Jak chránit vlasy před potem když jste aktivní

Pokud jste začali pravidelně cvičit, pravděpodobně jste již zaznamenali výhody cvičení – vytvoření nových zdravých návyků, které pomáhají snížit stres a mají pozitivní vliv na vaši fyzickou a psychickou pohodu. Pravidelný trénink také doprovází nevyhnutelný: pot. Intenzivní cvičení může zapříčinit zpocené vlasy, čas a úsilí navíc při mytí a celkové úpravě vlasů. Přiznejme si to, všichni jsme měli dny, kdy jsme přeplánovali naše tréninky tak, aby odpovídali našemu plánu skrze mytí vlasů!

Péče o vlasy po cvičení


Pokud se vám při cvičení potí vlasy, možná se ptáte – jak často si je mám mýt? Může všechen ten pot poškodit mé vlasy? A co mohu udělat pro péči o vlasy před, během a po tréninku? 

Účinky potu na vaše vlasy, tak i udržování konkrétního účesu, může mnoho žen odradit od pravidelného cvičení – existuje však řada způsobů, jak můžete pravidelně cvičit a přesto si udržet zdravé a krásné vlasy.


Škodí pot vašim vlasům?

Když cvičíte, nevyhnutelně se vám na pokožce hlavy (a zbytku těla) začne hromadit pot. Naštěstí pot sám o sobě není pro vaše vlasy škodlivý – zdraví vlasů ovlivňuje  to, co s vlasy děláte před, během a po tréninku.

Pokud necháte pot ve vlasech po cvičení uschnout, může dojít k poškození právě zde. Pot může na pokožce hlavy zaschnout a potenciálně ucpat vlasové folikuly, protože se může mísit s bakteriemi a dráždit nebo poškodit pokožku hlavy.

Vysoký obsah soli může také ovlivnit barvu vlasů, pokud byly barveny. Mokré vlasy jsou také náchylnější k lámání, což znamená, že to, jak je nosíte při cvičení, může ovlivnit jejich zdraví.

Ale dobrá zpráva je, že existuje řada způsobů, jak si udržet vlasy v dobré kondici a zároveň  pravidelně cvičit.


Když se zpocené vlasy stávají překážkou při cvičení

Existuje řada běžných důvodů, proč se cvičení vyhýbáte, abyste ušetřily své vlasy:


Nemáte čas upravovat si vlasy 

Pokud vám pot způsobuje krepaté vlasy a vy nemáte dostatek času na úpravu vlasů, může se stát, že vás tento nešvar bude od cvičení odrazovat.


Myjte si vlasy častěji

Časté mytí vlasů může být nepříjemné, ale časté mytí vlasů může také přispět k vysoušení - zvláště, pokud si vlasy nevysoušíte fénem. Pokud cvičíte každý den, můžete být v pokušení mýt si vlasy každý den, ale i  nadměrné mytí však může způsobit poškození – nežádoucí vedlejší účinek jinak prospěšného častého cvičení.

jak ochránit vlasy před potem


Před nebo uprostřed tréninku: Co dělat a co naopak ne

Bez ohledu na to, jaký typ vlasů máte, pot ovlivní zdraví a styl vašich vlasů. Existuje však řada způsobů, jak můžete chránit své vlasy a zároveň si užít dobrý trénink.
 

Používejte suchý šampon – ale vždy před tréninkem

Mnoho žen používá po cvičení suchý šampon ke zmírnění mastnoty a potu. Pokud jste se však při tréninku obzvlášť zapotili, suchý šampon může ve skutečnosti situaci ještě zhoršit – přilepí se na vlhké kousky vlasů a slepí je. 

Proto je nejlepší aplikovat suchý šampon ke kořínkům před tréninkem, když jsou vlasy zcela suché — jedná se o preventivní opatření, které může pomoci snížit množství potu a zároveň zabránit tomu, aby se vaše vlasy po cvičení mastily.
 

Při cvičení používejte šátek nebo čelenku

Šátek nebo čelenka mohou pomoci minimalizovat hromadění potu na pokožce hlavy a absorbovat pot při cvičení. V opačném případě mějte po ruce ručník, abyste si vysušili obličej včetně vlasů.
 

Noste vlasy v culíku nebo copu

Vlasy si před cvičením vždy stáhněte do culíku nebo copu. To vám pomůže ochránit vaše vlasy před poškozením i navlhnutím. Experimentujte a zjistěte, jaký účes vám při cvičení nejlépe vyhovuje!
 

Používejte správné gumičky a sponky do vlasů

Někdy není pot, pokud jde o poškození vlasů, viníkem. Pokud cvičíte a chcete si svázat vlasy dozadu, použijte sponku do vlasů, která nemá kovové zapínání – ty mohou způsobit zadrhnutí a následné lámání.

Vyberte si gumičku bez zádrhelů, jako je scrunchie, spirálová gumička do vlasů, nebo si vyberte sponku do vlasů, která nemá kov.
 

Naplánujte si trénink kolem vlasů

Pokud je pro vás čas na úpravu vlasů důležitý, dalším účinným (ale někdy trochu ošemetným) způsobem, jak si vlasy chránit, je naplánovat si trénink těsně před mytím. 
 

Při cvičení venku používejte UVA/UVB ochranu

Věděli jste, že slunce má také vliv na zdraví vlasů? Zatímco ochrana před sluncem je často zaměřena na pokožku, je důležité si uvědomit, že ochranu potřebují i ​​vaše vlasy.

Pokud cvičíte venku, ujistěte se, že jste před tím na vlasy nanesli ochranu v podobě vlasového přípravku, který je ochrání před vnějšími vlivy. 

stažení vlasů do culíku při cvičení


Po tréninku: Co dělat a co ne

Existuje několik věcí, které byste měli a neměli dělat po cvičení:


Po tréninku si vyčešte vlasy 

Kartáčování vlasů po cvičení (dokud jsou ještě zpocené) může pomoci zabránit tomu, aby pot zůstal ucpaný u kořínků a pokožky hlavy. To může distribuovat oleje rovnoměrněji od kořínků ke konečkům a umožnit pokožce hlavy dýchat.


Nemyjte si vlasy pokaždé

I když smývání potu z vlasů není špatný nápad, pokud cvičíte každý den, je nejlepší vyhnout se každodennímu mytí vlasů. Zkuste si vlasy vykartáčovat a před tréninkem nanést suchý šampon. Pokud se vaše pokožka hlavy velmi potí, můžete zkusit vlasy rychle opláchnout pouze u kořínků.

Pokud si vlasy po tréninku myjete, ujistěte se, že je před svazováním do culíku či copanu vlasy úplně vysušíte – svazování mokrých vlasů může totiž poškodit vlasy.
 

Nepoužívejte agresivní produkty na mytí vlasů

Při mytí vlasů po posilovně se ujistěte, že používáte kvalitní šampon, který bude šetrný k vlasům i pokožce hlavy.

Kvalita šamponu a kondicionéru, které používáte, mají zásadní vliv na zdraví vašich vlasů – snažte se tedy zajistit, abyste pokaždé používali produkty, které vám sednou a které vaše vlasy nezatěžují.

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: e60ae3f09d8424520a67d1fe0276e6f65be23611
Obrázek: 57d16924963a42d65ab5facf64bef37e5edda7f0
Obrázek: 4691e4e0fdcd2a558b81d7acfb1a1e51d7f7f541
Obrázek: 0d58610e03366edde98a29cb8a16f74240601d4d
Obrázek: 297e15d2757a95d134bfd727f7dd253d237db218