každou lehce rozplácneme vidličkou. Vhazujeme do vařící osolené vody. Vaříme cca 8 minut.

Na olivovém oleji osmahneme šalotku a stroužek česneku do světlehněda. Zalijeme sojovým jogurtem, lehce osolíme a jogurt jen prohřejeme. Noky smícháme s červenou řepou a polijeme omáčkou.

Přeji vám dobrou chuť.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Inspirace není nikdy dost. Jsem zastáncem nenáročného vaření z jednoduchých a základních surovin, které nezruinuje naše peněženky, ani naše postavy. Pokud už delší dobu přemýšlíte, čím byste obohatili zajetý jídelníček, mrkněte na pár dalších receptů, které mi prošly nedávno v kuchyni pod rukama. Navíc je švestková a cuketová sezona. Z těchto dvou podzimních hvězd tam na vás taky něco čeká... :)

15.10.2020
Hodnocení:

Dneska bych vám chtěla představit jak může být veganské jídlo rozmanité a nádherně barevné. Buddhova miska je o fantazii, o tom na co máte chuť, o tom co máte doma k dispozici. Pokaždé můžete mít svojí misku úplně jinou. Vždycky tu svojí. 

28.3.2019
Hodnocení:

Není dne, aby si ženský mozek nezapřemýšlel o jídle a pití a nepřipravoval různé varianty, kterými se snaží vyhovět nejenom svému tělu, ale také společenskému mínění.

11.11.2020
Hodnocení:

Čím se v létě ochladit? Třeba svěží vodou s dobormyslem! Co dobrého sníst a přitom nestát hodiny u plotny? Třeba brokolicovou polévku s ovesnými vločkami! A pokud máte chuť na něco sladkého, pečené jáhly s jablky a skořičí vás jednoznačně potěší. 

19.7.2019
Hodnocení: