Leze na vás něco, nebo trpíte "jen" nedostatkem vitamínu D?

Už se začátkem podzimu se hodně z nás shání po doplňcích vitaminu C. Do čaje se začne přidávat spousta citronu, všude voní pomeranče a mandarinky, protože citrusy jsou přece plné „céčka“. A to vůbec není od věci. Nicméně, neměli bychom zapomínat na to, že naše tělo potřebuje celou škálu důležitých vitamínů, a že naše únava a svalová slabost možná nejsou příznakem nadcházející nemoci, ale mohou být příznakem nedostatku jiné důležité látky – vitamínu D.

Obrázek: db6d9eaf51a374265cfa7d1801f0deb167ffc901
Zdroj: unsplash.com

Nejdřív se s „déčkem“ trochu seznámíme

Společně s A, E, a K patří do skupiny vitamínů, které jsou rozpustné v tucích. To znamená, že aby se tento druh vitamínu dokázal dobře vstřebat, potřebuje k tomu trochu tuku – nepřekvapí nás tedy, že se přirozeně vyskytuje právě v tučnějších potravinách:

  • mořské ryby (tuňák, makrela, losos, apod.),
  • máslo,
  • vejce,
  • mléčné výrobky,
  • avokádo.

Vitamín D je velmi komplexní látka. Nejdůležitější pro nás bude vitamín D2 (který je rostlinného původu) a vitamín D3 (živočišného).

1) D2 se v lidském těle mění na D3, který je pro nás mnohem lépe vstřebatelný. Jako doplněk stravy je tedy forma D3 lepší volbou.

2) D3 si umí tělo samo získat ze slunečního záření. Primárně. V ostatních zdrojích je totiž zastoupen, ale ne v dostatečné míře, aby pokryl všechny naše potřeby (a teď si ještě vezměte, kolik takových potravin bohatších na vitamín D denně zkonzumujete). A tady se člověk musí přirozeně zamyslet nad tím, kolik času tráví na sluníčku obecně a kolik právě v zimě? S nástupem podzimu není vitamín C tedy jediným, na který bychom se měli zaměřit.

A k čemu nám  to "déčko" slouží?

  • zajišťuje vstřebávání vápníku a fosforu – pokud tedy jíme dostatek vápníku ve stravě, ale nemáme dostatek vitamínu D, nebudeme schopni vstřebat tolik vápníku, kolik bychom doopravdy potřebovali, a my ho potřebujeme pro správný vývoj a fungování kostí a kloubů;
  • neměli bychom mu ani odpírat důležitou činnost – a to je podpora správného fungování naší obranyschopnosti, což je další důvod, proč bychom si jeho hladinu měli hlídat především s nástupem zimy;
  • prevence nespočtu autoimunitních onemocnění, včetně kardiovaskulárních a hlavně plicních.

Jak poznám, kolik ho vlastně mám?

Bohužel, u vitamínu D to nefunguje tak, že bychom olízli tyčinku a hned se dostali k výsledku. Pokud na sobě ale pozorujete některé příznaky hypovitaminózy:

  • bolest kostí;
  • svalová slabost;
  • celková únava;
  • nechutenství;
  • vysoký krevní tlak,

určitě se nestyďte zajít k vašemu lékaři, který vám na základě krevního testu dokáže říct, jak na tom jste. Také si o něj můžete požádat v biochemické laboratoři. Důležité je to nejen u dospělých, ale i u dětí, seniorů a těhotných žen.

Jeho suplementace není nijak složitá – a to ani finančně, je jen důležité, abyste si vybrali ten správný doplněk stravy, v čemž vám může pomoci např. právě váš lékař.

Možná se vám zdá hodně zdlouhavé a časově náročné vypravit se k doktorovi, nechat si udělat testy, potom se ještě shánět po správném suplementu. Nicméně, pokud opravdu trpíte nedostatkem tohoto vitamínu, pozitivní změny pro vás budou určitě velkou úlevou do budoucna. Věřte mi, že tato investice do vašeho zdraví se vám opravdu vrátí. Vzhledem k našemu aktuálnímu životnímu stylu (nesprávná výživa, nekvalitní zdroje potravin, nejvíce času stráveném v uzavřených prostorách, nedostatek pobytu na slunci) trpí nedostatkem vitamínu D až 1 miliarda lidí na celém světě. Nechci malovat čerta na zeď, ale je možné, že se to tedy týká i vás.

Reklama

Podobné články

Obrázek: Péče o pleť po létě
Obrázek: 0d398b39929fc31488b456fe7d2e9817c68d1de2
Obrázek: syndrom rodičovského vyhoření
Obrázek: 42a07165f3dcf4f5f99427406dc5d2b3ca344cc1
Obrázek: recept na zdravé měkké perníčky