Recept na osvěžující banánový dortík s mascarpone

Dnes přicházím s jednou velkou dobrotou. S dortíkem, který je jednoduchý na přípravu a hodí se k jakékoli příležitosti. Pokud milujete vláčné, nadýchané, rozplývající se na jzyku a zároveň osvěžující dezerty, tak tento recept si jednoznačně oblíbíte. A protože je dnešní dort variabilní, můžete ozdobný vršek vždy trochu pozměnit. Od teď už budete vědět, jak zaručeně vykouzlit úsměv na tváři každé vaší návštěvě.

Obrázek: db883dc6aded5e5f7e754bb3bc2840aa5d9fc395

Osvěžující banánový dortík s mascarpone
 

Ingredience na korpus:

  • 4 banány
  • 60 ml oleje
  • 1 vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 1 lžička tekuté vanilky
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 lžička skořice

Ingredience na krém:

  • 500 g mascarpone
  • 3-4 lžíce moučkového cukru
  • kůra a šťáva z 1 limetky
  • kůra a šťáva z 1 citronu

Dále budeme potřebovat:

  • kulatou formu o průměru zhruba 27 cm
  • čerstvé ovoce na dozdobení
  • hořkou čokoládu na posypání

Postup:

V míse si nejprve rozmačkáme banány, přidáme olej, vejce, cukr, vanilku a vše společně promícháme. Poté postupně přidáme ostatní, suché ingredience, tedy mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl, skořici a znovu promícháme. Vymažeme si kulatou formu (já většinou používám trochu oleje) a vlijeme do ní těsto. To rozprostřeme do stran a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 30-40 min. Zaručeně poznáme, že je hotovo známým testem se špejlí. Pokud bude špejle po propíchnutí korpusu stále mokrá, necháme ještě chvíli péct. Pokud je suchá, můžeme vytahovat z trouby. Po upečení necháme korpus vychladnout, a to alespoň 2 hodiny.

Mezitím si můžeme připravit krém, tedy postupně smícháme mascarpone s cukrem, kůrou a šťávou z limetky a citronu. A dále podle chuti přidáváme buďto cukr nebo citron, aby byl krém sladší, ale ne moc přeslazený a stále si zachoval svou svěžest. Poté krém rovnoměrně rozprostřeme na korpus a dozdobíme podle vlastní chuti ovocem. Já jsem zvolila lesní ovoce, tedy jahody, borůvky a nakonec jsem po celém povrchu posypala hoblinky hořké čokolády. Pokud byste chtěli dortík trochu obměnit, tak další za mě skvělou kombinací ingrediencí jsou maliny, nastrouhaná kůra z limetky a plátky mandlí. Ve fantazii se zde meze nekladou.

Dobrou chuť!

Reklama

Podobné články

Obrázek: e217527c3cdb59e0627cb42ab849f60bd88c94da
Obrázek: a655fc04894c88a552258a64ba84afd63ed68305
Obrázek: 65f0f1bbc29e0bcb253f5c369215438dae730cda
Obrázek: 21dd3dc709949bdbe148e4ad37634e9514eac6d1
Obrázek: 61c02b49db3897fa6d84d50d778ed6ec7b07923b