Gleidshop
Eshop

Indický špenát - recept

Není špenát vaše oblíbené jídlo? Přesvědčím vás, že si ho zamilujete. Lehké jídlo, které voní několika druhy koření.

pexels.com

 

Chodíte do indických restaurací nasávat jejich atmosféru? Kromě pro nás exotického jídla nabízí i úplně jiný druh restauračního prostředí. Vonné tyčinky, svíčky, na zdech obrazy zobrazující hinduistické božstvo. Při každé návštěvě indické restaurace mi přijde, jako kdybych cestovala do dalekých končin. Určitě to umocňuje i obsluhující personál, který domorodý většinou nebývá.

V covidové době, kdy restaurace byly zavřené jsme si mohli atmosféru vykouzlit v pohodlí domova. Objednat si indické jídlo domů, zapálit si vonnou tyčinku, pustit si indickou hudbu a tím třeba i tu restauraci, kam rádi chodíme, podpořit.

Pokud bychom chtěli trochu zaimprovizovat a pokusit se vytvořit si indické jídlo doma, směle do toho.

 

Indický špenát - recept

Na olivovém oleji opékáme jednu cibuli, dva stroužky česneku a kousek čerstvého zázvoru, vše nakrájené na kostičky. Přidáme lžičku kurkumy a lžičku garam masaly. Chvilku opékáme, necháme až kořeněná směs bude pěkně vonět, přidáme 500 g opraného čerstvého špenátu, promícháme s kořením. Špenát mezitím ztratí na své čerstvosti. Zjemníme rostlinným mlékem a promícháme. Vše přemístíme do mixéru a rozmixujeme na jemnou omáčku. Vrátíme zpět do hrnce, špenátovou omáčku osolíme, přidáme chilli podle chuti a pískavici – řecké seno. Do omáčky můžeme přidat uvařenou cizrnu nebo tofu nakrájené na kostičky. Přivedeme k varu a omáčku vypneme. Necháme propojit všechny chutě.

 

A jakou přílohu?

Rýže je dokonalá příloha k tomuto jídlu. Naučila jsem se hodně používat basmati rýži. Rýži propláchneme ve vodě, vodu slijeme, přidáme čistou a necháme namočenou alespoň dvě hodiny. Rýži přecedíme. Dáme do hrnce a zalijeme vodou jen tolik, aby hladina vody byla vyšší o 2 cm, než je hladina rýže. Přivedeme k varu, intenzitu varu zmírníme a vaříme 10 minut. Vařič vypneme a necháme rýži dojít.

Na talíř dáme rýži, zalijeme omáčkou, nakonec můžeme ozdobit tenkými hranolky čerstvého zázvoru. 

 

 

Indické koření v kuchyni

  • Pískavice
    řecké seno je koření orientální kuchyně. Prodávají se semínka, které lze naklíčit nebo zelené koření podobné naší majoránce, které jsem použila v tomto receptu.

 

  • Garam masala
    směs koření pro indickou kuchyni. Každá tato směs má různý poměr koření i různé druhy. Určitě v tomto koření najdete kardamom, skořici, hřebíček a další koření.

 

 

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Ani vánoční ubrus na stole nám nemůže zabránit zavzpomínat na léto. I když v zimě nejčastěji sahám po horkých polévkách a jiných hřejivých "comfort foods", někdy dostanu chuť na něco lehčího, čerstvého a křupavého. Přes týden vařím jídla, která lze v práci ohřát druhý den, o víkendu potom nejčastěji zkouším taková, která je nutné jíst hned po připravení. A pokud máte doma masožrouta (jako já), můžete jednoduše vyměnit tofu za kousky kuřecího masa.

23.11.2018
Hodnocení:
V poslední době je více doporučován pařený chléb než pečený, zejména pro lidi s potížemi trávicího ústrojí. Pařený chléb je stravitelnější a šetrnější zejména pro stěny tlustého střeva.
26.7.2016
Hodnocení:

Počátkem naší "cesty kolem světa" bylo vinobraní ve Francouzkém regionu Champagne, jak již název napovídá, zde se sklízí víno, ze kterého vzniká pravé Champagnské. Jaká úskalí se vytrpí, než se z hroznů stane perlivý mok a co si k němu dávají místní Francouzi, vám přiblížím v tomto článku.

9.10.2019
Hodnocení:

Jistě to každý znáte - jedete na hory a není čas na pořádné stravování, stánky překupují rychlojídly jako párky v rohlíku a smaženým sýrem v housce. To zrovna vyčerpanému tělu po lyžovačce nesvědčí. Přináším vám pár rad, jak se jim vyhnout a jak nabrat znovu sílu na sport.

6.3.2019
Hodnocení:

Vyhledávání

O nás

Moto magazínu Gleid: Gleid není jen o kráse, ale také o životě skutečné ženy

Stáhněte si nás do telefonu

Náš Facebook

Náš Instagram