Gleidshop
Eshop

Zářijové recepty pro podporu vitality a zdraví

Léto se nám pomalu chýlí ke konci, máme tu pro vás opět dávku receptů. Tentokrát například třídenní pročišťující kúru na odplavení škodlivin (z období léta) a podporu podzimní vitality.

pixabay.com

 

Třídenní pročišťující kúra na odplavení škodlivin (z období léta) a podporu podzimní vitality.

Při této kúře dáváme našemu tělu šanci, aby se samo zbavilo možného odpadu zejména z letního období. Pokud by vám jídla chutnala, je možné ji držet až týden.
Neměňte suroviny v receptech, žádné další nepřidávejte, velmi nevhodné je přidání cibule a používání bílého řepného cukru!
Chleba a ostatní pečivo je při této dietě vynecháno.
Jezte podle pocitu hladu, polévky je možné jíst několikrát denně.
Je možné, že zpočátku se projeví nadýmání (čistí se střevo), pitím čaje KKF, nebo fenyklového čaje snížíte také tyto přechodné obtíže.
Pití kávy - použijte kvalitní, méně kyselou, pokud je to možné, přidávejte do ní kardamom.
Po ukončení kúry nejezte ihned příliš těžké jídlo.

 

Pitná kúra

Převařená voda s citrónem a medem - pijeme jako první ráno. Pozor, med nesmí přijít do horkého, pokud by vám chutnala pouze horká voda, použijte ji.

 

Denní pití

Čaj KKF (kmín, koriandr, fenykl) - denní pití, od každého dáme na cca 1 litr jednu malou lžičku a zalijeme horkou vodou (můžeme použít termosku).

Pokud by vám tato směs nechutnala, je možné použít pouze fenyklový čaj.

 

Ovoce vhodné do tohoto jídelníčku a v tento roční čas

Ovoce kvalitní a české, nebo z blízkého okolí a sladké dužnaté (nektarinky, broskve - oloupat, hrušky, švestky).

Je vhodnější je jíst dopoledne na vytrávený žaludek, a poté jíst další jídlo až za 30 minut.

 

Švestky

Působí jako projímadlo. Co jsem o švestkách nevěděla je, že pomáhají při hubnutí. Ve střevech váží nadbytečné tukové látky, odvodňují. Pomáhají při dně a revmatismu. Ve švestkách je vyšší zastoupení vitamínů skupiny B (dobré nervy, odolnost proti stresu, vitalita).

 

Hrušky

V této době jsou již k dispozici, budou postupně dozrávat, velmi dobře čistí střeva, odstraňují zácpu, obsahují mnoho vody. Toto je důležitá informace pro ty z nás, kteří mají problém s pitím. Hrušky podporují krvetvorbu a snižují pocit strachu.

 

Teplý jablečný kompot

Oloupaná nakrájená jablka, skořice, kardamom, hřebíček, třtinový cukr, můžeme přidat i lžičku ghí.

Oloupaná a nakrájená jablka, zbavená jádřinců, dáme spolu s kořením, cukrem a vodou vařit. Za chvilku je kompot hotový a kromě báječné chuti máme i provoněný byt.

 

Saláty

(nejíst večer)

Ledový salát s mrkvičkou

1 ledový salát, 1-2 mrkve, 3 lžíce na sucho opečených sezamových semínek, zálivka (viz níže).

Ledový salát nakrájíme, přidáme na jemno nastrouhanou mrkev a vmícháme ostatní suroviny.

Sezamová semínka jsou krom jiného bohatá na železo, vitalizují, uklidňují. Tento salát se hodí do očistné kúry a může sloužit jako samostatná svačina.

 

Bazalková zálivka

Vinný ocet (1 lžíce), sůl, olivový olej (1 lžíce), med (1 lžíce), čerstvá bazalka (4-5 lístků).

Vše pomalu smícháme a šleháme vidličkou.

 

Snídaně, svačina, večeře:

Čočková slaná kaše

1 hrnek loupané červené čočky, jemné kari, sůl, plátek zázvoru, tymián či saturajka, solčanka (ochucovadlo bez glutamanu sodného), voda, 1 lžíce olivového oleje, 1 menší nakrájená cuketa. Vše smícháme a pomalu vaříme. Je moc dobrá i s jablečným kompotem.

 

Vločková, nebo pohanková kaše s amarantovými vločkami - chladnější počasí

Doporučuji přidat skořici, kardamom, ghí a tmavý třtinový cukr, kvalitní mléko řeďte vodou.

 

 

Oběd- večeře:

Jáhlové knedlíky, nočky - příprava

Jejich příprava je jednoduchá. Jáhly spaříme, potom se špetkou soli uvaříme (vaří se jako rýže). Po vypnutí necháme mírně zchladnout, ale musí být ještě teplé.

Pak utvoříme knedlík, nebo noky - knedlík posléze krájíme na kolečka.

 

Sladký způsob použití

Jáhlové noky s tvarohem, cukrem a ghí

1 tvaroh nebo tvaroh na strouhání, ghí, třtinový cukr.

Jáhlové nočky, škubánky, posypeme teplým tvarohem, lze ještě polít teplým ghí a přisladit.

 

Jáhlové noky s orestovanými švestkami, tvarohem, cukrem a ghí

Nakrájené švestky orestujeme na ghí s troškou tř. cukru a kardamomu.

Slané použití - s cuketovým zelím a kvalitní brynzou.

 

Cuketové zelí

(recept je asi na 4 porce)

1½ cukety, 1 kedlubna, sůl, olivový olej, jablečný ocet, třtinový cukr, kmín.

Na ghí osmahneme nastrouhanou zeleninu, přidáme třtinový cukr, lehce zkaramelizujeme. Pomalu vaříme a nezapomeneme lehce míchat. Zelí je poměrně rychle hotové, cca za 15 minut, dochutíme solí, jablečným octem popř. ještě cukrem.

 

Cuketová polévka

(Recept je asi na 1,5 až 2 litry polévky)

2-3 menší cukety, troška koriandru (na vaření mám raději mletý), troška kurkumy, troška kmínu, jemné kari, bazalka, troška nastrouhaného čerstvého zázvoru, ½ hrnečku basmati rýže, ½ hrnečku červené čočky, ghí, sůl, solčanka.

Na ghí dáme mírně osmahnout koření, poté zalijeme vodou a přidáme propláchnutou rýži a nakrájenou cuketu a ostatní ingredience. Krátce povaříme (do 10 minut) vypneme a necháme dojít, dosolíme a je hotovo.

 

Rýžová polévka

(uvedené množství je asi na 1,5 litru polévky)

2 mrkve, zelená čerstvá petrželka, ½ hrnečku basmati rýže, 3 lžíce červené čočky, ghí, solčanka, sůl, popřípadě kmín.

 

Na ghí dáme mírně osmahnout nakrájenou mrkev (uvolňuje Beta karoten), poté zalijeme vodou a přidáme propláchnutou rýži a ostatní ingredience. Krátce povaříme (asi 5-10 minut), vypneme a necháme dojít.

 

Přejeme vám dobrou chuť.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Ivana Georgievová

Ayurvéda a zdravé stravování

Iva se od roku 2006 plně věnuje předávání praktických a jednoduchých pouček vycházejících ze staré Ayurvédy a to zejména na přednáškách, konzultacích, jednodenních i vícedenních seminářích. Vydala několik knih s recepty a radami z praktické Ayurvédy. Jak pomoci svému tělu i mysli pomocí stravy? To vám prozradí ve svých článcích.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Pokud s vámi chce nevegetarián navést řeč, určitě začne slovy: "A co teda jíš? Kde bereš bílkoviny?" Odpovězte mu receptem.

25.8.2018
Hodnocení:

Ať se vydáte na cesty na kole, vlakem, autobusem nebo pěšky, mohou vám cestovní muffiny dodat energii, zpestřit i ukrátit cestu.

29.8.2019
Hodnocení:

Díky manželovu studiu jsem se mohla vypravit na třítýdenní dobrodružnou výpravu do Norska. Spaní v autě a na horských záchranných chatách, neskutečné výhledy, hromady sněhu, překrásné fjordy, sněžnice, polární lišky a sobi, plavba lodí, kilometry ve vlacích, výborná jídla i hlad na výpravách. Co všechno jsme na severu mohli vidět, a především ochutnat vám teď budu vyprávět ve třech příbězích, podle míst, která jsem navštívila.

6.6.2019
Hodnocení:

O víkendu jsme se s maminkou daly do pečení vánočního cukroví a já si uvědomila, že se nemůžu nepodělit o recept na moje nejoblíbenější - marcipánové čtverečky. Jsou křehoučké, voní jako Vánoce a když je uděláte dostatečně malinké, vlastně se ani nepočítají do denního kalorického příjmu (že ne?).

13.12.2018
Hodnocení: