Gleidshop
Eshop

Jednoduché recepty pro (ne)low-carbáky

Žijeme v době, kdy bychom měli stihnout pracovat 8 hodin denně, cvičit 4x týdně, zdravě se stravovat a vařit, relaxovat, starat se o domácnost, vozit děti na kroužky, dělat s nimi úkoly, třídit odpad, chodit do přírody, pěstovat domácí bylinky, myslet na sebe, číst krásnou literaturu, spát 8 hodin, najít si čas na kamarády. Jo a taky ještě hlavně umět vypnout, žejo. Zajít si na masáž, dělat cviky od fyzioterapeuta, luštit křížovky. A nedej bože, jestli máte doma psa. Nebo dva. Často jsem si tak v hlavě kalkulovala, kolik hodin by měl den mít, abychom to všechno stihli. Nikdy se mi to nepodařilo přesně spočítat, ale vím, že 24 je málo. Žalostně málo.

Aneta Černá

No… počet hodin nezměníme, tak musíme změnit to, co „bychom měli“ stihnout, popřípadě to zefektivnit tak, aby se vlk nažral, koza zůstala celá a nám zbylo na ten spánek alespoň 6 hodin. :)

Vaření pro mě ještě není povinnost, ale celkem zábava, někdy i relax. Nicméně, málu z toho, co denně dělám (ať už chci, nebo musím) můžu obětovat hodiny, ba dokonce celé odpoledne. Proto se snažím být v kuchyni celkem svižná. Někdy jsem svižná víc, někdy míň. Tak či tak, nerada se pouštím do složitostí – mám ráda jednoduchost. A pro ty z vás, kteří to mají podobně, mám pár receptů, kterými se můžete nechat inspirovat, pokud jste se poslední dobou zacyklili na pár receptech, které jedete stále dokola (taky to tak totiž mnohdy mám).

 

1. ZELOFLEKY

Zelofleky jsou láska. Rychlá láska, kterou navíc můžete naservírovat i rodině (pánům), která vám to hned nevrátí s tím, že „zelený nežere“.

  • 500 g kysaného zelí
  • 500 g mletého masa
  • 2-3 vejce
  • cibule dle libosti a závislosti
  • oblíbené koření, sýr navrch pro fajnšmekry

 

 

Cibuli a mleté maso opečeme (někdo nasucho, někdo na ghí), přidáme slité zelí a chvíli dohromady orestujeme. Osolíme, opepříme, okořeníme, přendáme do zapékací mísy, zalijeme rozkvedlanými vajíčky a pečeme v troubě. Ke konci můžeme navrch přidat sýr.

A někdy si s tím hraju. Tady třeba místo mletého masa dám kuřecí a červené zelí.

 

2. KVĚTUŠKY

Tohle mi jí v pohodě i přítel. A vždycky chce přidat!

  • květák (dbejte na množství, ono se to celkem zredukuje, takže jestli jste 4, budete potřebovat nejspíš víc než jeden – popř. mrkněte po mraženém, pro mě docela úspora času)
  • bryndza
  • smetana na vaření
  • slaninka, nebo šunčička (vysokoprocentní! Nejlépe domácí, žejo)

 

 

Uvaříme květák. Kdo má nějaký šikovný nástroj, může ho použít (šikovný robůtek apod.). Kdo nemá (nebo komu se potom nechce umývat), může použít vidličku, nebo klidně ruku – potřebujeme ho „rozňahňat“. Přiměřeně. Ne do kaše. Jen tak, aby nám udělal „mini halušky“. Na pánev/do kastrůlku nalijeme smetanu a přidáme bryndzu, která se po chvíli rozpustí a my tak vytvoříme dohromady takovou „omajdu“. Smícháme s květákem a posypeme opečenou slaninkou/šunčičkou. Dobrou chuť!

 

3. NESALÁT

Prostě jen dáme místo brambor kedluben a celer. Schválně to zkuste a nabídněte klasickým jedlíkům, aniž byste jim řekli, o co jde. Myslím, že většina z nich ani nepípne. ;)

  • kedluben
  • celer
  • mražená zelenina (mrkev, hrášek, kukuřice), popř. sterilovaná (ale tu si najděte v obchodě poctivě bez přidaného cukru)
  • cibule
  • lžíce zakysané smetany
  • trošku hořčice (pozor na cukr – taky si najděte nějakou kvalitní – já našla, ale už ji ani nedávám)
  • sterilované okurky (a najít okurky bez cukru, to byl teda oříšek, nicméně mě zachránila Billa, ale určitě najdete nakonec)
  • uvařená vajíčka

 

 

Základem je prostě na kostičky nakrájený a uvařený kedluben. On vážně chutná jako brambory! A můžete přidat celer.

Každý má svůj osvědčený recept. Samozřejmě. Takže výše je to, co dávám do salátu já. Majonézu můžete přidat taky, ale nejlépe domácí z vajec a olivového oleje. Já jsem byla líná, proto jsem zkusila jen lžíci zakysky a myslím, že to splnilo svůj účel na 1. Všechny sterilované ingredience si hlídejte, aby byly BEZ CUKRU. Nebudete moct v obchodě sáhnout po první sklenici, ale nebojte – najdete.

A servírovat s čímkoli – tady zrovna kuličky z mletého masa s nivou (jen mleté maso, sůl, pepř, niva a na pečící papír do trouby).

 

4. PIZZA

Každý máme TO svoje jídlo, které úplně bokům neladí, ale ústům lahodí. U mě to není ani čokoláda, ani brambůrky, ale pizza! Smetanová.

Tahle moje vymyšlená verze úplně nebude 100% konkurovat italské restauraci, nicméně, za mě (jakožto pizza lover!) fakt dobrý!

  • cuketa, brokolice, celer, nebo květák (většinou dávám cuketu, nebo brokolici a říznu to trochu celerem, aby bylo víc těsta)
  • psyllium
  • vejce

 

 

Cuketu a celer nastrouhám a mixérem vytvořím kašičku, kterou přendám do utěrky (nebo tak to alespoň dělají všichni – mně se to dost neosvědčilo, koupila jsem si ve zdravotnických potřebách takové „plátýnko“ a přes to vymačkávám) a vymačkám vodu. Popřípadě vymačkáme vodu přes cedník, nebo budeme improvizovat a jakkoli zbavíme tuhle směs vody. Pokud místo cukety používám brokolici, tak ji před tím uvařím.

Přidám sůl, vejce (1-2) a psyllium (cca 3 lžíce) a vypracuju těsto, které bude nejdřív dost lepit, ale rukama z toho nakonec uplácám na pečící papír na plech oválek. Dám na chvilku zapéct do trouby (5-10 minutek).

Navrch co každý chce. Moje stálice je:

  • zakyska, do které nastrouhám mozzarellu a trochu nivy – celou směsí potřu pizzu,
  • na to šunka,
  • na to žampiony.

A dám zpět do trouby. Na poslední minutku dám trouby na gril, aby mi to trochu zezlátlo.

 

5. CELER VE SLANINĚ

Móc dobrá rychlovka. Nechám trochu změknout hranolky z celeru (dobrá je taky hruška, tu nemusíte před tím nijak upravovat), obalím ve slanině a dám opéct na rozpálenou pánev.

 

 

6. RYCHLO-PEČIVO

  • 2 vejce
  • 100 g tvarohu
  • 3 lžíce psyllia
  • 3 lžíce semínek (chia, lněná, sezam, apod.)
  • sůl
  • kypřící prášek (bezfosfátový, znáte to)

 

 

Umelu semínka. Někdo používá mlýnek na kávu, já třeba dřív používala klasický tyčový mixér, jen jsem si musela tu nádobu, ve které mixuji, přehodit utěrkou, aby mi to všude nelítalo.

Smíchám s ostatními ingrediencemi a pak buď vytvořím houstičky, nebo chleba (na chleba si dejte určitě dvojitou dávku) a šup s tím do trouby.

 

Někdo to rád sladké?

 

7. ROLÁDA

Moje první roláda. A nebude poslední.

  • sníh ze dvou vajec
  • 2 žloutky
  • kakao
  • kdo si ještě neodvykl na sladkou chuť, může přidat sladidlo/banán

 

 

Smíchat, vylít na plech. Po vytažení naplnit tvarohovo-smetanovo-mascarponovou směsí (každý kdo jak má rád, má doma) a třeba ovocem. Zatočíme a je to. Posypala jsem kokosovou moukou.

 

8. RYCHLO-MAKOVEC/KOKOSÁK/MRKVÁČ

Základ je stejný:

  • vyšlehám sníh z bílků;
  • vedle ke žloutkům přidám to, na co mám zrovna chuť - buď mák, kokos, kakao najemno strouhanou mrkev, nebo mleté ořechy;
  • osladím buď sladidlem, banánem, mixovanými fíky, datlemi apod. Nebo nedoslazuju (já třeba už ne). Smíchám směs s bílky.

Dělám buď muffiny, nebo celý dortík. A šup s tím na chvíli do trouby.

 

 

9. KAKAOVÝ TVAROHÁČ

Spodní těsto je z:

  • rozmixovaných vlašských ořechů,
  • které jsem smíchala s kokosovou moukou
  • a troškou kokosového oleje tak, aby se udělal alá sušenkový základ.

Dala jsem na chvíli zapéct do trouby.

Navrch jsem:

  • vyšlehala sníh ze dvou vajec,
  • žloutky smíchala se dvěma tvarohy (protože nebyla doma smetana ani mascarpone, ale můžete použít i ty) a kakaem.

Spojíme kakaovou směs a bílky, nalijeme na těsto a dopečeme. Sladidlo nebo ovoce k doslazení použijeme podle uvážení.

 

 

10. ŠTRŮDL

…taky umíme. A snědl mi ho i přítel. A to jsem ho nesladila!

  • 50 g kokosové mouky
  • 25 g mandlové mouky
  • 15 g psyllia
  • 2 vejce
  • 100 g tvarohu
  • trošku prášku do pečiva

 

 

Vše smíchat a vyválet placku (já ji vyválela mezi dvěma pečícíma papírama), naplnit strouhaným ovocem a skořicí (u sušeného ovoce/rozinek pozor na kvalitu a na přidaný cukr, popř. nekvalitní olej, já dala bez rozinek) a dát péct na 180°C. Posypala jsem ještě kokosovou moukou (ona je taková nasládlá trochu). A je to! Ze stejného těsta jsem vytvořila i koláč a makové košíčky.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Aneta Černá

sport a zdraví

Anet potřebuje k životu cvičení, jógu a smích. V jídelníčku ovoce, zeleninu a někdy... někdy prostě čokoládu! A vždycky vám o tom všem ráda napíše - abyste společně našli motivaci nejen k pohybu, ale i zdravé a vyvážené stravě.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Podzimní čas a nástup zimy může pro některé z nás znamenat nástup únavy, bolesti zad a kloubů a psychickou nestabilitu. Dám vám několik tipů na podporu celkové vitality a zdraví.

16.11.2018
Hodnocení:

I grilovat se dá zdravě a do přípravy se může zapojit celá rodina.

17.6.2016
Hodnocení:

Recept, který vás zahřeje při chladnějších podzimních večerech.

8.10.2019
Hodnocení:

Už vás nenapadá co vařit? Vyzkoušejte jeden z mých receptů na oběd, večeři, svačinu a nechybí ani sladká hrušková tečka. Pokud si připravíte jakýkoli z těchto pokrmů, uděláte vašemu tělu dobře. Jsou totiž velmi vhodné do tohoto podzimního času.

27.11.2019
Hodnocení: