10 věcí z domácnosti, které můžete použit i jinak, než jste zvyklí

Něco vám doma chybí, nebo vám došel váš oblíbený úklidový prostředek? Určitě doma najdete alternativu, kterou můžete použít, aniž byste museli jít do obchodu. Podívejte se na 10 věcí, které máte doma a můžete je uplatnit i jinak.

Obrázek: 00482e7dad8319ce76ea9797b05ae837339e96c5
Zdroj: pixabay.com

V domácnosti se nachází tolik věcí, některé můžete použít buď na to k čemu jsou určené, nebo i tak, jak možná vůbec netušíte. Jestliže vám doma něco chybí nebo došlo, nemusíte hned běžet na nákup, najděte si vhodnou alternativu. Třeba se vám tato alternativa zalíbí natolik, že ji budete používat běžně a nebudete utrácet za zbytečnosti.  

JEDLÁ SODA 


Někdo používá jedlou sodu na pálení žáhy, ale je vhodná například i na úklid. Dá se použít i místo prášku do pečiva, protože ten se z velké části skládá právě z jedlé sody.

Potřebujete omýt ovoce nebo zašlý hrneček od kávy? Tak právě jedlá soda je na to skvělým pomocníkem. Pomůže vám i k odstranění nepříjemného zápachu z kuchyňského prkénka. Jednoduše odstraníte zápach rybiny. Prkénko postačí navlhčit a posypat jedlou sodou, nechat chvilku působit a poté omýt tak jak jste zvyklí, odstraní i zápach ze starých koberců nebo skříní. Nebojte se jí tedy použít i na úklid.

OCET


Když se řekne ocet hned vás určitě napadne zálivka na salát nebo nakládané okurky. Octem se dá ale taky uklízet. Bakterie nemají rády kyselé prostředí a tudíž je ocet výborná desinfekce veškerých povrchů. Jedná se vlastně o kyselinu, takže s ním krásně vyčistíte i zašlé nečistoty.

Podobně jako jedlou sodou jím odstraníte i nežádoucí zápach, například z chladničky, postačí nalít ocet do misky a dát ho do kouta lednice, nechat přes noc a zápach bude pryč. Pomocí octa naleštíte i skleničky, nebo ho lze použít místo leštidla do myčky nádobí.

SŮL

Sůl nad zlato. Nehodí se jen na dochucení jídla, ale můžete ji také použít na čištění kuchyňského dřevěného prkénka, nebo s ní dokonce odstraníte fleky z dřevěného nábytku. Namíchejte si směs vody a soli a vzniklou pastu nanesete například na kolečko od hrnečku, či jiné nečistoty a hadříkem opatrně drhněte, dokud skvrna nezmizí.

Došel vám písek na nádobí a zrovna jste připálili hrnec, nevadí. Sůl použijte tak jak jste zvyklí, místo písku. Hrnec nechte alespoň 10 minut v solném roztoku odmočit, půjde to snáz. 

MÁSLO


Chleba s máslem a šunkou je výborná svačina, ale máslo má také jiné využití. Pokud vám po vaření zapáchají ruce od rybiny, namažte si na ně máslo a poté si je umyjte mýdlem, zápach bude pryč. Stejný postup použijte i v případě, že jste se na procházce v lese ulepili od smůly, mastnota vás jí zbaví. 

Nemůžete sundat prstýnek, opět uplatníte máslo, prstýnek sklouzne skoro sám.

CITRONY


I citrony najdou jiné uplatnění než do čaje. Citronová šťáva je vhodná na odmaštění sklokeramické desky. Hodí se i na odstranění rzi z textilu.

Pokud máte zapečenou špínu v mikrovlnné troubě nebo i v té klasické, dejte půlku citronu s malým množstvím vody do hrnečku a troubu nechte na chvilku zahřát, tak aby se zapařila, zašlé nečistoty půjdou lépe omýt.

DĚTSKÝ ZÁSYP

Při smažení nedělního oběda vám vyprskl olej na stěnu, ale co teď s tím mastným flekem? Dejte na něj dětský zásyp a chvilku počkejte, mastnotu krásně vytáhne, pokud se vám nepodaří na poprvé, postup opakujte.

Ráno jste zaspaly a nestihly jste si umýt vlasy, dětský zásyp použijte místo suchého šamponu. Stačí jen posypat a řádně vyčesat. Pokud máte tmavé vlasy přidejte i trošku kakaa. Uvidíte, vlasy budou vypadat čerstvě.

ČAJ


Až si budete vařit váš oblíbený čaj, sáček od něj nevyhazujte. Pokud ráno vstanete levou nohou, a v zrcadle zpozorujete kruhy pod očima, pomůže vám právě sáček s použitým čajem jako obklad. Černý čaj má zklidňující účinky na podrážděnou kůži, takže ať už jste se spálili od sluníčka nebo podráždili kůži při holení, obklad z černého čaje vám uleví.

PUNČOCHOVÉ KALHOTY


Oko na punčochách je noční můra každé ženy, ale to neznamená, že je musíte hned vyhodit. Najdou uplatnění v domácnosti místo provázku, na svázání novin do sběru, nebo třeba i na rostliny. Silonky jsou pružné a prodyšné, takže rostlinám nebudou škodit. Silonky ocení i zahradníci na uskladnění cibulky na zimu.

STARÉ NOVINY


Dočetli jste noviny a co teď s nimi. Máte mokro v botách, ale boty schnou pomalu. Sušení urychlíte, když do špiček bot zmačkáte staré noviny, vytáhnou z nich přebytečnou vlhkost a uschnou rychleji.

I noviny využijete při úklidu. Zmačkaný list novinového papíru vám perfektně vyleští skla i zrcadla. Budete překvapeni, funguje to.

KARTÁČEK NA ZUBY

Co s použitým kartáčkem na zuby? Hodí se například na leštění bot, při úklidu špatně dostupných míst v koupelně i hlubokých spár v obkladu.

Až vám doma bude něco scházet, zkuste se zamyslet nad nějakou alternativou, určitě najdete něco, co můžete použít, ať už je to jedlá soda, ocet nebo jiné více účelové věci.

Reklama

Podobné články

Obrázek: e60ae3f09d8424520a67d1fe0276e6f65be23611
Obrázek: 523d0dd2a9cc53910a13caee4fa091d29078c407
Obrázek: 339172b8d421ab2c8e6cc71814f159a0b0423325
Obrázek: fee790d6dd6149bd5391e2b2ff0ae2313c8e20b2
Obrázek: 0bfa88dd6542051d270ea8dc0de33ffca5a2498e