Září jako druhý leden, taky začínáte už po několikáté s hubnutím?

Každé září je vlastně takový malý leden. Tedy alespoň co se týká rozhodnutí hubnout nebo zapracovat na svém těle. Je to ovšem síla, co z nás umí udělat taková dovolená " all inclusive".

Obrázek: 6b51a1f15cfabadd6ca0aef7467ef8e62620a0e5
Zdroj: pixabay.com

V létě nosíme vzdušné oblečení, volné šaty, plavky a v září zjistíme, že nemáme nic na sebe, protože kostým se nedá dopnout a rifle jako by se vypraly v pračce na 90°C. Vždyť jsme v létě jedli jen samé ovoce a občas zmrzlinu. No a taky jsme grilovali a po masíčku je chuť na pivo nebo vínečko. Jak je vidět, ani plavání a jízda na kole nezabránily tukům nashromáždit se v našem těle. Vysoké teploty člověka vždycky unavují a jít na lekci aerobiku nebo do "fitka" - ani pomyšlení!

Zato v druhé polovině září, kdy už máme vyřešený počáteční školní chaos, začínají tělocvičny a fitness centra praskat ve švech. Venku už není takové vedro, že bychom leželi někde u vody, je příjemné babí léto a nálada se sebou něco udělat.  

Pokud sledujete náš seriál "Hubneme online s Táňou", možná jste si všimli určité stagnace. Nápad provázet Táňu po celou dobu jejího snažení vznikl právě proto, aby bylo vidět, že křivka hubnutí nemusí směřovat jen dolů. A to je právě ten okamžik, kdy lidé redukci váhy vzdávají a nezvládají pocit, že to nejde dál.

"Hubnutí a udržení si váhy je běh na dlouho trať...!"

Kolikrát jsem svým klientům vysvětlovala, že hubnutí a udržení váhy je běh na dlouhou trať, ale jejich motivací je většinou nějaká blížící se akce, jejíž termín je za měsíc...

Nejlepší cestou k redukci váhy není okamžité razantní omezení sladkostí, pečiva a smažených jídel. Je potřeba postupovat pomalu. Přesně takovou chybu udělala i Táňa. Vše striktně omezila a nastalo léto a grilování, párty, oslavy, přípitky a příležitost dát si nějaký ten alkoholický drink. Váha začala stagnovat. Naštěstí se nezačala zvyšovat. Nárůst hmotnosti by určitě nastal, kdyby klientka neměla svalovou hmotu. Svaly znamenají šanci na spalování tuků a malý úlet sportující člověk díky tomu zvládne.

Bylo by fajn nastavit si hlavě správné myšlení a dojít k redukci cestou uvědomění si potravin, které našemu tělu nevyhovují, a potravin, které jsou pro naše tělo energií a správnou výživou. Každému vyhovuje něco jiného, ale pokusy a omyly jsou na naší cestě důležité. Jak jinak zjistit, co vyhovuje právě vám?

Možná si říkáte, že nemá význam začínat s hubnutím na podzim, když se kila navíc zabalí do svetru nebo bundy a do plavek se oblečeme nejdříve v červnu příštího roku. No a potom budou stejně Vánoce a naše snažení bude fuč.

Zkusme jíst zdravě nejen kvůli redukci hmotnosti, ale proto, že nastane období chřipek a my pomůžeme našemu organismu zvýšit obranyschopnost a odolnost proti stresu a únavě. Když letní kila zhubneme, budeme mít i lepší náladu a chuť na sobě pracovat.

Malý návod pro začátek

Každý den začínejte protažením celého těla (zkuste třeba pozdrav slunci z jógy). Napijte se ještě před tím vlažné vody s trochou citronu. Protože jsou dny ještě slunečné, udělejte si k snídani svěží smoothie. Vhodné je přidat trochu řeckého jogurtu jako zástupce bílkovin.

Můj recept na oblíbené smoothies:

jablko + banán + jogurt + chia semínka

K dopolední svačině stačí oblíbený kousek ovoce nebo zeleniny, k tomu hrst oříšků. Oběd odlehčíte tím, že vynecháte přílohu. K odpolední svačině si dejte mozzarelu a rajčata. K večeři třeba nějaký pestrý salát a rybu.

Nehledejte v těchto doporučeních něco zvláštního. Stačí si jen srovnat myšlenky, říct si co očekáváte, začít se hýbat, volit lehká jídla a hlavně se nehroutit pokud sníte něco, co není úplně v souladu se snižováním hmotnosti.

Reklama

Podobné články

Obrázek: c7d4a36246a983a080d5b317fae0379966e2672f
Obrázek: 0d8e5168033229cb2ee64e9d1ea6fe6ee2f72bc7
Obrázek: čas pro sebe je důležitý
Obrázek: 399e445bf5d20dd5e6f0f16001378a0cb728bba5
Obrázek: f435c8be668ea5991a75aaa96999316098e80234