Gleid
Gleidshop
Sexy vlny difuzérem?

Lahodný dietní mrkvový dort s tvarohem

Tento dort je nejen chuťově lehký, ale je zároveň bez lepku a tuku. Kdo z vás nemá rád přeslazené dorty, určitě si tento recept zamiluje jako já.
Ing. Iva Aiesh

 

Suroviny na korpus:

  • 500 g na jemno nastrouhané mrkve
  • 100 g jemně mletých ovesných vloček (zkoušela jsem použít kukuřičnou nebo rýžovou mouku a efekt je podobný, možná ještě lepší - jen jsem přidala tak o 1-2 polévkové lžíce více mouky)
  • 4 vajíčka (oddělíme žloutky od bílků)
  • 2 zralé banány (pokud banány nemáme, nevadí, avšak díky banánu je těsto vláčnější)
  • 2-3 lžičky skořice (krásně korpus provoní, takže jí dávám i více)
  • 2 lžičky kypřícího prášku (může být bezfosfátový)
  • sladidlo (stévie, agávový sirup, třtinový cukr - dle preferencí)


Suroviny na náplň:

  • 500 g odtučněného tvarohu ve vaničce
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 odměrky vanilkového proteinu (lze vynechat)
  • sladidlo podle chuti (stévie, agávový sirup, třtinový cukr atp.) - kdo nehledí na linii, tak může použít i trošku vanilkového cukru

 

Na ozdobu: ovoce dle možností (borůvky, lesní směs, jahody,...)


Postup:


Troubu si předehřejme na 180 °C. Mrkev nastrouháme na jemno. Oddělíme žloutky od bílků, banány rozmačkáme. Vločky smícháme se žloutky, banány, skořicí, kypřícím práškem, mrkví a sladidlem. Vše důkladně promícháme. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh, který jemně vmícháme k ostatním surovinám. Vzniklé těsto dáme do dortové formy vyložené pečícím papírem (použila jsem o průměru 20 cm) a pečeme 35 minut na 180 °C (samozřejmě záleží na druhu trouby, já používám elektrickou troubu). Necháme vychladnout.

Tvaroh smícháme v misce s vanilkovým extraktem, proteinem a osladíme podle chuti. Pak tuto směs natřeme na vychladlý koláč a poklademe na něj ovoce.

 

 

Přeji dobrou chuť.

 

foto-redaktor

Ing. Iva Aiesh

osobní rozvoj /karty/ zdravá strava
Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Podobné články
Prázdniny už se nám přehouply do druhé půlky, já vám na toto období, tedy na srpen, přináším inspiraci na pokrmy podle Ayurvedy. Dobrou chuť vám všem.
5.8.2017
Dubnové jarní recepty od Ivy Georgievové jsou tady. Co jíst na jaře, abychom se cítili dobře?
11.4.2018

Ne, nevrátila jsem se k masu a tohle není adorace Paprikáše. Tohle je super zdravý salám, který je naprosto perfektní do salátu, na poctivý chléb i jednohubky či obložené mísy.

17.1.2018
Co jíst v květnu, abychom podpořili naše tělo a cítili se skvěle? Květnové jarní recepty podle ayurvedy od Ivy Georgievové jsou tady.
9.5.2018