Existuje přírodní cesta jak se zbavit bolesti zad?

Jste unavená, bolí vás záda a už si nevíte rady? Je řada způsobů, jak si v takové situaci alespoň trochu ulevit, ovšem málokterý je tak příjemný a účinný, jako relaxace v houpací síti v jazyce domorodých kmenů Jižní Ameriky zvané hamaka.

Obrázek: 2390d9aefe5c58423c9e97c3378fa02ab204b823
Zdroj: pexels.com

Objevte skutečnou relaxaci

V našem sociálně kulturním okruhu nejsou houpací sítě ničím neznámým a není ani neznámá jejich pověst ničitelek zádového svalstva, kterou si získaly díky neznalosti jejich správného používání. A tím není myšlen jen dobrý úvaz bránící pádu na podlahu. Totiž v teplém a vlhkém klimatu tropického pralesa, kde je nutné zajistit proudění vzduchu kolem lidského těla v kteroukoliv denní či noční hodinu, postačí zavěšení hamaky mezi dva stromy a lůžko je připraveno. V našich povětrnostních podmínkách je ovšem potřeba myslet na výkyvy teplot a tím pádem riziko prochladnutí od spoda právě tam, kde máme umístěnu často přetíženou a proto choulostivou bederní páteř. A to nejen v noci, ale také přes den, pokud teploty nešplhají přes třicítku. Skvělým izolantem v chladu i horku, který tento problém řeší, je deka či podložka z ovčí vlny. Ta se na rozdíl od karimatek či alumatek snadno přizpůsobí tvaru našeho těla a zajistí tak potřebné pohodlí.

Lenošením nejen proti jarní únavě

Ačkoliv spaní v hamace doporučuje řada ortopedů a chiropraktiků, vědecké studie které by nade vší pochybnost potvrzovaly pozitivní vliv pobytu v hamace na zádové svalstvo, nejsou zatím k dispozici. Nezbývá proto, než nabýt vlastní zkušenosti, jako jedna z jejich uživatelek, která se podělila na fóru věnovanému hamakám.

„Pořídila jsem si houpací síť k relaxaci na zahradu, protože v našem podkrovním bytě bývá v létě nesnesitelné horko a velmi rychle jsem si uvědomila, jak skvěle se mi v ní odpočívá. Na podzim jsem si ji vzala domů a spím v ní trvale už pět let. Od té doby si nemusím svoje záda tolik hlídat. I když to trochu přeženu s prací na zahradě nebo se cvičením, v hamace se přes noc všechny moje svaly dostatečně uvolní a ráno vstávám bez bolesti.“

Houpací síť jako spací high-tech

Není jisté, čím je tento relaxační efekt způsoben. Podle mnohých závěsných spáčů je textilie hamaky jak pružná, aby nevytvářela tlak na opěrné body těla, tak i pevná, aby tělo podpírala tam, kde je třeba. Nedochází tedy k nedostatečnému prokrvení nebo přílišnému napětí svalů, což se projevuje tím, že mizí potřeba se během spánku převalovat a člověk se tak budí ve stejné poloze, ve které usnul.

Časopis Current Biology také publikoval článek, podle kterého vědci zjistili, že kývavý pohyb houpací sítě přináší rychlejší usínání a také hlubší spánek během noci. Konkrétněji, houpání posiluje a pomáhá udržet mozkové vlny Delta, které se v mozku vyskytují hlavně během hlubokého spánku a doprovázejí procesy obsahující tělesnou regeneraci. Pokud tedy příčina špatného spánku tkví v narušené psychice, může se noční tělesný neklid stát zdrojem uvolňujícího pohupování a znovu tak nastolit kýženou pohodu.

To je také důvodem, proč je hamaka stále oblíbenějším lůžkem pro děti už od jejich narození. Nabízí totiž mnohem přirozenější přechod mezi dělohou matky a vnějším světem, než rovná a pevná matrace.

Trvalé spaní v hamace není jistě vhodným řešením pro každého, a to z řady důvodů. Ať je to značná náročnost na prostor, ve kterém je umístěna či nutnost vzdát se společného spaní s partnerem nebo dítětem. Byla by ovšem škoda nevyužít jejích nečekaných relaxačních možností alespoň příležitostně a dopřát si tak kvalitnější odpočinek.

Reklama

Podobné články

výhody jízdy na kole
Obrázek: cb27047ea6bde7e5cfb076d9688d216fbd8ddb30
Obrázek: c0ab1d6895f8557c1d8ed0fd159b6850da8c4d94
Obrázek: b0d30bf6343529448f93a099327a3896fee4c46c
Obrázek: cf69754465f1a5e257839615c767491677ab3845