Co je to reishi?

Reishi neboli Lesklokorka lesklá (Ganoderma lucidum) je houba z řádu chorošovitých a cizopasí na kmenech listnatých stromů. Jak to, že se o ní v poslední době tolik mluví? Co je na této houbě tak zázračného?

Obrázek: 5aee78bce4d8a16abe8bc127ae4a40899784bac3
Zdroj: pixabay.com

Příroda kolem nás je mocná, nabízí nám v rostlinné říši vše, co potřebujeme pro kvalitní a zdravý život. Jen o tom nevíme, nebo se o to dnes nezajímáme a slepě věříme lékařům a farmacii?

Dříve to lidé věděli - báby kořenářky moc dobře znaly, co rostliny dokážou, že na nachlazení je výborný tymián, protože dezinfikuje a působí protizánětlivě. Na prohřátí používaly jalovcovou mast a na dobré trávení artyčok nebo hořec žlutý.

Rostliny v sobě ukrývají mocnou sílu, a tak je tomu i u nenápadné houby reishi. Máte pocit, že je to obyčejný "choroš", který dětem usnadní vyšplhat na strom, ovšem ukrývá se v ní spousta cenných a pro lidský organizmus blahodárných látek. V době dospělosti Ganoderma produkuje spóry, kterými se rozmnožuje. Spórový prášek z reishi  je velice ceněný a má vysokou terapeutickou hodnotu. Využívá se jako součást léčivých přípravků.

To dobře vědí v Asii, kde je reishi - v překladu "nadpřirozená houba" již po staletí využívána v tradiční čínské medicíně. Medicína západní potřebuje provést studie, aby uvěřila a dala za pravdu. Studie prokazují, že tato houba prospívá lidem postiženým různými nemocemi.

Čínská medicína dbá na prevenci (naše západní pouze "léčí" už nemocné lidi), proto se houba užívá především preventivně pro udržení pevného zdraví a prodloužení života.

Ganoderma obsahuje různé druhy polysacharidů (některé z nich působí podobně jako beta glukany), potřebné esenciální aminokyseliny, vysoký obsah železa, selenu, vitaminy skupiny B, velké množství terpenů, adenosin, organické germanium, antioxidanty a různé enzymy. Celkem je v této houbě obsaženo kolem 250 účinných látek, z nichž mnohé ještě nejsou dostatečně prozkoumány.

Tato houba má tedy velice široké spektrum použití -  působí jako imunostimulant, pomáhá dokonce lidem s AIDS, působí prosi bakteriálním i infekčním onemocněním, upravuje zažívání, posiluje střevo, poradí si například s cukrovkou, vysokým krevním tlakem, může bojovat s rakovinou, zvrátit nemoci srdce, ulevovat od alergií, působí protizánětlivě, používá se k podpoře spánku, na snížení cholesterolu, zmírnění demence a poruch nervového systému

Zdá se, že to snad ani nemůže být pravda. Zní to jako všelék, jak to?

Jak může jediná houba lidskému tělu prospívat tolika různými způsoby? Tradiční čínská medicína to vysvětluje takto - naše tělo se musí bránit negativním vlivům z okolí i zevnitř těla, které narušují rovnováhu organismu.

Tyto hrozby mohou být fyzické - například viry a bakterie, které způsobují infekce; emoční -  stresory, které způsobují úzkost a napětí v těle; nebo energetické, které snižují celkovou vibraci těla.

Ať už jde o hrozbu z venku nebo zevnitř, reishi pomáhá tělu udržet rovnováhu a bránit se proti těmto hrozbám. Veškeré nemoci znamenají nerovnováhu v organismu, náš úžasný stroj, naše tělo, nefunguje tak, jak má. Proto je rovnováha a správné fungování těla tolik důležité. Ganoderma tuto rovnováhu podporuje a navrací, z toho důvodu může pomáhat při tolika různých obtížích.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 7e8cd9ee7f8019c9bfd12ec3ad7377b92d237cc7
Obrázek: recepty na osvěžující domácí nanuky
Obrázek: 0532e36880b726f103b05971c6a0438f9151017c
Obrázek: 7307d996c0d7ba16f2d8ae7e1a865065e0cdb8a1
Obrázek: a06d81f736d699fdb886aaeae328533ea6d23c13