Snubní prsteny pro něj a pro ni – musejí být stejné?

Po zásnubách nastávají chvíle plné očekávání, ale taky plánování. Někde mezi hledáním vhodného místa pro vaše ano, sepisováním seznamu hostů a laděním všech dekorací přijde řada také na pravděpodobně nejdůležitější šperk ve vašem životě, snubní prsten.

Obrázek: cf69754465f1a5e257839615c767491677ab3845
Zdroj: Klenota

Krátká historie svatebních prstenů

Vyměňování prstýnků patří ke svatebnímu obřadu už od nepaměti a má za úkol především symbolizovat závazek a věrnost. Na zlaté snubní prstýnky však v dřívějších dobách neměli lidé ani pomyšlení, používaly se mnohem pomíjivější materiály, například rákos. Snubní prsteny muži začali nosit až ve 20. století. Hlavním důvodem byly zřejmě světové války, kdy bývali manželé dlouho odloučeni od svých rodin, a chtěli tak dát najevo svoji oddanost manželkám.

Snubní prstýnky a drahokamy

Poměrně nedávno se uchytil zvyk, že dámy volí snubní prsteny zdobené diamanty nebo jinými drahými kameny. Pokud touží po luxusní variantě mohou sáhnout po kroužku s velkými čirými diamanty, jemnější a méně nápadné jsou drobnější diamanty po celém obvodu prstenu a někomu pro vytoužený efekt postačí jen jeden drobný třpytivý kamínek. Drahé kameny samozřejmě nejsou zapovězeny ani mužům. I pro ně se najdou třeba prsteny s brilianty, ale častěji se stává, že muž i žena zvolí sice stejný styl i kov prstenu, ale žena navíc ještě přidá trochu třpytu.

snubní prsteny koláž

Když snoubenci jsou rázem jedním

Tradiční cestou je zvolit pro ženu a muže ladící soupravu prstenů. Jde tedy o dvě obroučky ve stejném provedení. Designově je to většinou poměrně jednoduché. Případně může být dámský prsten kromě menší velikosti i o něco užší než pánský vzhledem k drobnější ruce ženy. Navenek mají podobné prsteny sdělovat, že jste se jako partneři spojili v jeden celek, a ukázat, že máte podobný vkus a patříte k sobě.


Oblíbenou a trendy volbou mezi muži i ženami jsou dnes snubní prsteny z bílého zlata. Klasikou jsou hladké a lesklé obroučky, ale je možné kombinovat i různé možnosti povrchových úprav, na které se specializují v ateliéru Klenota. Moderní je třeba povrch ozvláštněný pískováním nebo vrypováním.

Vaše cesty se spojují, každý jste však originál

V dnešní době ale není potřeba držet se pravidla, že snubní prsteny muže a ženy mají vypadat stejně. Pokud máte odlišný vkus, nemusíte se ho bát projevit. Dá se to dokonce chápat jako přednost vašeho vztahu – nemáte strach vyjádřit jiné názory a umíte navzájem respektovat svá přání. I když se pár vydá cestou různých prstenů, často volí určitý jednotící prvek, který nese poselství v duchu „máme sice každý svůj pohled, ale dohromady jsme tým“.


Oním jednotícím prvkem může být třeba použití stejného kovu nebo stejného designu. Muž si tak v kombinované sadě vybere třeba pískovaný snubní prsten z bílého zlata a žena z růžového. Čím dál častěji jsou jako snubní prsteny využívané tzv. eternity prsteny, jejichž název se ke svatebním prstýnkům a manželství perfektně hodí, protože eternity znamená věčnost. A jak vlastně takový prstýnek vypadá? Po celém obvodu ho zdobí stejně velké kameny dle výběru. Pokud je prstýnek osázený jen po polovině obvodu, říká se mu half eternity. Naprostá většina nevěst volí čiré diamanty. Některé je ale ozvláštní svým oblíbeným barevným drahokamem.

objímající se pár se snubním prstenem a snubní prsten v detailu - koláž

Konec dobrý, všechno dobré

Ať už zvažujete jakékoliv možnosti, nejlepší bude začít tím, že si prohlédnete různé varianty naživo. Pokud hledáte snubní prsteny v Praze, můžete se zastavit v ateliéru Klenota na adrese Bílkova 19 v Praze, v vsamém centru města, kde se o vás postará zkušený personál a se vším vám poradí. Každopádně vzájemně vyslechněte své nápady a preference, dejte hlavy dohromady a ty pravé prsteny zcela určitě najdete. Nejdůležitější je, že je máte komu s láskou nasadit.


 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 5fea31475ac6b77d4d4dcce4b9d696e3b085afcd
Obrázek: 21323bc2ae8f63c48019b2010e110ca8467f9a5f
Obrázek: b8c867f84cb252763d143965be83b94ab4baa55f
Obrázek: 9180c9ab97309e9b962399fc368fad366f8ce81d
Obrázek: 7f37de30209aabad7dd532faa0b6b2d3fd63cec8