Dámy, objevte svoji skrytou ženskou sílu a nebojte se ji využít

Každá žena je výjimečná bytost, věříte tomu? Kdy jako ženy ztrácíme energii a jak ji dostat zpět? Toto téma se mne týká osobně, jsem žena, která potlačovala své ženství pod tlakem očekávání svého okolí. Stavěla jsem se do role oběti svého okolí. Již to, že se snažíme plnit představy někoho jiného, nás obírá o naši výjimečnost, sebehodnotu a vnitřní sílu. Všem okolo svou energii odevzdáváme.

Obrázek: 6011d266a256d2f0aabe1860503498179812451e
Zdroj: unsplash.com

Proč to děláme?

  • Vyrůstaly jsme jako dívky ve společnosti, která je hnaná výkonem a úspěchem. Výkon a úspěch patří mužské energii a my jsme to okoukaly od svých rodičů a učitelů.

  • Výchovou nám bylo předkládáno, jak se máme chovat a jak ne. Potlačily jsme v sobě svou přirozenost a staly se z nás „hodné“ holky.

  • Okoukali jsme i roli maminky, která na úkor sebe pečuje o všechny okolo a nemá čas pro sebe.

Těch příčin je zřejmě víc, uvedla jsem jejich zlomek, který vidím ve své praxi i ve svém životě.

Energie je vůle, síla, schopnost k činům

Pokud nemůže energie volně proudit, snaží se najít svou cestu. Na fyzické úrovni to může u nás žen vyvolávat návaly horka, nadýmání, bušení srdce, vysoký krevní tlak, migrény… Jsme jako papiňák, kde se hromadí pára a hrozí vybouchnout. Zřejmě všechny známe, kdy už se naplnil, a naše bouchnutí odnášelo naše okolí.

Zablokovanou energii si můžeme představit, jako podvědomé stažení v některé oblasti těla. U žen to bývá nejčastěji v nohách, pak nám hrozí křečové žíly a lymfatické otoky. Stažení v bříšku vede k nadýmání, zácpě. Stažení v oblasti podbřišku může vyvolávat potíže v gynekologické oblasti. Při dlouhodobém potlačování sebe sama se pak tělo obrací proti nám, což může vyústit v psychosomatické nemoci. 

Kořen najdeme v podvědomém strachu projevit svou sílu pravdy. Hrajeme roli „hodné“ holky a uvnitř nás se bouří naše pravda. Když půjdeme ještě do větší hloubky, pak prapůvodní příčinou je nedostatek důvěry a víry v sebe sama.

Vyčerpaná energie – je nerovnováha v přijímání energie a odevzdávání energie. Jde o další „program“ mysli, který není v souladu s duševním stavem.


Kde se vyčerpáváme?:

  • Pokud něco „musíme“ a stále se do něčeho nutíme
    Když žijeme na výkon a v časovém presu, jsme přesně v tomto vzorci.

     

  • Syndrom pomáhání na úkor sebe sama
    To má spousty žen. Častým příkladem je snaha někoho změnit. Pokud se sám člověk nechce změnit, vaše snahy jsou marné. Přebírání zodpovědnosti za lidi kolem sebe. To je velké břemeno, které nám sedí na ramenou, na zádech. Jste v nerovnováze s lidmi kolem sebe. Berete lidem kolem sebe jejich „úkoly a cesty sebepoznání“ a činíte je na sobě závislými.  

  • Ve společnosti negativních lidí
    Už jen „kamarádka“, která vás hodnotí a soudí je váš vysavač a zde ztrácíte i svou sebehodnotu.

     

  • V závislostech
    Tady odevzdáváme svou energii něčemu nebo někomu. Kouření, káva, alkohol, sladkosti, brambůrky, sex pro povzbuzení ega… Dokážeme být i závislé na našem „sebebičování“. To se pak může projevovat extrémy, jako jsou striktní diety, přílišné běhání a cvičení.

     

  • Pokud samy sebe nepřijímáme bez podmínek
    Spousty žen touží po vysněné postavě. Když neodpovídá jejich tělo ideálu, nedokážou z dlouhodobějšího hlediska žít emočně vyrovnaný život. Svou energii odevzdávají touze po pozornosti nebo se zavírají ve svých ulitách a jejich kamarádem se pak stává často nějaká závislost.

     

  • Pokud neumíme přijímat, opět k nám neplyne hojnost.
    Pod vzorcem, že máme být silné a neplakat, hrajeme roli „silné ženy“. Úmyslně píši, že hrajeme roli. Umíme si spousty věcí namluvit a vysvětlit, ale naše vyčerpání je jasným důkazem toho, že jdeme touto rolí proti sobě. Chybí nám schopnost přijmutí pomoci, komplimentu, nebo i finančního ohodnocení.

Všechny příklady vnímám jako vzájemně se proplétající kořeny různých strachů.  Pokud si žena uvědomí, že by měla se sebou něco dělat, pak by její cesta měla vést skrze sebepoznávání.

Sebepoznávání je o tom, najít v sobě konečně kamarádku a hledat, co mám ráda, co je mi příjemné a kde potřebuji pomoct. Tato cesta není lehká. Vede skrze zdravou sebekritiku a bourání starých přesvědčení, která nám nepomáhají a na kterých zbytečně lpíme. 

Věřte, že jste výjimečná bytost. Není náhoda, že jste se sem narodila, není náhoda, že jste to právě VY. Uvnitř vás je dar, který se skrze vás chce dostat na světlo.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 54290f32f9f7b0440452ae0a51e07144499b4da5
Obrázek: 1c7533ca70180bd1ff02203b214ad86afb7daef5
Přehřátí psa
Obrázek: bda96975ed8e4b444da6e84ed1582507783bcc83
Obrázek: 810ad06917731dacae1be35f7aacb68ca62beabe