Nedostatek železa doplňte přírodní cestou!

Železo v krvi si nějakou genderovou korektnost nepřipouští. Upnulo se převážně na ženskou část populace.

Obrázek: 11d32600c7e2157c20efdeb932093ac3b1f611d7
Zdroj: pixabay.com

V poslední době se cítíte hodně unavená. Často vás bolí hlava, máte bledou pokožku, studené ruce, neklidné nohy, dochází vám dech, enormně vám vypadávají vlasy, čas od času se vám silně rozbuší srdce, přepadá vás úzkost a ke všemu máte neodolatelnou chuť pozřít hlínu, křídu, papír nebo alespoň kousek ledu. Trvá to už týdny nebo se váš změněný stav opakuje pravidelně každý měsíc. Poznáváte se? V tom případě není na co čekat a rychle se objednejte ke svému lékaři, který udělá základní krevní testy.


Diagnóza anémie není smrtelná

Nízká hladina železa v krvi u žen je docela častý jev. Silné menstruační krvácení dokáže oslabit i jinak zdravou ženu a zamává se zásobami této důležité součásti tělních tekutin bez ohledu na to, jak zdravým způsobem života žije. Léčba není nijak složitá. Máme to štěstí, že žijeme ve věku rozkvětu medicíny, a tak po návštěvě ordinace doktora odejdete s receptem na doplněk železa. Po čase jeho užívání se hladina tohoto prvku ustálí a vy ho přestanete brát. Nebo ho jako odpůrce pilulek ani užívat nezačnete a budete hledat jiné možnosti, jak tuto životně důležitou látku do těla dostat. Třeba pomocí potravin.
 

Vyzkoušejte tři potraviny s obsahem železa přímo z lůna přírody

  • Čočka

V této pro Čechy velmi známé luštěnině se skrývá úplné bohatství železa. 100 g syrové čočky (jedna velká porce nebo dvě malé) obsahuje 90 % doporučené denní dávky pro dospělého člověka. To je 4krát více než jedna porce masa a 7krát více než dvě a půl vejce dohromady.

Kromě toho do těla přináší i kyselinu listovou a měď, které se také významně podílejí na tvorbě červených krvinek, kde železo hraje prim. To by měly kromě chudokrevných dívek a žen dobře vědět zejména nastávající maminky, protože tato trojkombinace látek v přírodní formě je záruka správného vývoje plodu ve všech třech trimestech jeho vývoje.

  • Pistácie
čočka

Oříšky s největším množství železa seženete na našem trhu v kterémkoliv ročním období. Obsah železa ve 100 g je jen o něco menší než u předcházející luštěniny. Také ony v sobě ukrývají cenný stopový prvek měď, která ulehčuje vstřebávání nedostatkového prvku v krvi. Pokud k nim přidáte ještě ovoce a zeleninu bohaté na vitamín C, který taktéž zlepšuje absorpci železa ve střevech, získáte bohatý zdroj této látky, který se vyrovná i farmaceutickým přípravkům.

  • Maracuja (mučenka)

Pokud sáhnete do arzenálu ovoce, vyberte si to nejlepší. Plody maracuje voní exotikou a chutnají skvěle. Pojídá se želatinová dužina, kterou je vhodné propasírovat přes sítko, abyste se zbavili semínek v ní ukrytých. Nebo si přímo můžete umixovat z dužiny šťávu.

Má nejvíce železa ze všech druhů ovoce. Ve 100 g je ho více než ve vejci a přibližně stejně jako v masu. Jeho dobrému vstřebání do těla pomáhá velké množství přítomného vitamínu C (polovina doporučené denní dávky). Jako bonus navíc vám uklidní nervy pro mírně sedativní účinky přítomných látek v plodu.
 

Jaké potraviny k tomu přidat?

Přestože anémie vzniká z různých příčin, strava, jako v mnoha jiných případech, hraje důležitou roli. Kromě tří výše uvedených přírodnin můžete železo do svého těla dodávat i pokrmy z řeřichy, červené řepy, špenátu, avokáda, hroznového vína, meruněk a slunečnicových semínek. Pokud nejste zapřisáhlí odpůrci, nezapomeňte na maso a vejce. Vlastně jen sáhnete do jiného šuplíku matky přírody, který vás posílí na vaší cestě za zdravím.


 

Reklama

Podobné články

Obrázek: Zdravé návyky, které zlepší vaši pohodu
Obrázek: 1edb17b33ea2e98aa4f2e05ff52bb93eb5a599dc
Obrázek: bylinky Yzop a papulka
Obrázek: 7997ebef8de9f9bff62d3b5cdf528915cfd4a0b8
Obrázek: d1053f9477ceae0b6a485b08aba4b341915185ee