Dýňové noky v krémovém listovém špenátu

Pojďte si se mnou uvařit nádherné oranžové noky z dýně, které plavou v krémové omáčce se špenátem. Voňavý oběd, který vás zahřeje i na duši.

Obrázek: d61149a8386821641d8bf777988c572cd32f97d9
Zdroj: Alena Hilšerová

Ačkoliv je dýně spojená spíše s podzimním obdobím, ráda s ní odcházím z obchodu nebo z trhů po celý rok, když na ni natrefím. Na vyřezávání lucerniček není tato dýně příliš vhodná, protože je velmi tvrdá. Na tuto podzimní dekoraci se hodí spíše jiné druhy, což jsem si vyzkoušela na vlastní kůži během víkendového setkání s kamarádkami a našimi dětmi. Dýně, kterou využijeme v tomto receptu, je ale absolutně ideální pro přípravu jídla. Pokud ji dobře uskladníme, vydrží nám dlouhou dobu, aniž by se kazila. Možností zpracování má nepřeberné množství.
 

Dýně se v kuchyni neztratí

Její oranžová barva nám prozrazuje, že obsahuje spoustu betakarotenu, který je velmi účinný antioxidant. Obsahuje vitamíny řady A, B i C a různé minerální látky, takže je pro naše tělo tou pravou zeleninou, kterou bychom měli konzumovat často.
 

Lze zužitkovat mnoha způsoby. Dýňová polévka je notoricky známá. Ani nemá smysl se o ní zmiňovat. Určitě vyzkoušejte hranolky, bramborovou kaši z dýní, pečenou dýni jako přílohu, pyré z dýně přidané do těsta na palačinky a buchty. Můžete ji okořenit a použít jako sirup do kávy nebo ji uvařte a dále s ní pracujte jako s brambory. Můžete ji použít na štrůdl (ať sladký s jablky nebo mákem), ale i slaný (třeba s kyselým zelím a tempehem). Oblíbené jídlo, které připravuji z tohoto oranžového zlata, jsou noky. Chtěla bych se s vámi podělit o recept.

Potřebujeme:

  • dýni hokaido,
  • celozrnnou špaldovou mouku,
  • čerstvé špenátové listy,
  • olivový olej,
  • 1 cibuli,
  • 1 česnek,
  • sůl,
  • kokosové mléko v plechovce,
  • lahůdkové sušené droždí.

A jak budeme postupovat?

Dýni omyjeme, odstraníme stopku a rozkrojíme ji na dvě půlky. Vnitřek očistíme od semínek. Velmi dobře je odstraníme lžící. Loupat dýni nemusíme, má měkkou slupku. Nakrájíme ji na větší kostky. Dýni uvaříme v páře nebo upečeme v troubě na pečicím papíře potřeném olivovým olejem. Délka tepelné úpravy závisí na velikosti kostek, zhruba 20 až 30 minut.
 

Po uvaření přemístíme dýni do mísy a necháme ji vychladnout. Vychladlou dýni nastrouháme najemno nebo rozmačkáme šťouchadlem na brambory. Poté k ní přisypeme mouku. Množství mouky zvolíme podle potřeby tak, aby ze směsi vzniklo těsto, ze kterého lze tvarovat noky. Mělo by být nelepivé. Z části těsta vytvoříme hada, kterého nakrájíme na stejně velké kousky. Každý kousek stlačíme vidličkou a vytvoříme tím zajímavý vzhled noku. Zpracujeme takto celé těsto, které jsme vytvořili. Dáme vařit vodu a mírně ji osolíme. Až dosáhne bodu varu, postupně do ní vložíme vytvarované noky. Vaříme je 10 – 12 minut podle jejich velikosti. Noky vyplavou samy na povrch, až budou hotové. Test uvaření můžeme udělat rozkrojením jednoho kusu.
 

Než se nám uvaří, můžeme připravit omáčku. Oloupeme cibuli a česnek. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme ji na olivovém oleji dozlatova. Česnek nakrájený na plátky přidáme k cibuli na pánev. Stejně tak opraný čerstvý špenát. Důkladně směs promícháme a počkáme, až špenát takzvaně zvadne. Poté vše zalijeme kokosovým mlékem z plechovky. Směs promícháme a dle chuti dosolíme. Na talíř položíme noky a zalijeme je voňavou špenátovou omáčkou. Nakonec můžeme hotové jídlo posypat lahůdkovým sušeným droždím.

Rady na závěr pro naše čtenáře

  • Nejšetrnější vaření je v páře nebo pečení v troubě. Pokud bychom dýni vařili ve vodě, zbytečně se louhují do vody cenné látky, které mohou zůstat v dýni.
  • Jakou mouku zvolit? Klasika je pšeničná mouka. Můžete použít hladkou nebo hrubou. Pokud použijeme celozrnnou špaldovou, bude těsto mazlavější, ale na druhou stranu bude plné vlákniny, vitamínů a minerálů, které v klasické hladké chybí. Pokud jste alergičtí na lepek, můžete zkusit použít bezlepkovou směs.
  • Existují vtipy o špenátu kvůli tomu, že klame. Vycházejí z toho, že si koupíte „spoustu“ špenátu a po rozbalení máte jen nicotnou kopičku. Myslete na to včas. Pro čtyřčlennou rodinu počítejte s minimálním množstvím 800 g čerstvého špenátu.
  • Lahůdkové sušené droždí je dochucovadlo jídla, které obsahuje spousta vitamínu B. Poté bude mít jídlo typicky sýrovou chuť. K dostání je ve zdravých výživách, možná i ve větších supermarketech v oddělení se zdravou stravou.

Reklama

Podobné články

Obrázek: Jak zlepšit trávení
Obrázek: d5bfdc641b05822fb194c85fafa3d9195532262e
Obrázek: 04491311a7c981c408e1bda72de497ac0690297e
Obrázek: 2e84095a86177181b1a66b27d3073c4c1a0eace3
Obrázek: 523d0dd2a9cc53910a13caee4fa091d29078c407