Letní fazolový salátek

O fazolích koluje řada pomluv. Přitom si to, chudinky, vůbec nezaslouží. Jsou neuvěřitelně zdravé a při správné úpravě (a pravidelném jedení) vůbec nijak nenafukují. Sice se nikomu v létě nechce moc vařit, ale mít dostatek bílkovin se zrovna v tomhle počasí ohromně hodí – snáz se pak totiž bojuje s nezkrotnou chutí na zmrzku.

Obrázek: d0efe7aae2b5f72998f2761678d71d2508694fe0
Zdroj: Michaela Červenková

Ingredience (na cca 3-4 porce):

·         400 g fazolí (nejlepší je mix bílých a jinak barevných, já použila pouze odrůdu Adzuki)

·         1 velká bílá paprika

·         ½ velké červené papriky

·         2 větší rajčata

·         ½ červené cibule

·         5 ředkviček

·         ½ salátové okurky

·         1 malá plechovka kukuřice

·         2 pl. bílého octu Balsamico

·         1 pl. olivového oleje

·         několik velkých listů bazalky

·         ½ čl. pálivé papriky

·         ½ čl. sušených jalapeños

·         1 čl. sušené petrželky

·         ½ čl. sušeného rozmarýnu nebo směsi italských bylinek

·         ½ čl. čtyřbarevného pepře

·         sůl na dochucení

Začneme den předem, nebo alespoň ráno předem, pokud si salát připravujeme na večeři. Jakékoliv fazole je totiž potřeba na dlooouho předtím namočit – pokud to neuděláte, budete se u plotny několik hodin s kručícím žaludkem bezvýsledně trápit a dolévat vodu do hrnce stále ještě tvrdým fazolím. Navíc vám z nich vůbec nebude dobře – fazole za syrova obsahují látky zvané lektiny, kterými byste si rozhodně nechtěli zadělat na žaludeční problémy. Namáčením zajistíme také jejich lepší stravitelnost, nebudou potom nadýmavé. Fazole tedy dáme do misky alespoň na nějakých 8 hodin (čím déle, tím lépe) je pěkně necháme máčet ve vodě. Dopřejte jim hodně vody – většinu ji vypijí a zvětší svůj objem až dvojnásobně.

Po namočení fazole slejeme, propláchneme a vložíme do vroucí vody. Pozor, další finta – fazole nesolíme, dosolíme je buď až v salátu, nebo ke konci vaření. Osolením na začátku vaření bychom snížili jejich schopnost ještě nabobtnat. Na trik s přidáním jedlé sody do vody k vařícím se luštěninám prosím taky rychle zapomeňte – sice se fazole uvaří rychleji, i když předem nebyly namočené, ale zase vlivem sody ztratí většinu vitamínu B. Fazole tedy necháme pěkně bublat na plotně na malém plamínku a mezitím si nakrájíme všechnu zeleninu na malé kostičky. Fazole průběžně kontrolujeme, přidáváme jim vodu, ale zase pozor, neochutnáváme je, dokud jsou ještě syrové – pro kontrolu měkkosti doporučuju vytáhnout jednu fazolku na kuchyňský pult a plochou stranou nože jí zkusit rozmáčknout.

Po uvaření slejeme vodu z hrnce, dáme fazole vychladit, přendáme je do misky a přidáme k nim nakrájenou zeleninu a plechovku kukuřice (dobrá je i například mexická směs kukuřice s paprikou a hráškem). Promícháme, dochutíme kořením a olejem, přidáme bílý balsamikový ocet. Čerstvé bylinky budou určitě v salátu vynikající téměř všechny, já použila bazalku.

K salátu si můžeme přidat třeba tempeh, pokud chceme, aby nás více zasytil, nebo celou směs můžeme podávat na kukuřičné tortille. Když si k fazolovému salátku dáte kvalitní celozrnný chléb, určitě neprohloupíte – přidáním obiloviny zvýšíte nutriční hodnotu luštěninového pokrmu a doplníte tak lépe důležité bílkoviny. Ale dost bylo výživových hodnot, užijte si fazole.

Dobrou chuť!

Reklama

Podobné články

Obrázek: 72e58461cb56b52e06e38aeced5d897d2557e8e6
Obrázek: 184a23bd9282402dcebb0eba5859389a486c9a01
Obrázek: b52be2c081e5ff0142e899c1767faa6a2ddf8600
Obrázek: 6d6abe5ddfad484c52070bfa5ffc4edda67bb87a
Obrázek: 0d1aa66573270260641c32bcab8e7d3994d88dda