Jaký je život bez pšenice?

Ke snídani si často dáváme rohlík a třeba šunku. My Češi si na pečivo zkrátka potrpíme. Existují ale lidé, kteří mají zvýšenou reakci na lepek, a musejí se mu vyhýbat. Jaký je život bez pšenice? A na co všechno si musí dát pozor?

Obrázek: 5f279cd25c3d0b8904bda773fea7e36f8cae0f3f
Zdroj: pixabay.com

Ke snídani si často dáváme rohlík a třeba šunku. My Češi si na pečivo potrpíme. Existují ale také lidé, kteří mají zvýšenou reakci na lepek, a musejí se mu vyhýbat. Drží bezlepkovou dietu. Gluten, bílkovina nacházející se v obilovinách (pšenice, ječmen, žito a další), je spojen s celou řadou zánětlivých zdravotních problémů, včetně problémů s trávením, poruch mozku, stavů kůže a inzulínové rezistence. Neměli bychom se tedy pšenici vyhýbat všichni?

Paleo dieta – život bez obilovin

Například Paleo dieta úplně vynechává veškeré obiloviny a další zrna, ať už obsahují lepek nebo ne. Naši předkové prý takové potraviny nejedli (lidé kultivovali obilí jen posledních 10 000 let). Podle Paleo diety jsou obiloviny škodlivé pro naše zdraví. Existuje však i řada důkazů, které ukazují, že zrna bez lepku, jako je hnědá rýže, proso a čirok, spolu s pseudograminy, jako je quinoa, pohanka a divoká rýže, mohou mít mnoho zdravotních výhod.

Vyhýbání se obilovinám - výhody a nevýhody

Výhody:

  • Lepší trávicí funkce.
  • Lepší stav cholesterolu.
  • Možné hubnutí.
  • Snížení zánětlivosti a autoimunitních stavů.
  • Lepší ekologie střev.
  • Snížený příjem živin, jako je lektin a kyselina fytová, což může vést k lepší absorpci živin.

Nevýhody:

  • Nízký příjem obilovin může vést ke zvýšené konzumaci živočišných produktů, které mohou mít zánětlivé účinky.
  • Pro dosažení veškerých výhod z vynechání obilovin musí být vaše strava 100 % bez lepku.
  • Zvýšená konzumace ořechů, které mohou být obtížně stravitelné, pokud je jíme ve velkém množství.
  • Potíže při stravování v restauracích a domácnostech jiných lidí (i když určitě existují způsoby, jak se s tím vypořádat).

Konzumace obilovin - výhody a nevýhody

Výhody:

  • Obiloviny jsou bohatým zdrojem živin, včetně vlákniny, vitamínu B (pomáhají při stresu a zvýšení energetické hladiny) a minerálů, jako je hořčík a železo.
  • Pravidelná stolice díky vysokému obsahu vlákniny.
  • Vyšší celková dlouhověkost.
  • Bilance cukru v krvi, sytost a snížené riziko diabetu 2. typu.
  • Ochrana před kardiovaskulárními chorobami.

Nevýhody:

  • Obiloviny mohou způsobit nadměrný růst špatných bakterií ve střevě.
  • Snížená absorpce živin v důsledku obsahu živin v zrnech.
  • Mohou způsobit zubní kaz.
  • Spotřeba obilovin v rafinované podobě může vést k obezitě, nerovnováze krevního cukru, změnám nálady, srdečním onemocněním a zánětu.

Chcete dobrovolně snížit spotřebu obilovin?

Obiloviny konzumujeme, aniž bychom si to uvědomovali. To, že se lepek nachází v pečivu, je všeobecně známé, existují ale i další potraviny, které obsahují skryté množství lepku. Jedná se například o uzeniny, některé tavené sýry, a dokonce čokoládové výrobky – jako jsou třeba lentilky. Pokud se tedy snažíte přejít na bezlepkovou stravu, na začátku vás čeká hodně zkoumání obsahu potravin. Po čase už si ale najdete oblíbené produkty, takže do supermarketu budete chodit zase nakupovat, nikoli číst.

Reklama

Podobné články

Obrázek: c4bafd8913af18395e6ee05bb371fbb1abdb2518
Obrázek: 63d187b52513472cf8746010c5821b4b1b9da902
Obrázek: 9a42cc0cbd40db6eee80f94bc7f09bb003cbe4ce
Obrázek: ae1aa13b34bc0a1f65fabf725b78b1d1e7c08184
Obrázek: 700d08614d49f54b21565ef7cc3b65917d098fdb