Norské prázdniny aneb na čem si pochutnávají seveřané

Díky manželovu studiu jsem se mohla vypravit na třítýdenní dobrodružnou výpravu do Norska. Spaní v autě a na horských záchranných chatách, neskutečné výhledy, hromady sněhu, překrásné fjordy, sněžnice, polární lišky a sobi, plavba lodí, kilometry ve vlacích, výborná jídla i hlad na výpravách. Co všechno jsme na severu mohli vidět, a především ochutnat vám teď budu vyprávět ve třech příbězích, podle míst, která jsem navštívila.

Obrázek: a78768855b8906b764a73e3e7f241fc53a9f3697
Zdroj: Lucie Doležalová

Oslo - Dánské buchty a bonbóny

Po příjezdu do norského hlavního města Oslo mě manžel překvapil balíčkem gumových medvídků. Ty koupíte v každém supermarketu na váhu a je zde opravdový výběr. Pro mě jsou mou sladkou neřestí, takže z tolika druhů gumových pochutin mne přecházel zrak. Další sladkostí, která by vám v hlavním městě, a nejen tam neměla uniknout je pravá norská čokoláda, prodává se ve velkých tabulkách s všemožnými příchutěmi a bude vám skvělým společníkem na doplnění energie na výletech. Navíc chutná báječně a myslím, že může z fleku konkurovat své švýcarské kolegyni. Rozhodně doporučuji navštívit nějakou z mnoha příjemných kaváren, kávu Norové opravdu umí a pokud máte rádi například cappuccino, ale přecejen i holdujete silnější kávě, není problém přidat vám do oblíbeného typu kávy shot espressa. Hned tak pocítíte příval energie na další průzkum tohoto futuristického města, které snad nikdy nepřestane stavět. Ke kávě vám téměř všude nabídnou tradiční dánskou buchtu. Jde o buchtu utvořenou do šneka se skořicí a sladkou polevou. Je to sice dánský recept, ale najdete ho ve všech obchodech a kavárnách i v Norsku a rozhodně stojí za hřích. Já vám jeden jednoduchý recept přikládám, jako suvenýr, na konec tohoto článku.

Tromso - večeře pod polární září

Z jara v Oslu jsme přeletěli 400 km za polární kruh do "Paříže severu" Tromsa. V den našeho příletu napadlo asi 30 cm čerstvého sněhu a další dva dny sněžit nepřestalo, takže jsme si sever užili se vším všudy. Toužila jsem zajít v tomto malebném městečku do restaurace na rybu. V Norsku není zvykem chodit do restaurací ani pro Nory, jsou totiž i na jejich poměry předražené. My jsme však měli štěstí a s rodinným přítelem se vydali na delikátní tresku, která se zde loví nejvíce. Čerstvou rybu v Norsku seženete celkem obtížně, pokud si ji sami neulovíte. V supermarketech nabízejí jen balené filety a rybáren mnoho nepotkáte. Zato velrybí salám seženete v každém běžném obchodě. 

V této oblasti si potrpí spíše na zvěřinu. Losí a sobí maso je zde lahůdkou. Vypravili jsme se na oblíbenou Fjellheisen, tedy lanovou dráhu, která vás vyveze na nejvyšší bod nad městem. Na vrcholu této hory je vyhlídka a restaurace. Byla neskutečná zima a my chtěli počkat asi 2 hodiny od západu slunce do tmy, abychom zde mohli pozorovat Northern light, tedy polární záři. Měli jsme štěstí a v restauraci urvali místo na kraji u skleněné výlohy, takže se pod námi nořilo Tromso do tmy. Byla to neskutečná podívaná. Pokud v Tromso budete, toto místo rozhodně navštivte, v restauraci jsou ceny stejně drahé, jako kdekoliv jinde, ale ten výhled je k nezaplacení. Můžete si zde dát například tradiční sobí vývar, který vás dokonale zahřeje v čekání na nebeskou podívanou. I my jsme se dočkali a při druhém pivu nás servírka vyháněla ven, abychom se šli podívat na tančící zelenou záři. 

večeře, Norsko, gleid, magazín

Lofoty - území sušení ryb

Na to, jak jsme o rybu v Tromso téměř nezavadili, na souostroví Lofoten ryby potkáte téměř na každém rohu. Toto nejzápadnější území Norska je díky mírnému klimatu (teplota zde téměř nikdy nejde pod bod mrazu, díky působení Golfského proudu) ideálním místem pro sušení ryb na čerstvém vzduchu. Místní rybáři již tradičně po 6000 let na jaře vyrážejí na hojný rybolov tresek, které tudy táhnou. Ryby vyloví, vykuchají, osolí a zavěsí na dřevěné sušáky, které můžete vidět všude podél pobřeží. Dvě ryby sváží za ocas a pověsí je za dřevěné ráhno. Rybí hlavy se suší zvlášť spletené pod sebou, podobně jako se u nás splétá česnek. Takto připravené ryby se suší většinou v období od března do června. Za tuto dobu se ryba vysuší doslova na kámen a dá se skladovat velmi dlouho. Pro její pozdější přípravu je nutné ji nejprve na několik dní namočit do vody, kdy opět nabyde svoji vláhu, poté se dá normálně upravit. Výborná je například s tradičním chlebem. V supermarketu se dá běžně sehnat i tmavý chléb a překvapí vás velký výběr žitných i tmavých druhů. Všechny se pohybují cenově stejně a to kolem 60-80 Kč v přepočtu za bochník. Tradiční norský chléb lefse se od těch našich liší dost, vypadá totiž úplně stejně jako česká palačinka - těsto je ovšem bramborové. 

Norsko, ryba, gleid, magazín

Norsko, ryba, gleid, magazín

Recept na Dánskou buchtu:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 2dl mléka
  • 1ks vejce + 2ks vejce na potření
  • 1dl oleje
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček skořicového cukru
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 3/4 kostky droždí

na náplň a posyp:

  • skořice
  • třtinový cukr

Všechny ingredience smícháme a vypracujeme hladké těsto. To rozdělíme na dvě půlky. Z každé půlky vyválíme obdélník. Ten posypeme do syta skořicí a třtinovým cukrem. Obdélník postupně motáme do rolády a při tom vždy pečlivě potíráme vnější okraj rozšlehaným vejcem, aby se roláda dobře slepila. Z rolády krájíme asi 1 cm široká kolečka, která pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Kolečka opět potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme třtinovým cukrem. Necháme alespoň 30 minut odstát a poté pečeme v předehřáté troubě do zlatova zhruba 10-15 minut. Dobrou chuť!

Reklama

Podobné články

Obrázek: recepty z dýně
Obrázek: 8a7e360633d957ea222efea56d1725e5a53a7316
Obrázek: 42c79a90c085f38a4b812ce29777b39badec381e
Obrázek: cef3f598d274456593c4797da61fd99bfd5fe375
Obrázek: cc7eeb61b929712825f8707e285d7e90d100f80f