4 způsoby, jak množit pokojové rostliny

S přibývajícím světlem se pokojové rostliny probouzejí a je ideální čas pro jejich množení. Dělení, řízky... Co je co a jak na to? Yucca, Lopatkovec nebo Tchynin jazyk, poradím vám, jak je zachránit a vylepšit.

Obrázek: 4c7a0ca25a52365665e909442aae9d080410ed87

Konečně se prodlužují dny, ptáci se předhání, kdo zazpívá hezčí písničku. První včely průzkumnice pokukují, kde se co objevilo a doma mi moje rostlinky ukazují, jak jim chybí slunce, péče a jak se už v tom květináči mačkají. A co takhle si je preventivně namnožit...?

Množení rostlin

Množení máme hned několik způsobů. Jeden z nejznámějších a nejjednodušších je dělení:

  • Vhodné rostliny jsou všechny, které vytváří krátké oddenky, ze kterých vyrůstají odnože. Krásně to uvidíme u oblíbených Lopatkovců (Spatyphilum).

A jak na dělení? 

Rostlinu vyjmeme z původního květináče. Z kořenového obalu vytřepeme zeminu a pomocí prstů si rozdělíme rostliny od sebe. U starších rostlin se nebojte pro rozdělení použít nůž. Jednotlivé oddělky zasaďte do pokojového substrátu. Sázíme vždy do stejné hloubky jako byla mateřská rostlina. Nakonec zalijte a postavte na slunné místo, aby mohla nová rostlina rychle vytvořit kvalitní kořenový systém. Jen pozor u druhů jako je Lopatkovec, určitě ho před létem přestěhujte na stinné místo.
 


Stonkové řízky 

Dalším způsobem jsou řízky. Ne opravdu nebudeme vařit, ale postaráme se o množení našich pokojových miláčků.

  • Množení stonkovými řízky je vhodné pro Yucca, Draceny a třeba pnoucí Photos, Voskovku a podobné...

Jak na množení stonkovými řízky? 

Když Vám Yucca přeroste v nevzhledný pahýl s pár listy na špičce, nemusíme ji nutně vyhodit. Malou pilkou, případně nožem na chleba rozřežte kmínek na několik částí cca 20cm dlouhých. Vrchní část opracujte do hladkého řezu bez třepení, tak snáze poznáte, která část je nahoře a která dole. Díky tomu zabráníte velkému zasychání. Každý řízek zasaďte z jedné třetiny do substrátu na pokojové rostliny. Substrát lehce stlačte. Vrchní řeznou ránu ošetřete přípravkem na hojení řezných ran a plastovou láhev s uříznutým dnem přiklopte na kmínek (bude sloužit jako malý soukromý skleník). Zeminu zalévejte mírně, jen tolik aby nevyschla. 


Jak na množení listovou růžicí? 

Zelená část (říká se jí listová růžice) jde také namnožit. 

Budeme se bavit dále o zbytku rostliny Yucca. Odstraňte spodní listy. Připravenou odnož pak vložte do sklenice s vodou, kterou nezapomeňte doplňovat. Pokud voda změní barvu nebo je zakalená, či jinak znečištěná, určitě ji vyměňte. Pak už jen vydržte několik týdnu a až řízek vytvoří dostatečný kořenový bal, můžete zasadit do květináče s pokojovým substrátem. 

Jak na množení listovými řízky? 

U Tchýnina jazyka se pro rychlejší množení, než je dělení používají listové řízky. 

Odřízněte jeden list a ten pomocí nůžek nastříhejte na kousky dlouhé 5cm. Abyste poznali, která část přijde zasadit, tak vrchní část si ustřihněte mírně šikmo. Řízky nechte jeden až dva dny sušit. Pak je rovnou stranou z poloviny zasaďte do substrátu pro kaktusy a sukulenty. Pravidelně mlžte rozprašovačem, tak aby byla půda mírně vlhká a postavte na světlé místo. 
 


Tip:

Nezapomeňte byt trpělivý. Některé druhy si dávají na čas, než se začne něco dít. Určitě rostlinkám na začátku pomůžete dostatkem světla, tepla a vláhy. Jen pozor u stínomilných druhů, před příchodem léta přestěhuje rostlinky na stinné stanoviště, aby vám je slunce neupálilo.
 

Přeji hodně štěstí a zelených úspěchů. 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 0a2e5780a54480c076a1f9ad26e3f057f39ddfe5
Obrázek: e5bedcc164c7fb715ee8ddaf5a6bf506584efab4
Obrázek: 305027f357d13a8c59eb33b3fbde529d3c79865d
Obrázek: dfd5928300d52ec9c622c6abac53419d5991c2ad
Obrázek: 464187d3e21f3a46726cc997af4ce0aab6c0e0f6