Vytvořte si vlastní rostlinná mléka - kurkumové, makové

Chtěli byste ochutnat nápoj, který posiluje obranyschopnost, pomáhá při trávení, při boji proti rakovině a má protizánětlivé účinky? Tak jste tady správně.

Obrázek: 2f36dff054e7c8e5052d5ea4fab9ea22cfdebeb6
Zdroj: pixabay.com

Indický poklad v podobě koření

V těchto dnech, kdy více než jindy oprašujeme zaručené a odložené recepty, bych se s vámi chtěla podělit o recept na kurkumové mléko.


Kurkuma je všemi známé koření z Indie. Pokud máte rádi indická jídla, důvěrně ji znáte. Kurkuma je součástí kořenící směsi, která se nazývá kari. Je zajímavé, že tato kořenící směs je evropský pojem. Kari koření vzniklo v době britské koloniální nadvlády v Indiii na základě nesprávného pojmenování koření pro přípravu tamilského jídla. Původně bylo kari totiž tamilský pokrm. Jednalo se o hustou omáčku, ve které byly kousky masa a zeleniny. 


Kurkuma se používá čerstvá nebo sušená ve formě prášku. Čerstvá kurkuma vypadá podobně jako zázvor. Je to kořen, který je po rozkrojení sytě oranžový. Pokud manipulujete s čerstvou kurkumou, je dobré mít na paměti, že velmi dobře barví a že vše, co s ní přijde do styku, bude mít krásnou oranžovou barvu.


Výhody kurkumy pro organismus jsou nesporné. Od protizánětlivých až po protirakovinotvorné účinky. A to díky látce nazývané kurkumim. Zvýšení účinku posiluje piperin, který je obsažen i v pepři. Toto koření je úžasné na trávení, imunitu, snižování cholesterolu i proti různým zánětům. Pokud nevíte, jak zapojit kurkumu do svého jídelníčku, zkuste si uvařit kurkumové nebo tzv. zlaté mléko. Tento nápoj bude pro váš organismus v těchto dnech určitě blahodárný.

Na výrobu "zlatého mléka" budeme potřebovat:

  • 1 hrnek mléka,
  • 1 lžičku koření kurkumy,
  • 1/2 lžičky skořice,
  • špetku soli,
  • špetku kajenského pepře,
  • 1 lžičku kokosového oleje nebo másla.

Do kastrůlku nalijeme mléko, přidáme máslo nebo kokosový olej, přisypeme kurkumu, skořici, pepř a sůl. Směs zahřejeme. Nalijeme do hrnečku, osladíme podle potřeby a podáváme. A je to! Na výrobu zlatého mléka dle mého receptu použijte makové mléko. Možná vám proběhne hlavou zmínka o odvaru z makovic nebo film o drogovém králi... Nemusíte mít strach. Toto mléko nemá nic společného s drogami. Recept na makové mléko naleznete o pár řádků níž.
 

Připravte si téměř jakékoliv rostlinné mléko

Pokud jste se v minulosti zajímali o rostlinná mléka nebo je zařazujete do svého jídelníčku, je to další možná velmi zajímavá varianta. Rostlinné mléko můžeme udělat z různých ořechů (lískových, vlašských nebo mandlových), semínek (slunečnicových, sezamových, konopných) a obilovin (rýže nebo ovsa). 


Obecně platí, že ze 100 g ořechů, semínek nebo obilovin připravíme 1 litr rostlinného mléka. Surovinu, kterou použijeme na výrobu rostlinného mléka, je třeba umýt nebo propláchnout čistou vodou, a poté nechat namočenou ve vodě, nejlépe přes noc a minimálně 12 hodin. U vloček je to kratší dobu. Poté rozmixujeme výkonným mixérem a přecedíme přes velmi husté síto nebo přes plátno. Můžeme také osladit medem nebo sirupem, okořenit skořicí, kardamonem nebo kakaem. Uchováváme v lednici ve skleněné láhvi. Takové rostlinné mléko vydrží přibližně 3 dny. 


Vyzkoušejte také makové mléko

Mák je typická česká varianta, která se v zahraničí příliš nevyskytuje. Je snadno dostupná v každém obchodě a není drahá. Vyhněte se žluklému máku. Použijte mák, který je v době před uplynutím data spotřeby. Osobně bych si dávala pozor i na mletý mák. Navíc, mletý mák již žádné enzymy nebude produkovat.


Postup je jasný. Namočíme 4 datle do misky s vodou a do jiné namočíme 100 g máku, a poté mák zamícháme lžící. Ten se nám v míse "roztancuje". Každé zrnko by mělo být ponořené ve vodě, dokud tanec máku neustane. Na hladině vody zůstanou prázdné makové slupky a jiné nečistoty, které mohou způsobit hořkost makového mléka. Nemilosrdně je vyljeme. Čištění máku zopakujeme ještě dvakrát, až docílíme čisté vody a usazení plných makových zrníček na dně. Poté ho necháme namočený minimálně 12 hodin.


Po uplynutí doby vodu vylijeme, mák dáme do mixéru včetně namočených datlí a vše zalijeme hrnkem čisté vody. Rozmixujeme vše na makové mléko. Je plné enzymů, které jsme získali namáčením, a také vápníku. Výsledné mléko doplníme do jednoho litru objemu přidáním čisté vody.
Makové mléko přecedíme přes plátno nebo hodně husté síto. Takto připravené mléko můžeme nyní použít na cokoliv, kam dáváme třeba kravské mléko. Můžeme jím zalít müsli, použít ho v kaších, přidat do smootie, využít při pečení, nebo z něho připravíme naše kurkumové mléko. 

Reklama

Podobné články

Obrázek: b6d8604599be9ce9e5aad9430289cd70c9d8a156
Obrázek: 810ad06917731dacae1be35f7aacb68ca62beabe
Obrázek: ec13b85a0020c4e59601d471a91ac17860215577
Obrázek: d07bc9f9daed1f954e0b4ed771e22b7316c59565
Obrázek: 37395158d04858a97a61498b0b3121c793458d1c