Jak správně v partnerství komunikovat, aby vám vydržela pohoda ve vztahu i po x letech soužití?

Pokud chcete zdravý vztah, měli byste v něm pro oba dva zachovat určitou míru svobody a navzájem si poskytnout prostor a čas jen pro sebe. Bude se vám doma lépe dýchat.

Obrázek: b083f2b1a3d7ad6ddc3e69a7d9504e0027d2fed8
Zdroj: pixabay.com

Na začátku známosti nás zavalí touha strávit se svým miláčkem každou minutu života. Vzájemně se poznáváme a každý den objevujeme nové důvody ,proč ho milovat ještě více'. Týdny ubíhají a přes výhrady, které ke své drahé polovičce cítíme, se rozhodneme pro společné soužití.

Domluvíme se, kde budeme bydlet, jak si rozdělíme domácí práce a povinnosti, jak budeme hospodařit s penězi, kam jezdit na dovolenou, kolik dětí si pořídíme a …

No, schválně! Kolik z vás, když jste vstupovali do oficiálního nebo neoficiálního trvalého svazku, bylo tak prozíravých, že jste si prodiskutovali, jak naložíte s volným časem a domluvili jste se?

Typický muž v tom má jasno. Období namlouvání skončilo, na záda si naložil náklad nepříjemné odpovědnosti, řeč je vyčerpána na několik let dopředu a nic nebrání tomu, věnovat se zase sám sobě. Rád bude někdy trávit svůj čas s milovanou ženou, ale se stejnou vervou bude vyhledávat své kamarády a věnovat se svému hobby. Tomu, které vyplňovalo jeho dosavadní svobodný život anebo úplně novému.

Typická žena v tom má také jasno. Chce dobu zamilovanosti prodloužit, co to půjde. Povinnosti doufá rozdělit pěkně půl na půl, hlavně aby zbylo spoustu času na popovídání. Převážnou část volného času bude trávit se svým milovaným mužem, tak jako doposud. Ráda si někdy odskočí za svými kamarádkami a určitě nezapomene ani na svou zálibu.

Cítíte tu rozdílnost představ? A to ještě nic není! Pořádná mela nastane v okamžiku, kdy přijde do života dítě a možná ještě druhé nebo třetí.

Muž stále nehodlá na trávení volna nic moc měnit. Své potomky miluje a rád se jim věnuje. Jaký čas tomu obětuje? Ten, co má pro kamarády a svůj koníček? Ne, ne. Ten společný s milovanou polovičkou.

Žena nasedne na kolotoč povinností a slova volný čas vypustí ze svého slovníku. Kamarádky? Možná jednou za čas. Koníček? Toho se klidně vzdá za dobu strávenou se svým miláčkem. Toho se ale jen tak nedočká.

Myslíte si, že tím to končí? Že si oba dva tak nějak zvyknou a smíří se s celou situací? Co vás nemá! Ještě zatím pořádně nešlo do tuhého!

Nic ženu tak spolehlivě nevytočí, než pohled na příjemně naladěného partnera, který odchází za svými zájmy a na ni čeká kopec nevyžehleného prádla a domácí úkol jejich dítěte. Pocit nespravedlnosti jí sevře útroby a zklamání z toho, že zatímco při sportu, na rybách, u aut nebo motorek, při kulečníku, v dílně a na pivě stráví muž klidně pár hodin, ale nenajde si čas ani na půlhodinovou procházku s ní, jí spolehlivě vžene slzy do očí. Ty se postupem času přetaví do vzteku a ten musí ven.

A tak tu máme ženu věčně nasupenou, vyčítající čas a utracené peníze, ženu významně mlčící nebo stále se slzami na krajíčku, ženu pomstychtivou (ve svých očích spravedlivou), která tráví mimo domácnost co nejvíce času (ne že by tak moc chtěla, ale aby mu ukázala, jaké to je) a ženu zakazující.

Muž se v takovém vztahu podřídí (pro klid domova), ale pěkně si zvýší hladinku odporu či nenávisti ke své partnerce. A ta může na všechny svoje záliby a kamarádky zapomenout. Nebo je tu druhá možnost, že se změní v bojovníka za svá práva a doma se bude štěkat, hádat a po čase i vymýšlet a lhát.

Abychom byli spravedliví, výzkumy partnerských vztahů jasně dokazují, že vše může probíhat i v opačném gardu.

Žena si nenechá svou zálibu vzít ani při svém enormním zatížení. Vždycky si to zorganizuje tak, že si čas pro své kamarádky a koníček najde. Problém doma nastává, když se to opakuje často nebo vícekrát než u muže.

Ten začne mít nejdříve připomínky k chodu domácnosti a později do svých výčitek zahrne i starost o děti. Ač vše běží jak má, nešetří s kritikou a začíná zpochybňovat ženu i vztah. Objeví se první sabotáže domluv a jsou dávány za vzor ženy jiné (nejčastěji vlastní matka). Pokud partnerka nereaguje, pomstí se tak, že se doma vyskytuje co nejméně nebo začne zakazovat.

Ženě se neskutečně zprotiví, ale málokterá ty tlaky vydrží. Mnohem častěji všeho zanechá a pro klid domova rezignuje na svůj způsob trávení volného času.

Když americký profesor Terri Orbuch zpracoval výsledky svého 25 letého výzkumu partnerských vztahů, zjistil mimo jiné, že třetina mužů a žen si po důkladné domluvě, která se pružně aktualizuje v případě změny, užívá svého hobby a přátel bez jakýchkoliv negativních pocitů. A ještě si to navzájem přeje! Třetina párů je bez dohody a pravidelně se zmítá od pohody až po nenávist. No a poslední třetina, také bez vzájemného dojednání, nemůže díky svému partnerovi mít koníček žádný.

Do jaké skupiny patříte vy?

Jestli do té první, gratuluji. Jste ve společnosti rozumných a poučených lidí, kteří si uvědomili, jak je důležité se konkrétně dohovořit právě v otázce trávení volného času. Pokud se zařadíte do těch dvou zbývajících, nezbývá, než tento problém doma otevřít a najít zlatou střední cestu. Protože vztah bez kompromisů není vůbec žádný vztah. Tak ho HLEDEJTE a hlavně SPOLU MLUVTE!

Reklama

Podobné články

Obrázek: 51738b1a9ef3488ce6c20753cc54abce0cc4c07d
Obrázek: 91b65778a5dee336b700dc025cc381910785d8dd
Obrázek: 6b336f6d8d60ec945686b000a0a9fcc164ca1047
Obrázek: 11d32600c7e2157c20efdeb932093ac3b1f611d7
Obrázek: 408ebed719826c4c5c23e1c31ceff46eaee92eb7