Co je vitamín C?
Vitamín C je také známý jako kyselina L-askorbová. Ve vodě je tento vitamín rozpustný, vysoce nestabilní a přirozeně se vyskytuje v některých potravinách, jako je: pomeranč, kiwi, špenát, paprika, petržel a další…
Vitamín C je zejména nezbytný pro normální růst a vývoj. Doporučené denní množství vitamínu C je pevně stanoveno na 75mg pro dospělého člověka. Vzhledem k tomu, že někteří jedinci jsou více vystaveni škodlivým účinkům oxidantů, jako jsou volné radikály, jejich potřeba vitamínu C je vyšší.
Spotřeba a dostupnost vitamínu C
Vitamín C lze užívat perorálně, například konzumací ovoce a zeleniny. Existují však i doplňky stravy, které vitamín C obsahují. Vitamín C se vstřebává střevem a poté se dostává do krevního oběhu. Přes dermis však může vitamín C vstupovat i do kůže. K ukládání v kůži dochází prostřednictvím transportérů vitamínu C závislých na sodíku. Biologická dostupnost v dermisu závisí na plazmatických hladinách, kdy koncentrace reagují na zvýšení plazmatických hladin, ale zastaví se, jakmile je dosaženo saturace plazmy.
Velkou nevýhodou vitamínu C je omezená expozice v epidermis (horní vrstvě kůže). Epidermis je bezcévní orgán, což velmi ztěžuje pronikání vitamínu C z krevního řečiště. Difúze do epidermis je omezena, takže vnější vrstva kůže téměř nepřijímá žádné živiny. Řešením tohoto problému je lokální aplikace vitamínu C prostřednictvím kosmetickým produktům péče o pleť.
Přečtěte si také: Jak pečovat o pleť po létě? Dodejte jí vše, o co přišla