Ne, nevrátila jsem se k masu a tohle není adorace Paprikáše. Tohle je super zdravý salám, který je naprosto perfektní do salátu, na poctivý chléb i jednohubky či obložené mísy.
Slouží k jemnému pročištění zejména střeva.
(uvedené množství je asi na 1,5 litru polévky)
Ječné kroupy (1 hrnek), 1 mrkev, ghí, bobkový list, cayenský pepř, ochucovadlo bez glutamanu sodného, tuřín (dle velikosti), žitná mouka (2 lžíce), kvašené zelí (dle vás asi 1 hrnek), sůl, voda, zakysaná smetana.
Do hrnce si dáme asi tři lžíce ghí, zaprášíme žitnou moukou (asi 2-3 lžíce) a dáme na malý stupeň na plotýnku, jakmile se mouka začne jemně barvit, vlijeme teplou vodu a postupně přidáme ostatní ingredience. Zelí přidáme až když je tuřín měkký a zakysanou smetanu až před koncem vaření, dle chuti dochutíme. Do této polévky je možné ještě přidat hrst červené čočky, chuťově to nevadí a zvýší se možný kvalitní dopad na naše zdraví (bílkoviny, živiny).
6 mrkví, 2 jablka, křen, med, troška citrónu a olivový olej.
Mrkev, jablka a křen očistíme a nastrouháme najemno, přidáme ostatní ingredience a necháme chvilku odstát.
Doporučuji nastrouhanou mrkev lehce orestovat na ghí.
Křen s medem, zlepšuje naše dýchání, rozpouští usazenou rýmu, zahřívá. Křen najemno nastrouháme a zhruba 1 lžíci křenu smícháme s 1 lžící medu. V zimě se nastrouhaný křen velmi dobře hodí do salátů např. mrkvovo - jablečný.
Křen – velmi posilující účinek na naši obranyschopnost má křen. Obsahuje dostatek důležitých živin a má antibiotický účinek. Křen dokáže v našem těle účinně snižovat infekce, je výborným doplňkem léčby při nachlazení, angíně, chřipce a celkovém zahlenění. Je však potřeba, aby byl čerstvý, neoschlý. Nakopaný křen omyji a skladuji v temnu a ve vlhké utěrce.
Množství je na pekáč (asi 4 porce)
½ sáčku jáhel, špenát, kvalitní sýr, sůl, olivový olej.
Jáhly opět spaříme, necháme vykapat a dáme vařit, ovšem pozor tentokrát se špenátem.
Zmražený špenát vybírám vždy ten co možná nejkvalitnější, preferuji nasekaný před protlakem. Nechám ho rozmrznout. Pokud použijete čerstvý, stačí ho tentokrát pouze spařit, nařezat či trošku nasekat a přidat do jáhel před vařením.
Do spařených jáhel přidáme špenát a osolíme. Jáhly vařím podobně jako rýži, dávám dvojnásobné množství vody než je základní surovina. Přivedu do varu a pak snížím na minimum a zhruba po 5 minutách vypínám úplně. Jáhly vařím zásadně s pokličkou. Nechám přikryté vychladnout.
Vymažu si pekáček olivovým olejem a dám do něho polovinu připravené směsi.
Na ni pokladu vrstvu mnou zvoleného sýra (parmazán, doma připravený sýr, a kdo má rád a nic proti němu nemá, může použít i aromatický plísňový sýr). Volbu sýra nechávám na vás. Někdy používám i dva druhy.
Na tuto vrstvu dám zbytek jáhel a na ně opět sýr. Přidám asi 1/2 hrnku vody a dám zapéci na 200 ˚C. Jídlo velmi dobře doplňuje mrkvový salát a to buď teplý, nebo studený.
Recept je asi na 2 porce.
1/4 pórku, 2 mrkve, 1 petržel, 1 střední celer, kari koření, kmín celý, nebo mletý, plátek čerstvého zázvoru, ghí, olivový olej, sůl a zakysaná smetana.
Zeleninu očistíme, pórek nakrájíme a dáme mírně osmahnout na ghí a oleji. Potom přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a koření, zázvor nastrouháme. Na mírném oleji restujeme až je vše měkké. Někdy přidám trošku vody. Na talíř se servíruje se zakysanou smetanou. Přílohou je opečený chléb. Velice chutné jídlo, aromatické a lehké.
Zralá jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na menší kousky. Spolu se skořicí a třtinovým cukrem dáme vařit do hrnce, mírně podlijeme vodou. Když je směs rozvařená, zalijeme ji kukuřičným škrobem, který jsme rozpustili ve vodě. Chvilku povaříme a rozlijeme do misek. Výsledný dezert můžeme dochutit ušlehanou šlehačkou.
Jablka – snižují hladinu cholesterolu, mají vysoký obsah vlákniny. Stabilizují hladinu cukru v krvi, posilují cévy, zejména slabé žíly. Obzvláště bohatá na živiny je slupka jablka (hořčík, karoteny, železo). Ne všem budou dělat dobře syrová jablka, někomu může vadit jejich kyselost a určitá ostrost. Zkuste si z nich dělat čerstvé kompoty, nebo ze slupek jablečné čaje. Spolu s hřebíčkem a skořicí tvoří zejména v chladném počasí lék na naše nervy, zahřejí, pročistí a uklidní.
Kvalitní fenyklová semena zalijeme horkou vodou a po vyluhování pijeme.
Velmi dobře se hodí po vánočním hodování, kdy vylepší trávení a zlepší vitalitu.
Fenykl – zlepšuje naše zažívání, zbavuje křečí a plynatosti, ulevuje naší mysli, podporuje duševní čilost. Podporuje tok mléka u kojících matek.
![]() |
Ivana GeorgievováAyurvéda a zdravé stravováníIva se od roku 2006 plně věnuje předávání praktických a jednoduchých pouček vycházejících ze staré Ayurvédy a to zejména na přednáškách, konzultacích, jednodenních i vícedenních seminářích. Vydala několik knih s recepty a radami z praktické Ayurvédy. Jak pomoci svému tělu i mysli pomocí stravy? To vám prozradí ve svých článcích. Profil |
Zaujal vás článek? Sdílejte ho se svými přáteli |
Šťavnaté voňavé jahody schované v tenkém těstě. Díky tomuto jídlu si vzpomeneme na dětství. Je báječné, že si také s jejich pomocí můžeme prodloužit léto. Vlastně proč nemít prázdniny celých dvanáct měsíců?
Tímhle vláčným zákuskem vykouzlíte úsměv na rtech každému, kdo ho ochutná.
Červený meloun je skvělý na zchlazení, nemusíte ho ale konzumovat pouze "za syrova", zkuse z něj připravit tyhle 4 dobrůtky.