Máte suchou pleť po létě? Klíčová je hydratace a správný výběr produktů

Během letního období může slunce, vítr, horké počasí a časté mytí způsobit, že vaše pleť ztratí více vlhkosti. To může vést k dehydrataci pokožky, která se projevuje suchostí, šupinatostí a podrážděním. Sluneční záření také může poškodit kolagen a elastin v pokožce, což přispívá k předčasnému stárnutí pleti. A jaký krém nebo sérum na suchou pleť máte používat?

Obrázek: Péče o pleť po létě
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva

Hydratovaná pleť má tendenci lépe odolávat poškození způsobené sluncem. Takže prevence je důležitá!

Používání ochranných prostředků proti slunečnímu záření a jemných čisticích produktů může pomoci minimalizovat tyto negativní vlivy. Ale pokud už se stalo, tady je několik rad a přehled složek, které jsou pohlazením pro naši pleť. Následná hydratace po slunění totiž může pomoci pleťovým buňkám obnovit se a rychleji se zotavit, minimalizovat příznaky jako jsou vrásky, suchost a zarudnutí. Je dokázané, že dehydratovaná pokožka může být náchylnější k různým problémům, jako je akné, ekzémy nebo podráždění. Pravidelná hydratace může tyto problémy minimalizovat.

Starostlivost o pleť po létě spočívá nejenom ve správném výběru kosmetiky, ale také v dostatku vody, abyste udrželi i tělesnou hydrataci a konzumací potravin bohatých na výživné látky - vitamíny, minerály a antioxidanty. I to podporuje zdraví pokožky. Také dodržování správné rutiny péče o pleť doma návštěva kosmetického salonu může být klíčem k udržení zdravé, hydratované a krásné pokožky po celý rok.
 

Čím se vyznačuje hydratační kosmetika?

Jsou to krémy, séra nebo lotiony, které obsahují složky, které pomáhají udržovat vlhkost v pokožce. Je důležité vybrat si produkty a postupy, které odpovídají vašemu typu pleti a individuálním potřebám. Existuje mnoho různých hydratačních složek, které se často nacházejí v pleťových krémech. 

Obrázek: jak hydratovat pleť
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Nejznámějších a nejběžnější hydratační složky jsou tyto: 


Hyaluronová kyselina

Ta je velmi účinná, dokáže vázat a udržovat až tisíckrát svou hmotnost ve vodě. Rozeznáváme vysokomolekulární kyselinu hyaluronovou s dlouhým řetězcem, která zůstává na povrchu pleti a účinně zlepšuje hydrataci vnější vrstvy epidermis, kde vznikají jemné linky a vrásky. 

Existují i přípravky s vysokomolekulární kyselinou lypozomálně zapouzdřenou, která penetruje do hlubších vrstev a tam se postupně uvolňuje. 

Nízkomolekulární kyselina hyaluronová obsahuje molekuly 40krát menší než molekuly vysokomolekulární a proto proniká hlouběji do epidermálních vrstev pleti, kde stimuluje a doplňuje hydrataci tam, kde vznikají hlubší vrásky. V některých Top produktech kyselina v hlubších vrstvách „bobtná“ a vyplňuje vrásky zevnitř.
 

Glycerin

Je další hydratační složka často používaná v kosmetických produktech. Má schopnost přitahovat vlhkost do pokožky a je často přidáván do výrobků, jako jsou krémy, mýdla, šampony a kondicionéry.
 

Ceramidy

jsou lipidy, které se vyskytují přirozeně v pokožce. Používají se v mnoha hydratačních krémech k posílení kožní bariéry a zadržování vlhkosti v pokožce, mohou pomoci obnovit lipidovou bariéru pokožky a zlepšit její stav. Někdy jsou také používány v léčbě pokožkových onemocnění, jako je atopický ekzém, kde je narušení lipidové bariéry jednou z hlavních příčin problémů s pokožkou.
 

Dimethicone (silikonový polymer)

Silikonové polymery, jako je dimethicone, tvoří na pokožce ochranný film, který brání ztrátě vlhkosti a zjemňuje povrch pleti. Dimethicone je obvykle považován za bezpečný pro kosmetické a farmaceutické použití, a to při normálním používání na pokožce a vlasech. Často se nachází v v make-upech, krémech, šamponech a kondicionérech. Pomáhá vylepšit texturu a vlastnosti těchto výrobků a přispívá k jejich účinnosti. Před použitím kosmetických produktů s obsahem dimethicone byste však měli zkontrolovat složení, pokud máte citlivou pokožku nebo alergie, aby se předešlo případným reakcím.
 

Obrázek: Hydratační složky v produktech
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Aloe vera

Je lehký gel, který má chladivé vlastnosti a je často používán k uklidnění a hydrataci pokožky, zejména po slunečním spálení. Listy obsahují vysoké množství vody (asi 99 %), a při aplikaci na pokožku pomáhá zadržovat vlhkost, pomáhá při hojení drobných podráždění a popálenin. Aloe vera obsahuje různé vitaminy a minerály, jako je vitamín B, vitamín E, zinek a hořčík, které jsou důležité také pro hydrataci. Nezanechává mastný pocit na pokožce, takže je vhodný pro lidi s mastnou nebo smíšenou pokožkou.
 

Peptidy

Jsou krátké řetězce aminokyselin. V kosmetice se stávají stále populárnější látkou. Mají pozitivní účinky na pokožku, včetně podpory hydratace. Některé peptidy podporují tvorbu lipidové bariéry, některé mohou pomoci stimulovat produkci kolagenu a také mají antioxidační vlastnosti, takže chrání plet před negativním působením volných radikálů. Bezpečnost peptidů závisí na struktuře, dávce a způsobu použití a je dobré nechat na odborníkovi správný výběr produktů.
 

Vitamin E

Je známý svými antioxidantními vlastnostmi. Pomáhá chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály a oxidačním stresem. Tím může přispět k udržení zdravé pokožky, která je lépe schopna udržet vlhkost a podporovat procesy hojení. Má protizánětlivé vlastnosti a může pomoci při léčbě drobných podráždění a popálenin, což může přispět k obnově pokožky a udržení jejího zdravého stavu. Každý produkt může mít odlišnou formulaci, takže je dobré vybrat si produkty, které jsou vhodné pro váš typ pleti a specifické potřeby. Pokud máte citlivou pokožku nebo jakékoli obavy ohledně používání produktů s vitamínem E, konzultujte to s dermatologem nebo kosmetickým specialistou. 

Obrázek: NEJLEPŠÍ PRODUKTY PRO SUCHOU PLEŤ
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Oleje

Obsahují tuky a lipidy, které udržují pokožku měkkou a vlhkou. Mezi nejpoužívanější a nejznámější patří tyto:
 

  • Jojobový olej - lehký, velmi podobný přirozeným olejům produkovaným pokožkou. To znamená, že je dobře tolerován většinou pletí a pomáhá udržovat pokožku hydratovanou a vyživenou.
  • Kokosový olej - bohatý na mastné kyseliny, které pomáhají zamykat vlhkost a zabraňují vysychání pokožky. Je oblíbený také ve vlasové kosmetice.
  • Olivový olej - známý pro své výživné vlastnosti. Obsahuje vitamíny A, E a K a mastné kyseliny, které přispívají k hydrataci a regeneraci pokožky.
  • Mandlový olej - také lehký olej, který je vhodný pro většinu typů pleti. Obsahuje vitamín E a antioxidanty, které pomáhají udržovat pokožku hydratovanou a chráněnou.
  • Avokádový olej - bohatý na mastné kyseliny a vitamíny, takže je vynikajícím pomocníkem pro hydrataci pokožky. Má také protizánětlivé vlastnosti.
  • Růžový olej – je získávaný z růžových květů, obvykle z růže a je oblíbený pro svou jemnou vůni a hydratační vlastnosti. Používá se často v aromaterapii a kosmetických produktech.
  • Arganový olej - bohatý na vitamíny a mastné kyseliny, které napomáhají udržovat vlhkost. Je často používán pro péči o vlasy a pokožku.
  • Marula olej - výborný pro hydrataci a má rychle vstřebatelnou texturu. Obsahuje antioxidanty a vitamíny, které pomáhají udržet pokožku zdravou.
     

Pleťové krémy často obsahují kombinaci těchto složek, aby poskytovaly komplexní péči a zlepšovaly zdraví a vzhled pokožky. Výběr správného hydratačního krému závisí na typu pleti a individuálním potřebám.

Obrázek: hydratační pleťové oleje
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva
Obrázek: co potřebuje suchá pleť
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


A jaké faktory a návyky pleť negativně ovlivňují?

  • Sluneční záření: Nadměrná expozice slunečnímu záření může způsobit poškození pokožky, jako jsou sluneční popáleniny, vrásky, skvrny a zvýšené riziko rakoviny kůže. Nedostatečná ochrana před sluncem a opalování bez SPF může být škodlivá.
  • Kouření: Kouření tabáku způsobuje nedostatečné prokrvení kůže a snižuje hladinu kyslíku, což může vést k předčasnému stárnutí pleti, včetně vrásek a šedivých vlasů.
  • Stres: Stres může mít negativní vliv na pokožku. Může způsobit záněty, akné a podráždění pleti. Dlouhodobý stres může také zhoršit různé kožní stavy.
  • Nedostatečný spánek: Nedostatek spánku může způsobit únavu a tmavé kruhy pod očima, což má vliv na vzhled pleti.
  • Špatná strava: Nezdravá strava s nadměrným množstvím rafinovaných cukrů a tuků a nedostatečným příjmem vitamínů, minerálů a antioxidantů může ovlivnit zdraví pokožky a způsobit akné nebo suchost.
  • Pití alkoholu: Nadměrný konzum alkoholu může dehydratovat tělo a pokožku, což může vést k suchosti a podráždění.
  • Nekvalitní péče o pleť: Používání nepřiměřených nebo agresivních kosmetických produktů, nedostatečné či nadměrné čištění a nedodržování vhodné péče o pleť může způsobit různé problémy s pletí.
  • Znečištění vzduchu: Expozice znečištěnému ovzduší může způsobit oxidační stres a zhoršit stav pleti.
  • Genetika: Některé problémy s pletí jsou dědičné, a proto nemusí být ovlivněny životním stylem.
  • Nadměrné používání líčidel: Používání nadměrného množství líčidel, zejména těch s agresivními složkami, může zatěžovat pokožku a způsobit problémy.

 

Zkrátka zachování zdravé pleti zahrnuje dodržování zdravého životního stylu, ochranu před škodlivými UV zářením, pravidelnou hydrataci, vyváženou stravu a vhodnou péči o pleť.  V kosmetických salonech se o vás postaráme a zapracujeme do pleti to co potřebuje a dobře poradíme s výběrem podle stavu pleti a i podle ročního období. Odpočinek a relax je další důvod, proč nás navštívit! :-)

Reklama

Podobné články

Obrázek: e932e7d1b1ebb544456368c16c31c1a9f3a75681
Léčba pigmentových skvrn
Obrázek: d2ea27db6c7213853802d2ef434869a129e8ea5e
Obrázek: 57176da93d823c2f5818f0bd22e622b9efa69ff7
Obrázek: b2eb4d347229c9983c0c3c9f7d5df2f2ceb249c9