Kam může matku samoživitelku dohnat její situace?

Matka byla po tisíciletí oslavována a chráněna celou pospolitostí lidí všude na světě. Současný moderní svět ji občas nechává životu napospas i s jejími dětmi.

Obrázek: 1a8130f6cb4c7b650484ed56037a6e177e5520ed
Zdroj: pixabay.com

Když se zrodí nový lidský život, bývají u toho muž a žena společně. Zatímco se předpokládá, že mateřský pud nedovolí rodičce své dítě opustit, u mužů to tak jisté není. Bohužel, počty neúplných rodin přibývají rok od roku geometrickou řadou. V současnosti oscilují kolem čísla 175 000 a nutno dodat, že většinu z nich tvoří mámy a jejich děti. Rodina tvořená dvěma dospělými a jejich potomky má při dobré fyzické a psychické konstelaci všech jejich členů ideální předpoklady zvládnout finančně zabezpečit její celoroční chod bez ohrožujících výkyvů. Jakmile v tom zůstane žena sama, problémy na sebe nedají dlouho čekat.

Samoživitelky s dětmi řeší nepříjemné situace navíc

Práce snů pro mámu, která zůstala na všechno sama, by ji ani nemusela nijak závratně bavit. Ovšem získat částečný úvazek nebo pohyblivou pracovní dobu a dostávat solidní mzdu, která by pokryla finanční nároky její rodinné jednotky, to by bylo pro ni terno. Realita současnosti jí ale spolehlivě strhne růžové brýle snění a postaví ji před překážky nikým nevítané.
 

Dělat kariéru, vydělat peníze, trávit hodiny a hodiny v práci a děti svěřit chůvě je řešení jen pro minimální část žen. Ty ostatní se snaží získat jakoukoliv práci, která by jim přinesla alespoň nějakou finanční jistotu a modlí se, aby se celé její rodince vyhýbaly nemoci obloukem.

Po rozchodu s partnerem v pásmu chudoby

Stane se to polovině žen s dětmi. Logicky se nabízí otázka: „Proč nepomůže táta dětí“? Variabilita odpovědí by vydala na samostatný článek, protože problematika alimentů se táhne společností jako zápach tlejícího listí na podzim. Někdy směšné částky příspěvku na vlastní dítě jsou nesoudní cestou nevymahatelné nebo s nasazením sil, které potom chybí doma. Ani jedna vláda našeho státu si zatím netroufla na vyřešení krizové situace některých maminek formou zálohovaných alimentů a nabízí jim sociální dávky, které jsou jen na hraně přežití.
 

Když se k tomu všemu přidá břímě dluhů (ať už ty z minulosti, nebo i nově získané), dostává se nejedna matka do vážné finanční krize, jejíž řešení není schopna ve své situaci zvládnout. A to ještě nesmíme zapomenout na mámy hrdinky odkázané pouze na pomoc státních dávek, které musí zůstat doma s vážně nemocným nebo postiženým dítětem.

obličej ženy ve stínu
pixabay.com

Záchranou bývá nejstarší povolání na světě

V České republice se prostituci věnuje odhadem až 30 000 dívek a žen. 60% z celkového počtu jsou matky samoživitelky. Některé pracují v tomto oboru na plný úvazek, ale většina si jen občas tímto způsobem přivydělává. A jejich počty stále stoupají. Přibývá zejména žen, které se starají o dvě a více dětí.

Jejich nekončící každodenní strach o přežití, který je připravoval o rozum, náhle mizí a ony se zase mohou nadechnout k normálnímu životu. Konečně svým dětem mohou dopřát to, co dávají svým ratolestem ostatní mámy (a dokonce i něco navíc). Finanční stres zmizí a s ním i všudypřítomná nervozita, která cloumala celou rodinou neutuchající silou. Na tvářích dětí se objevuje úsměv a jejich vyznání: „Ty jsi ta nejlepší mamka na světě!“ dokáže přebít probleskující pocit studu a opovržení nad sebou.

Takže pohádka se šťastným koncem?

Zpočátku to tak vypadá. Ale potom přijde strach ještě větší než předtím. Co když na to, co dělám, někdo přijde? Co když to někdo řekne mým dětem? Úzkost se zavrtá do nejhlubší části mozku a při každé příležitosti se připomene i se svou přítelkyní paranoií. Není se komu svěřit a pravda může těžce nastolenou rodinnou stabilitu rozmetat jako domeček z karet.

Dostat nálepku pochybné matky totiž není nic těžkého. Společnost, která doposud lhostejně přihlížela k jejím dosavadním problémům a nepomohla, je teď s bojovou zástavou V ZÁJMU DĚTÍ schopna po vyzrazení matčiny „nové práce“ zlikvidovat nejenom ji samotnou, ale i její potomky.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 67ecfdc5486274062aef57eb19393eefae1434df
Obrázek: 1585b4545770945002cec6c781fe0068f06d5b79
Obrázek: 436f0372f816a561f64ffdc24ee0b5d5422bc902
Obrázek: 278fceccf336d88b7ef4ae2a51e88ae9a2a2181b
Obrázek: 997fc91c71590b46dbd7247737b986bf46246b1c