Gleidshop
Eshop

Voňavá podzimní lilková večeře

Krásné, lesklé, fialové lilky se nádherně hodí pro lehkou, ale sytou, podzimní večeři.

Alena Hilšerová

 

Pomalými kroky se plíživě přibližuje podzim. Upozorňuje nás na to nižšími teplotami, barevným listím i různými plody od dýní až po kaštany. V obchodech můžete vidět různě barevné dýně, možná i cukety a krásné lesklé fialové lilky. Lilek neboli baklažán. Mám moc ráda tuto zeleninu, se kterou se dají vykouzlit úžasná jídla.

Můžeme je plněné zapékat s jinými druhy zeleniny. Poměrně dobře si rozumí s rajčaty, paprikami, česnekem a bazalkou. Slavná kuchařka Julia Child připravovala lilek jako minipizzy. Lilek můžete i upečený rozmačkat na pomazánku spolu s česnekem a olivovým olejem. Určitě budete znát i ratatouille.

Je to velice variabilní zelenina, možná často opomíjená. Pokud se s ní ale člověk naučí zacházet, bude se k ní vracet.

U každé plodové zeleniny platí, že je lepší mladší, ne příliš veliký kus. Pokud je starší může být hořká a bude mít i více větších semínek, která nejsou úplně chuťově zajímavá. Baklažán je vhodný před úpravou nakrájet na požadované tvary - kostky, plátky, lehce osolit a nechat 10, 15 minut pustit šťávu, kterou ubrouskem vysajete. Takto "vypocený" lilek pustí méně šťávy do pokrmu, což je žádoucí, když lilek pečeme, aby nám potom neplaval v tekutině.

Tento recept je velice lehký na přípravu, zasytí a přitom se po něm budete cítit lehce.

 

Co budeme potřebovat?

  • 1 lilek
  • 1 balení tofu
  • 1 cibule
  • 1 balení čerstvého špenátu
  • ajvar
  • himalájská sůl
  • olivový olej
  • čerstvá bazalka
  • česnek

 

Jak jídlo připravíme?

Lilek omyjeme, odkrojíme tvrdou část na špičce tam, kde je stopka. Rozkrojíme podélně na půl. Nakrájíme na kostičky, lehce osolíme, necháme pustit šťávu, kterou odsajeme papírovým ubrouskem. Cibuli nakrájíme na kostičky, opečeme na olivovém oleji. Přidáme lilek a opékáme, až bude měkký a světle hnědý. Možná bude třeba přidat trochu oleje, protože ho do sebe lilek hodně nasaje, na to pozor. Přidáme tofu nakrájené na kostičky a opět opékáme. Zasypeme čerstvým špenátem, který vmícháme do této lilkové směsi. Osolíme, okořeníme česnekem. Na talíři ozdobíme čerstvou bazalkou a kopičkami ajvaru.

 

Dobrou chuť.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Vizionáři z Brna Michaela a Jakub se poznali v projektu DobroKáva, kde si kávu „kupujete“ vykonáním dobrého skutku. Nezůstali ovšem pouze u malých dobrých skutků a pustili se do projektu nevídaných rozměrů. Michaela získala inspiraci v zahraničí a přišla s nápadem záchrany nespotřebovaných kvalitních porcí jídla, které by jinak skončilo v koši.

28.6.2019
Hodnocení:
Neměli jste čas připravit dětem překvapení ke Dni dětí? Připravte o víkendu k snídani jejich oblíbené lívance tak trochu jinak a zdravě.
3.6.2016
Hodnocení:
Podzim se blíží a opět sklízíme dýně různých barev a tvarů. Vyzkoušejte polévku z dýně Hakkaido.
20.9.2016
Hodnocení:

Upečte si se mnou vlastní domácí chléb a už nikdy nebude chtít jiný! To mi věřte.

29.10.2019
Hodnocení: