Gleidshop
Eshop

Halloweenský fazolový talíř s nachos

Také chodíte vy nebo vaše děti rádi do kina na nachos? Co takhle si připravit jídlo se kterému si tyto kukuřičné trojhránky můžete vychutnat, pustit si pěkný film nebo zapálit svíčku. Pohoda pro listopadové chladné počasí.


Každé období má něco do sebe. Možná trochu nadáváme, že přichází období plískanic. A čím více se vzdalujeme od léta, tím nám přímo úměrně vzrůstá i počet vrstev oblečení na našem těle. Ale přiznejme si to, na každém období si dokážeme najít něco hezkého. Třeba i ta jistota, že se bude střídat jaro, léto, podzim a zima není úplně k zahození.

Já osobně mám zimu ráda. Teda minimálně jí ráda pozoruji za oknem vyhřátého pokoje s hrnkem teplé čokolády. Je to období horké čokolády, čajů, skořice, zázvoru, svařeného vína a svíček.

Nevím, jak vy osobně vnímáte svátek na začátku listopadu, hovorově se mu říká „Dušičky“.

Když jsem byla dítě, tak kolem mě tento svátek prosvištěl. Chodila jsem s rodiči na hřbitov položit květiny nebo zapálit svíčku lidem, kteří tu již nejsou mezi námi. Později jsem zaznamenala, že existuje svátek Halloween. Možná tento svátek někteří lidé odsuzovali, že do našich krajin moc nepatří. Já jsem se, ale nedávno dočetla, že opak je pravdou. Tento svátek získal na svém rozměru, až poté, co jsem viděla jednu animovanou pohádku. Ta vykresluje slavení tohoto svátku v Mexiku. Velice to na mě zapůsobilo. Tou hrou barev, hudby, laskavosti a pospolitosti.

Smrt je pro naší kulturu konec. Smrti se bojíme. O smrti se nemluví. Nechceme na ní myslet, jako kdyby ani nebyla. Pojetí smrti v Mexiku je úplně jiné. Tam smrt oslavují jako pokračování.

Pro mě byla vždy účast na pohřbu velice skličující záležitost. Nebylo by lepší, kdybychom smrt přijali, že je tu s námi. Uměli se ze života radovat. Nelitovali ani jediného dne, že byl marný. A každý den ho prožili naplno.

K již zmíněnému období a chladnému počasí se váží jídla, která by nás měli zahřát. Saláty a čerstvou zeleninu bychom měli odložit na teplejší dny nebo tyto jídla jíst jen v omezeném množství. Našemu tělu udělá nyní dobře tepelně upravená zelenina a různá luštěninová jídla. Já jsem si pro dnešní den připravila recept, který je hodně inspirován mexickými vlivy. Místo přílohy jsem zvolila nachos, kukuřičné trojhránky, které mají rády nejen děti. Třeba je tím nalákáte na toto jídlo.
 


 

Fazolový talíř s nachos
 

Co budeme potřebovat?

  • 25O g suchých červených fazolí
  • 2 papriky
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 plechovka rajčat ve vlastní šťávě
  • 1 balení mražené kukuřice
  • 1 balení nachos
  • Koření - sůl, kmín, mletá uzená paprika, chilli vločky

 

 Jak toto jídlo připravíme?

  • Fazole propláchneme a necháme přes noc, nejlépe 24 hodin namočené. Druhý den fazole přecedíme, zalijeme vodou a vaříme do měkka.
     
  • Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Opečeme na olivovém oleji do zlatova spolu s čerstvou paprikou, která je nakrájená na větší kostky. Přidáme kmín a mletou uzenou papriku, krátce orestujeme. Zalijeme nakrájenými rajčaty z plechovky a vložíme uvařené fazole, které jsme přecedili a mraženou kukuřici. Přivedeme k varu a můžeme vypnout. Nyní stačí, aby se chutě prolnuly. Dochutíme solí. Pokud máte rádi pikantnější pokrmy, můžete přidat chilli vločky. Jako přílohu jsem zvolila nachos. Bezvadně se hodí i rýže nebo doma upečené pečivo.

 

Něco navíc:

  • Neznáte uzenou papriku? Určitě jí musíte vyzkoušet. Dodá jídlům takové nezaměnitelné kouřové aroma.
  • Kromě červených fazolí se hodí i třeba velká máslová fazole. Tyto luštěniny jsou velice výživné a pro naše tělo hodně zdravé. 
  • Toto jídlo je i 100% bezlepkové.

 

 

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

V ledu je skvělé dát si tzv. "Den tekutin" a ulevit tak svému tělu, pročisti ho a nechat chvilku odpočinout. Jak na to podle praktické ayurvédy radí naše redaktorka Iva Georgievová. 

22.1.2019
Hodnocení:

Možná si myslíte, že tatarák se rovná maso. Nikoliv. Kdo jednou ochutná, nebude chtít jinak.

4.12.2018
Hodnocení:
Naprosto dokonalý dort bez cukru a lepku? Jednoduchost sama, ale ten efekt... nepopsatelný.
27.1.2018
Hodnocení:

Pokud s vámi chce nevegetarián navést řeč, určitě začne slovy: "A co teda jíš? Kde bereš bílkoviny?" Odpovězte mu receptem.

25.8.2018
Hodnocení:

Vyhledávání

O nás

Moto magazínu Gleid: Gleid není jen o kráse, ale také o životě skutečné ženy

Stáhněte si nás do telefonu

Náš Facebook

Náš Instagram