Gleidshop
Hlavní baner

Recepty pro NEkuchařky

Já jsem se nepobabila. Ačkoli se babička snažila a odmala jsem s ní mohla zadělávat na koláče a domácí knedlíky, jablko se stejně zakutálelo dál od stromu – buchty jsem nikdy nepekla, na svíčkovou si zajedu jedině k babi a štrúdl dělám z kupovanýho listovýho těsta (z toho už předválenýho!).

Aneta Černá

 

Když mi bylo 15, namáčela jsem si rohlík do čínské polívky a byla jsem spokojená. Když mi bylo 20 a chtěla jsem jíst už trochu rozumně (nicméně, snadno a rychle) přešla jsem na mišmaše ze zeleniny a tofu (maso byla vyšší gastronomie).

Teď chci jíst rozumně, snadno a rychle, ale nechce se mi jíst pořád to samé a čas od času se před tou babičkou přeci jen potřebuju blejsknout.

A tak se ze mě lehce (opravdu jen lehce) stává hospodyňka. Ale moderní hospodyňka - co se snaží jíst zdravě, low carb a ještě potřebuje, aby to nebylo složité, časově náročné, a aby to snědla i mužská část naší domácnosti. Na psa se nehledí, ten by snědl všechno, někdy i nádobí.

Low carb recepty jsou v tomhle fajn, protože jsou přesně takové, jaké potřebuju. A aby to nebyla jen spousta teorie, tak se pojďte podívat, co byste si mohli vyzkoušet, pokud nejste kované kuchařky - jako já.

 

1) ZELOFLEKY - naprostá star naší kuchyně

Nezapomeňte si koupit:

  • 500g kysaného zelí (zkoukněte složení, ať vám tam nenasypou cukr, pokud si to hlídáte)
  • 500g mletého masa (jaké jen máte nejraději)
  • větší cibuli
  • 4 vajíčka (a komu se podaří sehnat domácí, je král)
  • sýr navrch

 

4 kroky a je to!

Na pánvičce orestuju cibuli a mleté maso (já ničím nepodmašťuju, ale to si musíte rozmyslet podle toho, jakou máte pánev). Dám na stranu a přidám tam místo toho celé balení zelí (tak nějak bez nálevu). Chvíli to nechám zarestovat – mám dojem, že to pak není tak štiplavý, ale může to být jen můj laický dojem. Dalo by se to všechno zfouknout najednou, ale mně to pak padá všude okolo z té pánve. Obě složky spojím, opepřím, osolím a přidám koření. My máme zrovna doma rozdělanou nějakou krakonošovu směs z trhu, ale myslím, že fantazii se meze nekladou. V hrnku si promíchám vajíčka se solí a kořením, všechno to spojím a přendám do zapékací mísy. Peču na 180-200° a když celý ten zázrak začne pomalu zlátnout, přidám na posledních pár minut nahoru ještě sýr. Voilá!

 

zelofleky

 

2) PASTÝŘSKÝ KOLÁČ S MLETÝM MASEM A KVĚTÁKOVOU PEŘINKOU – to je název pro vyšší gastronomii! Ale opravdu jen název

Budete potřebovat:

  • 500g mletého masa (dle libosti)
  • rajčata v plechovce (zase si najděte ta, která nebudou ničím doslazovaná)
  • cibule a česnek
  • celý květák
  • 3 šťastná vajíčka

 

Jak na to:

Dejte si nejdřív vařit květák. Na pánvi mezitím opečte cibuli a mleté maso. Po chvíli přidejte česnek, plechovku rajčat, osolte, opepřete, okořeňte a nechte chvíli dusit. V hrnku smíchejte vajíčka se solí, pepřem a kořením, které máte rádi. Až bude masová směs hotová, přendejte ji do zapékací mísy (nebo koláčové formy). Uvařený květák rozmixujte s vejci, ještě dochuťte, navrstvěte na směs z mletého masa a dejte zapéct dozlatova. I pánové si přijdu na své!

 

pastýřský koláč

 

3) ŠPENÁTOVÝ QUICHE – rychlovka, co neurazí ani v neděli

Ingredience:

  • špenát – čerstvý nebo mražený, já dala mražené listy – celé balení
  • 200g žampionů
  • cibule a česnek (a to jsem nešetřila)
  • kelímek cottage
  • 2 vajíčka

 

Takhle vypadá opravdová rychlovka:

Na pánvičce osmahnu dozlatova cibuli, česnek a žampiony, potom přihodím špenát a nechám vydusit přebytečnou vodu. Okořením a nešetřím se solí (jsou to všechno dost nevýrazné ingredience). V hrníčku si smíchám cottage a vajíčka, okořením, pak všechno spojím a přendám do koláčové formy (ať si připadáte, že je to opravdu quiche). Dám zapéct - dozlatova. Přijde mi to jako docela fajn příloha i k masu – taková „alá nádivka“. A nezapomeňte, že se dá přidat maso, šunka, sušená rajčata, niva. Každý si to může vylepšit jak sám ráčí a podle toho, co mu zrovna zbylo v lednici.

 

špenátový quiche

 

4) ZAPEČENÉ ŽAMPIONY S NIVOU – to už ani vlastně není vaření

Kupte si:

  • žampiony
  • nivu (nebo kdo nemá rád, tak cheddar, balkán, apod.)

 

To už vlastně ani možná není třeba přidávat postup:

Z žampionů si opatrně vyloupnu nožičky, naplním je nivou a dám do trouby zapéct. Nechávám déle, aby opravdu změkly. Někdy je nahoře ještě posypu ořechy. Zbylé nožičky dávám také péct, a pak je přidávám do salátů. Jednoduchá jednohubka na oslavy, nebo jako příloha.

 

žampiony

 

5) KOPROVKA RAZ DVA – low carb z květáku a kokosového mléka

Potřebujete:

  • květák (já už dokonce sahám i po mraženém)
  • půl plechovky kokosového mléka (koupíte všude)
  • cibule a česnek
  • vývar by byl fajn, ale není potřeba
  • něco, s čím to budeme podávat – já si dala 4 vajíčka, hlava rodiny vejce a brambory
  • jo a ještě kopr!

 

Jak se dělá superrychlá omáčka?

Na pánvi nechám změknout cibuli a květák, po chvíli přidám česnek. Lehce orestuju, zaleju vývarem (nebo trochou vody, nebo mně se zrovna dovařily vedle kapustičky, tak sem tam dala vodu z nich) a nechám vařit doměkka. Dávám si pozor, abych měla před mixováním jen tolik vody, kolik bude potřeba – rozředit to jde vždy. Rozmixuju, přidám cca půl plechovky mléka (200ml, nebo prostě podle toho, jak to chci nebo nechci mít husté), sůl, pepř, spooooustu kopru (kdo chce, tak i něco navíc, třeba trochu octa, citronovou šťávu apod.). Rychlé, zdravé a můžete o tom říct babičce (ale neříkejte jí o tom květáku).

 

koprová omáčka

 

Dobrou chuť!

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Aneta Černá

sport a zdraví

Anet potřebuje k životu cvičení, jógu a smích. V jídelníčku ovoce, zeleninu a někdy... někdy prostě čokoládu! A vždycky vám o tom všem ráda napíše - abyste společně našli motivaci nejen k pohybu, ale i zdravé a vyvážené stravě.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

K běžně užívaným kosmetickým produktům patří deodoranty a antiperspiranty. Jsou ovšem všechny tyto prostředky bezpečné? Pokud ne, které z nich je možné v případě potřeby užít, abychom se nevystavovali zbytečným rizikům?

1.11.2017
Hodnocení:

V předchozích měsících se v médiích zprávy nejčastěji točily okolo možného onemocnění koronavirem. Jako preventivní opatření proti němu byly převážně doporučovány roušky, nestýkání se mezi sebou, co nejčastější užívání chemických desinfekcí, nošení rukavic atd. Lze to ovšem brát jako jedinou a skutečnou prevenci? Zjevně nikoli. Podívejme se tedy na to, co můžeme udělat pro zachování celkového zdraví.

13.7.2020
Hodnocení:

Nový rok přináší otázku, zda bude lepší než ten předchozí a zda se můžeme v životě posunout nebo budeme stále stagnovat. Zda potkáme vytouženého partnera nebo stávající vztah bude harmoničtější. Zda už si konečně polepšíme finančně nebo se situace v práci zlepší. Nejen na tyto otázky vám odpoví má předpověď, ve druhé části pro raky, lvy, panny, váhy, štíry a střelce.

V první části pak pro kozorohy, vodnáře, ryby, berany, býky a blížence.

3.1.2019
Hodnocení:
Co se to v našem těle vlastně děje? Hubnutí není pouze o jídle a cvičení, zakopaný pes je v naší hlavě. Je třeba změnit svůj vztah k jídlu, ale především vztah sám k sobě.
2.11.2017
Hodnocení: