Gleidshop
Hlavní baner

Čočka s vůní bobkového listu a tymiánu

Pokud s vámi chce nevegetarián navést řeč, určitě začne slovy: "A co teda jíš? Kde bereš bílkoviny?" Odpovězte mu receptem.

 

 Přechod na rostlinnou stravu je svým způsobem celkem jednoduchý, by si člověk mohl říct… Ať už vynecháte maso a tím je ten první stupeň - vegetariánství nebo jste tak uvědomělí a vynecháte už všechny živočišné složky, a tím je veganství. Je pravda, že člověk může jíst přílohy, zeleninu, sušenky, pečivo, sojové jogurty, tofu a podobně. Pokud se nebude ale zajímat o to, co by měl jíst, jak by měl jeho jídelníček vypadat, může brzy zjistit, že mu tato strava nevyhovuje. Má málo energie, moc tloustne nebo třeba hubne. Jídlo, to je doopravdy alchymie. Ať je už člověk vegetarián nebo vegan. Bez luštěnin se neobejde. Tvrzení typu, když nebudete jíst maso, nebudete mít plnohodnotné bílkoviny, je již vyvráceno. Pokud doopravdy vhodně sestavíte svůj jídelníček, nebude určitě vaše tělo strádat. Stojí to za úvahu. Pro sebe, pro planetu, pro zvířata, dosadit si tam můžete cokoliv, z jakého důvodu jste se rozhodli pro jinou stravu než tu konvenční.

 

V hlavní roli luštěniny

Luštěniny jsou snadno dostupné. Koupit je můžete i v obchodech, kde běžně nakupujete. Není jen jeden druh fazole nebo jeden druh čočky. Je jich spousta druhů i co do barev nebo velikostí. Můžete je střídat s různými zeleninami nebo kořením. Nemusíte se jen omezit na klasickou čočku na kyselo a trenčanský párek s fazulou. Já jsem si dnes připravila francouzskou (tmavozelenou) čočku s mrkví.

 

Francouzská čočka s mrkví

Čočku několikrát propláchneme a necháme namočenou několik hodin. Tato čočka je hodně malá, proto nebude třeba ji máčet dlouho, myslím, že tři hodiny budou stačit. Vodu slijeme, nalijeme čerstvou a přivedeme k varu. Do vody, kde se čočka vaří, přidáme oloupanou cibuli, na půlky rozkrojenou, 1 bobkový list, lžičku sušeného zázvoru a špetku tymiánu. Vaříme asi půl hodiny, dokud není čočka měkká. Vyndáme bobkový list. Vodu slijeme. Část čočky a cibuli rozmixujeme s vodou. Přidáme k zbylé čočce, přivedeme k varu a necháme chvilku probublat. Můžeme lehce opepřit čerstvě namletým pepřem.

Brambory i se slupkou pořádně omyjeme a nakrájíme na hranolky. Nakrájené brambory osušíme a vsypeme do misky se lžící oleje. Pořádně promícháme, aby byla každá hranolka trochu potřená olejem. Brambory přemístíme do jedné části plechu, který jsme vyložili pečicím papírem. Mrkev očistíme a nakrájíme na plátky, stejně tak nakrájíme i dva stroužky česneku. Ve stejné misce, co jsme míchali brambory, promícháme mrkev s česnekem, snítkou rozmarýny nakrájené nadrobno a lžící oleje. Přemístíme k hranolkám, do druhé části plechu a dáme pozor, aby se nepromíchaly. Když je mrkev pečená, přidáme jí k čočce. Brambory, aby byly dokonale pečené a křupavé, můžeme lehce ogrilovat, zapnutím funkce grilu na troubě.

Na talíř servírujeme čočku s mrkví, hranolky a zeleninu. Dobrou chuť.

Makroživiny: 18 g bílkovin, 79 g sacharidů, 17 g tuků a 565 kcal na jednu porci.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Počátkem naší "cesty kolem světa" bylo vinobraní ve Francouzkém regionu Champagne, jak již název napovídá, zde se sklízí víno, ze kterého vzniká pravé Champagnské. Jaká úskalí se vytrpí, než se z hroznů stane perlivý mok a co si k němu dávají místní Francouzi, vám přiblížím v tomto článku.

9.10.2019
Hodnocení:
I v říjnu vám přinášíme několik výborných receptů od naší redaktorky Ivy Georgievové.
10.10.2017
Hodnocení:
Baby špenát, červená řepa, čerstvé chilli, pražené kešu ořechy a černé olivy. Je třeba více dodávat?
17.11.2017
Hodnocení:

Avokádo - má životní láska. Jaký na něj vlastně máte názor? Polovina republiky jej adoruje a druhá nezná, nebo se spíše nesetkali s jinou formou avokáda, než s quacamole. Já si k němu však dlouhou cestu hledat nemusela, jelikož mě okouzlila zejména univerzálnost této zdravé formy tuku a tudíž mi začalo postupně nahrazovat vejce, pudinky, tuk do pečení a pomazánky. Nehledě na to, že při sportování avokádo zasytí na delší dobu, než ke snídani běžně používané sacharidy (kaše, ovoce, obiloviny). Dnes se budu tedy věnovat snídaňové variantě avokáda.

6.10.2017
Hodnocení: