5 tipů na jednodenní výlety po ČR

Léto a prázdniny už jsou skoro na dosah a vy ještě nemáte žádné plány na výlety? V tomto článku je 5 tipů na jednodenní výlety po městech a místech naši krásné země. Nemusíte jezdit nikam daleko, i u nás máme moc fajn místa, která stojí za návštěvu.

Obrázek: 46b06a2162f8cf57a48ef1880230e2926ff17980
Zdroj: pixabay.com

Letní prázdniny se nám pomalu, ale jistě blíží a je nejvyšší čas plánovat nějaké výlety. Pokud nemáte dostatek času, prozkoumejte nějaká nová místa v ČR, však i tady máme moc fajn místa k výletům. Nechte se inspirovat těmito tipy na místa, která jsou vhodná jak pro páry, tak i pro rodiny s dětmi. Do všech destinací se dostanete pohodlně autem, ale i vlakem či linkovými autobusy. Přes léto se ve zmíněných místech konají různé letní akce, festivaly a prohlídky, proto pokud nechcete o nic takového přijít, rezervujte si rovnou i nějaké ubytování na 1-2 noci.

1. Kutná Hora

Toto středověké historické město ve Středočeském kraji leží cca 1 hodinku od Prahy. Kutná Hora je poslední dobou hojně navštěvovaným městem hlavně o víkendech. Proto pokud máte možnost, zkuste si sem zajet ve všední den, kdy by tu nemuselo být tolik zahraničních turistů.

Najdete tu mnoho historických míst k návštěvě, např. chrám sv. Barbory, kostel sv. Jakuba, chrám Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci, kostnice či kostel Na Náměti. Pro děti doporučuji návštěvu místní bobové dráhy, interaktivní herny v galerii GASK, zrcadlové bludiště či únikovou hru Rebus Games.

Během léta se můžete účastnit kostýmovaných prohlídek památek v rámci festivalu Kutnohorské léto.

2. Český Krumlov

Malebné městečko na jihu Čech je celoročně velmi populární hlavně pro turisty z Asie. Českých turistů jsem tu potkala jen málo. Za návštěvu rozhodně stojí historické centrum s dominantou státního hradu a zámku i se zahradami a výběhem pro medvědy. Následně se určitě projděte okolo řeky, přes několik vyhlídek na celé město. Fajn atmosféra je i v kavárnách či restauracích v menších roztomilých uličkách, kde se člověk lehce ztratí, ale i to má své kouzlo.

3. Olomouc

Moravské městečko Olomouc je typické pro své olomoucké syrečky. Olomoucké historické centrum je nádherné a stojí za minimálně jednodenní návštěvu. Však olomoucký orloj je skvost! Určitě doporučuji vyjít za dobrovolné vstupné na věž kostela sv. Mořice, odkud je překrásný výhled na část města a okolí. Projděte si centrum, kde je mnoho zajímavých galerií a menších obchůdků.

Pokud máte děti, navštivte i ZOO Svatý Kopeček.

4. Krkonoše – Sněžka

Na nejvyšší horu České republiky, Sněžku, můžete vyrazit buď pěšky z Pece pod Sněžkou přes Růžovou horu, nebo Obří důl. Pro ty z vás, co preferují komfort, je tu sedačková lanovka v obou směrech. Pokud se rozhodnete pro cestu pěšky, po cestě je několik chat s občerstvením a toaletami.

Jestliže se vyvede počasí, výhled shora je nádherný. Pozor ale na déšť či nepřízeň počasí. V horách je déšť vždy na delší dobu, teplota může klesnout až o 10 °C. Mnoho turistů doporučuje návštěvu Sněžky pěšky v době východu slunce. Ještě jsem to sice nezkoušela, ale někdy bych ráda, protože věřím, že je to nezapomenutelný zážitek a fotky, které jsem z východu slunce viděla byly naprosto dokonalé!

 

5. Karlovy Vary

Lázeňské městečko, které je populární hlavně pro turisty z východu. Myslím, že se jedná o překrásné město, kam by tam měl zavítat každý Čech. Sednout si poblíž lázeňské kolonády s teplou lázeňskou oplatkou a k tomu pít zdravou vřídelní vodu, to je úžasný relax. Češtinu tu sice moc neuslyšíte, většina nápisů po městě je v cyrilici, ale o to více byste si měli užívat pocitu, že se jedná o město v Čechách, které je pro zahraniční turisty tak populární a oblíbené.

Krásných míst máme v Čechách nespočet, uvedla jsem jen opravdu hrstku, kterou by měl navštívit snad každý Čech. A pokud nestíháte cestování během léta, podzim je na to také ideální. Hlavně se snažte si léto užít a odpočinout si a myslím, že výlety jsou na to ideální.
 


 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 7a4e9ddda41cea49f8911d7b2520737058c21e60
Obrázek: e4ecfe0522ddff38be57c792edf3343191561f81
Obrázek: 9fc8fb85559e85cc0179c93284d8c974e9d30439
Obrázek: 39846912913ac78e180fc43b17c9f9e77f49acbe
Obrázek: 813e14f8f5e083aa58d91d08a91ba94ae82dc263