Gleidshop
Eshop

Dýňové noky v krémovém listovém špenátu

Pojďte si se mnou uvařit nádherné oranžové noky z dýně, které plavou v krémové omáčce se špenátem. Voňavý oběd, který vás zahřeje i na duši.

Alena Hilšerová

 

Ačkoliv je dýně spojená spíše s podzimním obdobím, ráda s ní odcházím z obchodu nebo z trhů po celý rok, když na ni natrefím. Na vyřezávání lucerniček není tato dýně příliš vhodná, protože je velmi tvrdá. Na tuto podzimní dekoraci se hodí spíše jiné druhy, což jsem si vyzkoušela na vlastní kůži během víkendového setkání s kamarádkami a našimi dětmi. Dýně, kterou využijeme v tomto receptu, je ale absolutně ideální pro přípravu jídla. Pokud ji dobře uskladníme, vydrží nám dlouhou dobu, aniž by se kazila. Možností zpracování má nepřeberné množství.
 

Dýně se v kuchyni neztratí

Její oranžová barva nám prozrazuje, že obsahuje spoustu betakarotenu, který je velmi účinný antioxidant. Obsahuje vitamíny řady A, B i C a různé minerální látky, takže je pro naše tělo tou pravou zeleninou, kterou bychom měli konzumovat často.
 

Lze zužitkovat mnoha způsoby. Dýňová polévka je notoricky známá. Ani nemá smysl se o ní zmiňovat. Určitě vyzkoušejte hranolky, bramborovou kaši z dýní, pečenou dýni jako přílohu, pyré z dýně přidané do těsta na palačinky a buchty. Můžete ji okořenit a použít jako sirup do kávy nebo ji uvařte a dále s ní pracujte jako s brambory. Můžete ji použít na štrůdl (ať sladký s jablky nebo mákem), ale i slaný (třeba s kyselým zelím a tempehem). Oblíbené jídlo, které připravuji z tohoto oranžového zlata, jsou noky. Chtěla bych se s vámi podělit o recept.

 

Potřebujeme:

  • dýni hokaido,
  • celozrnnou špaldovou mouku,
  • čerstvé špenátové listy,
  • olivový olej,
  • 1 cibuli,
  • 1 česnek,
  • sůl,
  • kokosové mléko v plechovce,
  • lahůdkové sušené droždí.

 

A jak budeme postupovat?

Dýni omyjeme, odstraníme stopku a rozkrojíme ji na dvě půlky. Vnitřek očistíme od semínek. Velmi dobře je odstraníme lžící. Loupat dýni nemusíme, má měkkou slupku. Nakrájíme ji na větší kostky. Dýni uvaříme v páře nebo upečeme v troubě na pečicím papíře potřeném olivovým olejem. Délka tepelné úpravy závisí na velikosti kostek, zhruba 20 až 30 minut.
 

Po uvaření přemístíme dýni do mísy a necháme ji vychladnout. Vychladlou dýni nastrouháme najemno nebo rozmačkáme šťouchadlem na brambory. Poté k ní přisypeme mouku. Množství mouky zvolíme podle potřeby tak, aby ze směsi vzniklo těsto, ze kterého lze tvarovat noky. Mělo by být nelepivé. Z části těsta vytvoříme hada, kterého nakrájíme na stejně velké kousky. Každý kousek stlačíme vidličkou a vytvoříme tím zajímavý vzhled noku. Zpracujeme takto celé těsto, které jsme vytvořili. Dáme vařit vodu a mírně ji osolíme. Až dosáhne bodu varu, postupně do ní vložíme vytvarované noky. Vaříme je 10 – 12 minut podle jejich velikosti. Noky vyplavou samy na povrch, až budou hotové. Test uvaření můžeme udělat rozkrojením jednoho kusu.
 

Než se nám uvaří, můžeme připravit omáčku. Oloupeme cibuli a česnek. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme ji na olivovém oleji dozlatova. Česnek nakrájený na plátky přidáme k cibuli na pánev. Stejně tak opraný čerstvý špenát. Důkladně směs promícháme a počkáme, až špenát takzvaně zvadne. Poté vše zalijeme kokosovým mlékem z plechovky. Směs promícháme a dle chuti dosolíme. Na talíř položíme noky a zalijeme je voňavou špenátovou omáčkou. Nakonec můžeme hotové jídlo posypat lahůdkovým sušeným droždím.

 

Rady na závěr pro naše čtenáře

  • Nejšetrnější vaření je v páře nebo pečení v troubě. Pokud bychom dýni vařili ve vodě, zbytečně se louhují do vody cenné látky, které mohou zůstat v dýni.
  • Jakou mouku zvolit? Klasika je pšeničná mouka. Můžete použít hladkou nebo hrubou. Pokud použijeme celozrnnou špaldovou, bude těsto mazlavější, ale na druhou stranu bude plné vlákniny, vitamínů a minerálů, které v klasické hladké chybí. Pokud jste alergičtí na lepek, můžete zkusit použít bezlepkovou směs.
  • Existují vtipy o špenátu kvůli tomu, že klame. Vycházejí z toho, že si koupíte „spoustu“ špenátu a po rozbalení máte jen nicotnou kopičku. Myslete na to včas. Pro čtyřčlennou rodinu počítejte s minimálním množstvím 800 g čerstvého špenátu.
  • Lahůdkové sušené droždí je dochucovadlo jídla, které obsahuje spousta vitamínu B. Poté bude mít jídlo typicky sýrovou chuť. K dostání je ve zdravých výživách, možná i ve větších supermarketech v oddělení se zdravou stravou.

 

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Tradiční recepty na srpen podle ayurvédy od naší redaktorky Ivy Georgievové.

16.8.2018
Hodnocení:

Co se takhle blýsknout a připravit o víkendu pro rodinu nebo pro návštěvu něco nového, neotřelého a našim jazýčkům nepoznaného?! Zkuste quiche (slaný koláč) připravený se sezónní surovinou jakou je fenykl v kombinaci s kozím sýrem a sušenými rajčaty.

5.1.2018
Hodnocení:

Hledáte něco netradičního, co by se dalo namazat na chleba, do sendvičů na večeři nebo dětem na svačinu? Něco zdravého a bezlepkového? Pak vyzkoušejte recept, který svou chutí potěší i muže!

2.3.2020
Hodnocení:

Můj švagr je vegetariánem už 11 let, a když jsem se ho zeptala, jestli mu maso někdy chybí, řekl, že vůbec, jen jednu věc by prý si ještě někdy rád dal - pořádné kolečko tlačenky s octem a cibulí. Býložravci drží při sobě, takže jsem to musela hned zkusit. Byla to pro mě výzva a soudě podle jeho výrazu, se povedla. Dnešní recept je tedy pro ty, kteří maso už jíst nechtějí, ale s nostalgií si přece jen někdy na nějakou mňamku z mládí vzpomenou.

31.10.2018
Hodnocení: