Přirozená péče o duševní zdraví

V tomto článku se zaměříme na praktické rady a připomeneme si některé přirozené prostředky, jež mohou být účinnými pomocníky jak v preventivní péči o duševní zdraví, tak i v případech rozvinutých psychických chorob.

Obrázek: 63d187b52513472cf8746010c5821b4b1b9da902
Zdroj: freepik.com


Nejčastěji se při domácí péči o duševní zdraví užívají odpovídající byliny, a to buď ve formě čajů, bylinných výluhů, sirupů, tinktur (tzn. lihových extraktů) nebo macerátů (u nichž účinné látky přecházejí do tuku či oleje). Nebudeme zde ovšem popisovat, které druhy bylin se užívají u konkrétních problémů, neboť se nabízí tolik rozličných druhů, že by se do tohoto článku nevešlo. Soupisy bylin s možnostmi jejich uplatnění můžete nalézt např. v knize Jak ochraňovat čistotu duše.

Bylinky a z nich vyráběné preparáty působí jinak než chemická léčiva produkovaná farmaceutickými firmami. Když třeba někdo trpí nespavostí a spolkne odpovídající tabletu, upadne většinou do tvrdého spánku. Tento poměrně rychlý účinek a pasivní přístup mnohým vyhovuje, neboť při tom nemusí dělat nic jiného, ani se snažit nalézt příčiny daných problémů a zamezit jim. K zamyšlení je mohou dovést až vedlejší nepříznivé účinky léčiv. Ty by byliny vykazovat neměly, neboť jde o jemnější prostředky. Neúčinkují ale většinou tak rychle a razantně. Proto bylinné čaje nacházejí největší uplatnění v prevenci.

Je známé, že třeba ke zklidnění a pro dobrý spánek je vhodná meduňka, kozlík, chmel, třezalka, dobromysl, levandule atd.

V případech rozvinutých psychických chorob již většinou tyto jemnější prostředky nestačí. Tehdy je nutno použít silnější byliny, jako je konopí, mařinka vonná a další. Jelikož tyto byliny obsahují silně účinné látky, musí se užívat opatrně, tzn. v přiměřených dávkách, a obvykle je přidávají do směsí jen zkušení bylináři. Kromě toho se z bylin i z dalších přirozených surovin vyrábějí preparáty, jež obsahují vyšší obsah účinných složek, a proto mohou u rozvinutých psychických chorob pomoci ještě lépe.
 

Pro skutečné vyléčení je nezbytné nalézt příčinu dané choroby

Odhalení těchto příčin přitom nebývá jednoduché. Terapeuti i psychiatři na tom jsou podobně jako lékaři dávné minulosti, kteří ještě neměli k dispozici odpovídající laboratoře ani další v současnosti běžně užívané přístroje. Proto se tenkrát museli lékaři spoléhat jen na své zkušenosti, dotazování, pozorování a rovněž na intuici. Ta byla mnohdy nejdůležitější, protože vnější projevy nemoci mohou být u různých chorob shodné. Když třeba někdo má rýmu, kašel, horečku..., může to vyplývat buď z virózy, bakteriální infekce, ale i ze silné alergické reakce. K vyléčení každého z těchto onemocnění jsou potřeba jiné léky.


Obdobně je tomu i u různých psychických chorob, jež mohou mít podobné nebo i shodné projevy. Uveďme si jako příklad nespavost. Ta může být v první řadě důsledkem starostí, nesprávného složení krve (v níž třeba chybí hořčík), špatného životního stylu atd. Leč nespavost může být i projevem deprese, psychózy apod. Správná diagnóza je přitom důležitá i pro výběr odpovídajícího léku.
U první uváděné skupiny příčin nespavosti stačí nedělat si zbytečné starosti a zlepšit životosprávu. U těžších forem depresí je leckdy potřeba přechodně užívat antidepresiva, která umožní dostat se z nejhoršího. Pak lze přejít k bylinným a dalším přirozeným prostředkům. U těžších psychóz je většinou nutné užívat odpovídající antipsychotika. Nejčastěji a nejvíce se projevující vedlejší účinky antidepresiv i antipsychotik jsou únava, útlum a ospalost, proto se po nich i lépe spí. Bylo by však bláhové užívat tyto silně působící léky na běžnou nespavost, vyplývající z první uváděné skupiny!


U těžších psychóz (např. u schizofrenie) bývají postižení leckdy přesvědčeni, že jsou zdrávi, a tudíž žádné léky nepotřebují. Nezřídka je i odmítají. Proto bývá léčení těchto stavů složité a při dlouhodobé domácí péči nezřídka doslova úmorné. Mnohdy nezbývá nic jiného, než je svěřit do ústavní léčebné péče. Ta by ale měla být jiná, než jaká většinou aspoň u nás bývá. Ideálně by takové zařízení mělo být v čisté přírodě. Pacienti by měli mít možnost pohybovat se venku, byť by šlo jen o rozsáhlejší park, ohraničený zdí a uzamčený. V přírodě by měly probíhat též pracovní terapie a tělesná i dechová cvičení, vedená zkušenými terapeuty.
Doplňkově lze i u nejtěžších psychických chorob užívat výše uváděné bylinné prostředky. Přidejme k nim ještě éterické oleje, jež mají blahodárné účinky i na psychiku. Lze je buď rozptýlit do okolního vzduchu nebo nanést na zápěstí či další místa těla. Někdy se přidávají do vhodného tukového základu a užívají ke speciálním masážím.
 

Těchto prostředků je ovšem mnohem více a rovněž příčin a z toho vyplývajících různých psychických problémů je hodně. Zevrubněji tuto tématiku rozebíráme ve více než pětadvaceti rozhlasových pořadech Duše má neznámá na Rádiu Bohemia.

 

Aktualizováno: 2.3.2023

Reklama

Podobné články

Obrázek: 0addc7ef9c9b8e77e2a701984c90ab87c03cd67d
Obrázek: da78050c60181d10745d0d8aa927565836e84ef0
Obrázek: 5aee78bce4d8a16abe8bc127ae4a40899784bac3
Obrázek: 4bb1420a6fc607cec8bcdd05dabba2eaa7e65724
Obrázek: Rychlé hubnutí a jojo efekt