Gleidshop
Eshop

Recept na osvěžující banánový dortík s mascarpone

Dnes přicházím s jednou velkou dobrotou. S dortíkem, který je jednoduchý na přípravu a hodí se k jakékoli příležitosti. Pokud milujete vláčné, nadýchané, rozplývající se na jzyku a zároveň osvěžující dezerty, tak tento recept si jednoznačně oblíbíte. A protože je dnešní dort variabilní, můžete ozdobný vršek vždy trochu pozměnit. Od teď už budete vědět, jak zaručeně vykouzlit úsměv na tváři každé vaší návštěvě.

 

Osvěžující banánový dortík s mascarpone
 

Ingredience na korpus:

  • 4 banány
  • 60 ml oleje
  • 1 vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 1 lžička tekuté vanilky
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 lžička skořice

 

Ingredience na krém:

  • 500 g mascarpone
  • 3-4 lžíce moučkového cukru
  • kůra a šťáva z 1 limetky
  • kůra a šťáva z 1 citronu

 

Dále budeme potřebovat:

  • kulatou formu o průměru zhruba 27 cm
  • čerstvé ovoce na dozdobení
  • hořkou čokoládu na posypání

 

Postup:

V míse si nejprve rozmačkáme banány, přidáme olej, vejce, cukr, vanilku a vše společně promícháme. Poté postupně přidáme ostatní, suché ingredience, tedy mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl, skořici a znovu promícháme. Vymažeme si kulatou formu (já většinou používám trochu oleje) a vlijeme do ní těsto. To rozprostřeme do stran a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 30-40 min. Zaručeně poznáme, že je hotovo známým testem se špejlí. Pokud bude špejle po propíchnutí korpusu stále mokrá, necháme ještě chvíli péct. Pokud je suchá, můžeme vytahovat z trouby. Po upečení necháme korpus vychladnout, a to alespoň 2 hodiny.

Mezitím si můžeme připravit krém, tedy postupně smícháme mascarpone s cukrem, kůrou a šťávou z limetky a citronu. A dále podle chuti přidáváme buďto cukr nebo citron, aby byl krém sladší, ale ne moc přeslazený a stále si zachoval svou svěžest. Poté krém rovnoměrně rozprostřeme na korpus a dozdobíme podle vlastní chuti ovocem. Já jsem zvolila lesní ovoce, tedy jahody, borůvky a nakonec jsem po celém povrchu posypala hoblinky hořké čokolády. Pokud byste chtěli dortík trochu obměnit, tak další za mě skvělou kombinací ingrediencí jsou maliny, nastrouhaná kůra z limetky a plátky mandlí. Ve fantazii se zde meze nekladou.

 

 

Dobrou chuť!

 

 

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Eva Stiborová

fotografka

Jmenuji se Eva a baví mě od všeho něco. Ráda zkouším nové věci a následně je i ráda sdílím. Zajímám se o fotografování, design či hudbu. Nesmírně ráda cestuji a poznávám nová místa. Táhne mě to také k astrologii či numerologii. V neposlední řadě se ráda zabývám ekologií, jelikož si myslím, že je to cesta, kterou bychom se jako společnost měli vydat.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Prázdniny už se nám přehouply do druhé půlky, já vám na toto období, tedy na srpen, přináším inspiraci na pokrmy podle Ayurvedy. Dobrou chuť vám všem.

5.8.2017
Hodnocení:

Pojďte si se mnou uvařit nádherné oranžové noky z dýně, které plavou v krémové omáčce se špenátem. Voňavý oběd, který vás zahřeje i na duši.

8.6.2020
Hodnocení:
I v říjnu vám přinášíme několik výborných receptů od naší redaktorky Ivy Georgievové.
10.10.2017
Hodnocení:

Léto se ještě v plné síle neozvalo a grilovací sezóna se rozjíždí. Dávno už je pryč trend, že pořádná grilovačka musí být jen o mase. Naučím vás tři druhy veganských omáček, které vám budou ujídat i masožrouti!

1.7.2020
Hodnocení: