Máte chuť na sladké? Chcete upéct cukroví a bojíte se, že toho sníte více, než snese vaše svědomí?
Mám pro vás dobrou zprávu, není třeba se omezovat, chce to jen zvolit vhodné ingredience. Připravila jsem pro vás recept na kokosky. Je velice jednoduchý a řepný cukr je v něm nahrazen cukrem kokosovým.
Je velmi chutný, má nízký glykemický index (GI = 35). Proti medu, který má GI 90, je určitě zdravější variantou. Získává se z nektaru květů kokosových palem. A hlavně není rafinovaný.
Ingredience:
Strouhaný kokos 100g
Kokosový cukr 50g
2 ks vaječných bílků
Špetka soli
Postup:
Nejprve ušleháme tuhý sníh z bílků a přidáme špetku soli. Sníh přesuneme do hrnce a ten do vodní lázně. Za stálého míchání přisypáváme kokosový cukr. Z bílé hmoty se stane hutná tekutina, která má vzhled karamelu. Nakonec přisypeme kokos a důkladně promícháme. Pokud tuto směs jen ochutnáte, může se stát, že se do trouby dostane mnohem menší počet kokosek, než tento recept předpokládá. Plech vyložíme pečícím papírem a lžičkou tvarujeme kopečky, případně je rukou upravíme. Pečeme na 150°C asi 20 minut.
I přesto, že je to recept ve jménu zdravé výživy, stále platí: VŠEHO S MÍROU!
DOBROU CHUŤ!
![]() |
Mgr. Jana Korejtkovávýživový poradce
Jana je lektorkou zumby, spinningu, alpiningu, aerobiku, Port de bras... zkrátka všeho, co se dá v tělocvičně provozovat s davem lidí při hudbě. |
Zaujal vás článek? Sdílejte ho se svými přáteli |
Dýňová sezóna už se nám pomalu, ale jistě blíží a určitě se nevyplatí si ji nechat ujít. Dýně je totiž velmi prospěšná pro naše zdraví. Patří mezi velmi zásadité potraviny s vysokým obsahem vlákniny, a tak přispívá ke zdraví střevní mikroflóry a správnému zažívání.
Zahrádkáři v tomto období zažívají cuketové žně. Ať už mezi ně patříte nebo ne, zkuste tyto výborné cuketové recepty! Pečené cuketové květy jako v Itálii, veganské cuketové brownies, cuketový koláč s kozím sýrem... Sklízejte a radujte se!