Gleidshop
Hlavní baner

Jednoduché recepty pro (ne)low-carbáky

Žijeme v době, kdy bychom měli stihnout pracovat 8 hodin denně, cvičit 4x týdně, zdravě se stravovat a vařit, relaxovat, starat se o domácnost, vozit děti na kroužky, dělat s nimi úkoly, třídit odpad, chodit do přírody, pěstovat domácí bylinky, myslet na sebe, číst krásnou literaturu, spát 8 hodin, najít si čas na kamarády. Jo a taky ještě hlavně umět vypnout, že jo. Zajít si na masáž, dělat cviky od fyzioterapeuta a luštit křížovky.


Nedej bože, jestli máte doma psa. Nebo dva. Často jsem si tak v hlavě kalkulovala, kolik hodin by měl den mít, abychom to všechno stihli. Nikdy se mi to nepodařilo přesně spočítat, ale vím, že 24 je málo. Žalostně málo.

Aneta Černá

 

No, počet hodin nezměníme, a proto musíme změnit to, co „bychom měli“ stihnout, popřípadě to udělat efektivním tak, aby se vlk nažral, koza zůstala celá a nám zbylo na ten spánek alespoň 6 hodin. :) Vaření pro mě ještě není povinnost, ale celkem zábava, někdy i relax. Nicméně, máločemu z toho, co denně dělám (ať už chci nebo musím), můžu obětovat hodiny, ba dokonce celé odpoledne.


Proto se snažím být v kuchyni celkem svižná. Někdy jsem svižná víc, někdy míň. Tak či tak, nerada se pouštím do složitostí, mám ráda jednoduchost. A pro ty z vás, kteří to mají podobně, mám pár receptů, kterými se můžete nechat inspirovat, pokud jste se poslední dobou zacyklili na pár receptech, které jedete stále dokola (taky to tak totiž mnohdy mám).

 

1. ZELOFLEKY

Zelofleky jsou láska. Rychlá láska, kterou navíc můžete naservírovat i rodině (pánům), která vám to hned nevrátí s tím, že „zelený nežere“.

  • 500 g kysaného zelí,
  • 500 g mletého masa,
  • 2-3 vejce,
  • cibule dle libosti a závislosti,
  • oblíbené koření,
  • sýr navrch pro fajnšmekry.

Cibuli a mleté maso opečeme (někdo nasucho, někdo na ghí), přidáme slité zelí a chvíli dohromady orestujeme. Osolíme, opepříme, okořeníme, přendáme do zapékací mísy, zalijeme rozkvedlanými vajíčky a pečeme v troubě. Ke konci můžeme navrch přidat sýr. Někdy si s tím hraju. Na této fotce jsem zvolila kuřecí a červené zelí.

 

2. KVĚTUŠKY

Tohle mi jí v pohodě i přítel a vždycky chce přidat!

  • květák (dbejte na množství, ono se to celkem zredukuje, takže jestli jste 4, budete potřebovat nejspíš víc než jeden, popřípadě mrkněte po mraženém, který je pro mě docela úsporou času),
  • bryndza,
  • smetana na vaření,
  • slaninka nebo šunčička (vysokoprocentní, nejlépe domácí, že jo).

Uvaříme květák. Kdo má nějaký šikovný nástroj, může ho použít (robot apod.) Kdo nemá (nebo komu se potom nechce umývat), může použít vidličku nebo klidně ruku. Potřebujeme ho „rozňahňat“. Přiměřeně. Ne do kaše. Jen tak, aby nám udělal „mini halušky“.


Na pánev nebo do kastrůlku nalijeme smetanu a přidáme bryndzu, která se po chvíli rozpustí, a my tak vytvoříme dohromady takovou „omajdu“. Smícháme s květákem a posypeme opečenou slaninkou či šunčičkou. Dobrou chuť!

 

3. NESALÁT

Prostě jen dáme místo brambor kedluben a celer. Schválně to zkuste a nabídněte klasickým jedlíkům, aniž byste jim řekli, o co jde. Myslím, že většina z nich ani nepípne. ;)

  • kedluben,
  • celer,
  • mražená zelenina (mrkev, hrášek, kukuřice), popř. sterilovaná (ale tu si najděte v obchodě poctivě bez přidaného cukru),
  • cibule,
  • lžíce zakysané smetany,
  • trošku hořčice (pozor na cukr, najděte si nějakou kvalitní),
  • sterilované okurky (a najít okurky bez cukru, to byl teda oříšek, nicméně mě zachránila Billa, ale určitě nakonec najdete také),
  • uvařená vajíčka.

Základem je na kostičky nakrájený a uvařený kedluben. On vážně chutná jako brambory! A můžete přidat celer. Každý má svůj osvědčený recept. Samozřejmě. Takže výše je to, co dávám do salátu já. Majonézu můžete přidat taky, ale nejlépe domácí z vajec a olivového oleje. Já jsem byla líná, proto jsem zkusila jen lžíci zákysk. Myslím, že to splnilo svůj účel na jedničku


Všechny sterilované ingredience si hlídejte, aby byly BEZ CUKRU. Nebudete moct v obchodě sáhnout po první sklenici, ale nebojte se, najdete. Servírovat s čímkoli. Na fotce servíruji zrovna kuličky z mletého masa s nivou (jen mleté maso, sůl, pepř, niva a na pečící papír do trouby).

 

4. PIZZA

Každý máme TO svoje jídlo, které úplně bokům neladí, ale ústům lahodí. U mě to není ani čokoláda, ani brambůrky, ale pizza! Smetanová. Tahle moje vymyšlená verze úplně nebude 100% konkurovat italské restauraci, nicméně, za mě (jakožto pizza lover!) fakt dobrý!

  • cuketa, brokolice, celer nebo květák (většinou dávám cuketu nebo brokolici a říznu to trochu celerem, aby bylo víc těsta),
  • cca 3 lžíce psyllia,
  • 1-2 vejce.

Cuketu a celer nastrouhám a mixérem vytvořím kašičku, kterou přendám do utěrky (nebo tak to alespoň dělají všichni. Mně se to dost neosvědčilo, koupila jsem si ve zdravotnických potřebách takové „plátýnko“ a přes to vše vymačkávám) a vymačkám vodu.


Popřípadě dostaneme vodu přes cedník nebo budeme improvizovat a jakkoli zbavíme tuhle směs vody. Pokud místo cukety používám brokolici, před tím ji uvařím. Přidám sůl, vejce a psyllium a vypracuji v těsto, které bude nejdřív dost lepit, ale rukama z toho nakonec uplácám oválek na pečící papír na plech. Dám na chvilku zapéct do trouby (5-10 minutek). Navrch dejte, co každý chce. Moje stálice jsou:

  • zákyska, do které nastrouhám mozzarellu a trochu nivy – celou směsí potřu pizzu,
  • na to šunka,
  • navrch žampiony.

Dám zpět do trouby. Na poslední minutku dám troubu na gril, aby mi vše trochu zezlátlo.

 

5. CELER VE SLANINĚ

Móc dobrá rychlovka. Nechám trochu změknout hranolky z celeru (dobrá je taky hruška, tu nemusíte před tím nijak upravovat), obalím ve slanině a dám opéct na rozpálenou pánev.

 

6. RYCHLO-PEČIVO

Potřebujeme:

  • 2 vejce,
  • 100 g tvarohu,
  • 3 lžíce psyllia,
  • 3 lžíce semínek (chia, lněná, sezam, apod.),
  • sůl,
  • kypřící prášek (bezfosfátový, znáte to).

Umelu semínka. Někdo používá mlýnek na kávu, já třeba dřív používala klasický tyčový mixér. Jen jsem si musela tu nádobu, ve které mixuji, přehodit utěrkou, aby mi to všude nelítalo.

Smíchám s ostatními ingrediencemi, a pak buď vytvořím houstičky, nebo chleba (na chleba si dejte určitě dvojitou dávku) a šup s tím do trouby.

 

7. ROLÁDA

Moje první roláda. A nebude poslední.

  • sníh ze dvou vajec,
  • 2 žloutky,
  • kakao,
  • kdo si ještě neodvykl na sladkou chuť, může přidat sladidlo nebo banán.

Smíchat, vylít na plech. Po vytažení naplnit tvarohovo-smetanovo-mascarponovou směsí a třeba ovocem podle chuti. Zatočíme a je to. Posypala jsem kokosovou moukou.

 

8. RYCHLO-MAKOVEC/KOKOSÁK/MRKVÁČ

Základ je stejný:

  • vyšlehám sníh z bílků,
  • vedle ke žloutkům přidám to, na co mám zrovna chuť - mák, kokos, kakao, najemno strouhanou mrkev nebo mleté ořechy,
  • osladím sladidlem, banánem, mixovanými fíky, datlemi apod. nebo nedoslazuji. Smíchám směs s bílky.

Dělám muffiny nebo celý dortík. A šup s tím na chvíli do trouby.

 

9. KAKAOVÝ TVAROHÁČ

Spodní těsto je z:

  • rozmixovaných vlašských ořechů,
  • které jsem smíchala s kokosovou moukou
  • a troškou kokosového oleje tak, aby se udělal alá sušenkový základ.

Dala jsem na chvíli zapéct do trouby.

Navrch jsem:

  • vyšlehala sníh ze dvou vajec,
  • žloutky smíchala se dvěma tvarohy (protože nebyla doma smetana ani mascarpone, ale můžete použít i ty) a kakaem.

Spojíme kakaovou směs a bílky, nalijeme na těsto a dopečeme. Sladidlo nebo ovoce k doslazení použijeme podle uvážení.

 

10. ŠTRŮDL

…taky umíme. A snědl mi ho i přítel. A to jsem ho nesladila!

  • 50 g kokosové mouky,
  • 25 g mandlové mouky,
  • 15 g psyllia,
  • 2 vejce,
  • 100 g tvarohu,
  • trošku prášku do pečiva.

Vše smíchat a vyválet placku (já ji vyválela mezi dvěma pečícími papíry), naplnit strouhaným ovocem a skořicí (u sušeného ovoce či rozinek pozor na kvalitu a na přidaný cukr, popř. na nekvalitní olej. Já dala bez rozinek. Dát péct na 180°C. Posypala jsem ještě kokosovou moukou (ona je taková trochu nasládlá). A je to! Ze stejného těsta jsem vytvořila i koláč a makové košíčky.


 

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Aneta Černá

sport a zdraví

Anet potřebuje k životu cvičení, jógu a smích. V jídelníčku ovoce, zeleninu a někdy... někdy prostě čokoládu! A vždycky vám o tom všem ráda napíše - abyste společně našli motivaci nejen k pohybu, ale i zdravé a vyvážené stravě.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Mrkev je zdravá zelenina, bohatá na beta karoten, který v těle působí jako antioxidant a chrání pokožku před poškozením. Zařaďme ji proto do jídelníčku ještě před první opalovačkou! Vaše kůže to rozhodně ocení.
20.5.2016
Hodnocení:

O víkendu jsme se s maminkou daly do pečení vánočního cukroví a já si uvědomila, že se nemůžu nepodělit o recept na moje nejoblíbenější - marcipánové čtverečky. Jsou křehoučké, voní jako Vánoce a když je uděláte dostatečně malinké, vlastně se ani nepočítají do denního kalorického příjmu (že ne?).

13.12.2018
Hodnocení:

Tradiční recepty na srpen podle ayurvédy od naší redaktorky Ivy Georgievové.

16.8.2018
Hodnocení:

Tento mazanec nás svou vůní přenese na jamajské pobřeží. Zahoďte všechny starosti za hlavu. Vychutnejte si svůj oblíbený rum, zavřete oči a zasněte se... nebo zkuste upéct kokosový mazanec.

21.4.2019
Hodnocení: