Gleidshop
Eshop

Dietní jarní recepty pro zdravé tělo

Dubnové jarní recepty od Ivy Georgievové jsou tady. Co jíst na jaře, abychom se cítili dobře?
pixabay.com

 

 V dubnu můžeme zažít opravdu aprílové počasí. Z chladného počasí je najednou velké teplo a nevyhneme se ani studenému větru.

 

Na co si tedy dát pozor?

Určitě na pití studených nápojů. Při pití či jídle příliš studeného, dá se říci přímo ledového, dochází k velkému šoku pro naše tělo (někdy se to projeví bolestí v krku, nebo chrapotem a můžeme pociťovat žaludeční nevolnost). Je důležité neprochladnout od nohou, a také naši imunitu ohrozí, když tzv. ofoukneme.

Co v takovém případě použít?

Krátké upozornění - jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.

 

Voňavý a uklidňující čajíček

Fenykl, kardamom, nové koření, badyán (může, ale nemusí), plátek zázvoru, Tulsi (bazalka posvátná), mléko, třtinový cukr.

Dáme vařit vodu s kořením, až jde do varu, přidáme mléko a Tulsi, poté stáhneme a přecedíme.

 

Kardamom s fenyklem zvyšují naši životní energii. Kardamom ještě přidává radost ze života, Tulsi podpoří naši vitalitu, psychickou odolnost a podpoří správnou funkci ledvin a močového ústrojí.

Bazalka (zejména posvátná - Tulsi), zlepšuje naše trávení, uklidňuje naší mysl. Indové jí mají ve velké úctě, prý je obdařena božskou mocí a v Řecku se používá na přípravu svěcené vody.

 

Kardamom

Je blízkým příbuzným kurkumy a zázvoru, je ceněn pro svoji schopnost fungovat jako vynikající mozkové tonikum, podporuje paměť, uklidňuje, zvyšuje naši bystrost a vnitřní klid. Snižuje negativní účinky některých jídel, nebo pití. Obnovuje střevní mikroflóru, rozpouští hlen v průduškách, podporuje správnou srdeční činnost.

Pokud ho přidáme do kávy, nebo čaje, snižuje kofein a tein. Výborně pomáhá při nevolnosti, zvracení, bolesti hlavy (například žvýkáním semen), při nevolnosti v autě se doporučuje žvýkání semen - funguje.

 

Goja (kustovnice čínská)

Před nástupem teplého počasí, pokud tak jindy neděláte, začněte konzumovat kustovnici čínskou. Kromě jiného obsahuje velké množství karotenoidů – ti, kteří pojídají kvůli správnému opálení chemické prostředky, tímto mají bezvadnou a velmi dobře fungující alternativu. Pomáhá i při obtížích s pálením očí z ostrého slunce a při kožních obtížích.

 

A co rýma v dubnu?

Může být jak důsledek nastydnutí, tak i začínajících alergických obtíží.

Ať je to z jakéhokoliv důvodu, vždy můžeme zkusit použít ghí, nebo sezamový olej.

Ghí si každé ráno aplikujte na sliznice v nose. Já to většinou dělám i na noc, kdy mi to pomůže v lepším dýchání a také to sníží intenzitu chrápání.

Pomáhá i při alergiích, kdy sníží jejich projev. Po aplikaci většinou ale dojde k několika kýchnutí, při kterých se tělo snaží zbavit alergenů, poté ale kýchání ustává. Pokud by vám nevyhovovalo ghí použijte sezamový olej.

 

Polévka s medvědím česnekem

1/2 hrnku pohanky,

1/2 hrnku ječných krup,

¼ většího pórku (v případě horšího zažívání dejte méně)

1 mrkev, brokolice, kmín, medvědí česnek,

ghí, pískavice, Solčanka, sůl, jemné kari

 

Na ghí si osmahneme pórek a mrkvičku. Zalijeme vodou a přidáme ostatní ingredience, kromě medvědího česneku (ten dáváme až před koncem). Krátce povaříme.

Pohanka je bohatá na rutin, přirozeně bezlepková, jemně zahřívá. Pomáhá při žilních chorobách, křečových žílách, hemeroidech. Působí proti krvácení z nosu a dásní. Snižuje krevní tlak. Medvědí česnek obsahuje vit. C, snižuje parazity v těle, zlepšuje jarní vitalitu.

Pískavice řecké seno působí proti diabetu. Pomáhá ovládat výkyvy hladiny cukru a insulinu v krvi. Působí proti průjmu, vředům, rakovině, může snižovat krevní tlak, snižuje nadýmání.

 

Na podporu správné činnosti jater můžeme použít i olej z ostropesřce mariánského.

Výborně se hodí zejména v předjaří, funguje jako výrazná podpora jater, snižuje dopad po těžší zimní stravě a po čase hodování. Zevně je možné ho použít i na zlepšení křečových žil.

 

Pomazánka chutí připomínající rybí salát

(asi 4 porce)

1 kvalitní pomazánkové máslo (ze smetany),

1 bílá ředkev,

ghí, sůl, citron,

orestovaná sezamová semínka.

 

Ředkev nastrouháme a krátce orestujeme na ghí, necháme vychladnout a vmícháme pomazánkové máslo, přidáme pár kapek citrónu a sůl.

Mažeme na domácí večku či chléb a zasypáváme na sucho opraženými sezamovými semínky. Opražená sezamová semínka doladí výslednou chuť a dodají ještě více živin (např. železo).

Tato pomazánka je více vhodná na podzim, zimu a začátek jara, pomáhá pročistit krev, posiluje, podporuje správnou funkci močového ústrojí, podporuje správnou funkci žlučníku.

Hodí se do dlouhodobějších očistných diet.

 

Tvarohové lívanečky

(asi na 2 porce)

1 měkký tvaroh,

2 lžíce kustovnice čínské,

1 vejce,

1/3  sáčku ovesných vloček (radím použít jemné a s klíčky),

vanilkový cukr, můžeme přidat i trošku skořice,

1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva.

 

Po smíchání všech složek necháme chvilku odstát, těsto by mělo být hustší.

Smažíme na ghí. Ovesné vločky v kombinaci s tvarohem neodvápňují, snižují cholesterol a obsahují vlákninu.

Užijte si chuť těchto voňavých a lahodných lívanečků.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Ivana Georgievová

Ayurvéda a zdravé stravování

Iva se od roku 2006 plně věnuje předávání praktických a jednoduchých pouček vycházejících ze staré Ayurvédy a to zejména na přednáškách, konzultacích, jednodenních i vícedenních seminářích. Vydala několik knih s recepty a radami z praktické Ayurvédy. Jak pomoci svému tělu i mysli pomocí stravy? To vám prozradí ve svých článcích.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Současnou hlavní potravinou na stáncích je artyčok, jehož nafialovělý květ oslní nejedno oko. Tak trochu zapomenutý druh zeleniny se díky stále populárnějším farmářským trhům pomalu vrací i na český trh. V Itálii je artyčok naopak dlouhodobě surovinou číslo jedna v tomto období. A jak na něj? Římané to ví nejlépe, proto jsem si pro vás připravila recept Carciofi alla romana!
16.3.2018
Hodnocení:

Ráda se vracím k zeleninovému kari a dělám ho na x způsobů. Existuje nespočet variací, podle toho jakou zeleninu doma máte. A pokaždé je to originál!

26.10.2018
Hodnocení:

Už vás nenapadá co vařit? Vyzkoušejte jeden z mých receptů na oběd, večeři, svačinu a nechybí ani sladká hrušková tečka. Pokud si připravíte jakýkoli z těchto pokrmů, uděláte vašemu tělu dobře. Jsou totiž velmi vhodné do tohoto podzimního času.

27.11.2019
Hodnocení:

Do podzimních plískanic se hodí recepty, které zahřejí. Máte přebytek dýní ze zahrádky, nebo se vám nechce vyhazovat dužina z těch, které jste dlabali s dětmi? Pojďte si se mnou připravit tuhle sladkou dobrotu!

30.11.2020
Hodnocení: