Gleidshop
Eshop

Voňavá podzimní lilková večeře

Krásné, lesklé, fialové lilky se nádherně hodí pro lehkou, ale sytou, podzimní večeři.

Alena Hilšerová

 

Pomalými kroky se plíživě přibližuje podzim. Upozorňuje nás na to nižšími teplotami, barevným listím i různými plody od dýní až po kaštany. V obchodech můžete vidět různě barevné dýně, možná i cukety a krásné lesklé fialové lilky. Lilek neboli baklažán. Mám moc ráda tuto zeleninu, se kterou se dají vykouzlit úžasná jídla.

Můžeme je plněné zapékat s jinými druhy zeleniny. Poměrně dobře si rozumí s rajčaty, paprikami, česnekem a bazalkou. Slavná kuchařka Julia Child připravovala lilek jako minipizzy. Lilek můžete i upečený rozmačkat na pomazánku spolu s česnekem a olivovým olejem. Určitě budete znát i ratatouille.

Je to velice variabilní zelenina, možná často opomíjená. Pokud se s ní ale člověk naučí zacházet, bude se k ní vracet.

U každé plodové zeleniny platí, že je lepší mladší, ne příliš veliký kus. Pokud je starší může být hořká a bude mít i více větších semínek, která nejsou úplně chuťově zajímavá. Baklažán je vhodný před úpravou nakrájet na požadované tvary - kostky, plátky, lehce osolit a nechat 10, 15 minut pustit šťávu, kterou ubrouskem vysajete. Takto "vypocený" lilek pustí méně šťávy do pokrmu, což je žádoucí, když lilek pečeme, aby nám potom neplaval v tekutině.

Tento recept je velice lehký na přípravu, zasytí a přitom se po něm budete cítit lehce.

 

Co budeme potřebovat?

  • 1 lilek
  • 1 balení tofu
  • 1 cibule
  • 1 balení čerstvého špenátu
  • ajvar
  • himalájská sůl
  • olivový olej
  • čerstvá bazalka
  • česnek

 

Jak jídlo připravíme?

Lilek omyjeme, odkrojíme tvrdou část na špičce tam, kde je stopka. Rozkrojíme podélně na půl. Nakrájíme na kostičky, lehce osolíme, necháme pustit šťávu, kterou odsajeme papírovým ubrouskem. Cibuli nakrájíme na kostičky, opečeme na olivovém oleji. Přidáme lilek a opékáme, až bude měkký a světle hnědý. Možná bude třeba přidat trochu oleje, protože ho do sebe lilek hodně nasaje, na to pozor. Přidáme tofu nakrájené na kostičky a opět opékáme. Zasypeme čerstvým špenátem, který vmícháme do této lilkové směsi. Osolíme, okořeníme česnekem. Na talíři ozdobíme čerstvou bazalkou a kopičkami ajvaru.

 

Dobrou chuť.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Tento recept je pro ty, kteří, stejně jako já, nedokázali zařadit jáhly do svého běžného jídelníčku. Občas je v nějakém afektu koupím a občas i třikrát a pak mám doma jáhlové nadělení. Takže co s vámi, holky jedny? Dezert či snídani!
27.10.2017
Hodnocení:

Kari zná určitě každá z vás. Na tento recept jsem přišla během cest po Francii s mým manželem, který trval na tom, že se o něj musím podělit. Je plný zdraví prospěšných superpotravin, které vám v této době nakopnou imunitní systém a krásně hraje barvami, takže bude lahodit i oku.

15.4.2020
Hodnocení:

Zahrádkáři v tomto období zažívají cuketové žně. Ať už mezi ně patříte nebo ne, zkuste tyto výborné cuketové recepty! Pečené cuketové květy jako v Itálii, veganské cuketové brownies, cuketový koláč s kozím sýrem... Sklízejte a radujte se!

10.8.2020
Hodnocení:

Mnoho z nás žen upouští od zdravé stravy právě v zimním období, přitom jsme měly už tak pěkně našlápnuto od léta že?! Pojďte to změnit a zkuste můj podzimní salát a k němu lehkou rybu. Zima vám jistojistě nebude, tyto chutě vám totiž připomenou letní dovolenou.

3.12.2019
Hodnocení:

Vyhledávání

O nás

Stáhněte si nás do telefonu

Náš Facebook

Náš Instagram