Gleidshop
Eshop

Tipy jak správně sklidit a uchovat bylinky

Nakoupili jste si spoustu rostlinek vyhlášených bylin a teď nevíte jak je sklidit? A co teprve skladování. Moc dobře vím jaké to je. Po několika letech testování a vyhazování nepodarků, pro vás mám pár tipů do začátku.

 

Vhodný čas sklizně je u většiny rostlin před kvetením. V době květu většinou rostliny ztrácí chuť i vůni a většina částí zdřevnatí a jsou nepoživatelné.

Byliny stříháme ostrými nůžkami. I přes to, že potřebujeme hlavně listy, zakrátíme celé rostliny na délku cca 4cm nad zemí. Podpoříme tak jejich houstnutí a zabráníme jejich nevzhlednému přerůstání. U Bobkového listu a ostatních dřevnatých bylin odlamujeme jen listy, většinou pomalu rostou a zbytečně dlouho bychom čekali na další sklizeň. 

 

Nezapoměňte na mrazák

Aby si uchovaly dlouho správnou chuť a vůni, doporučuji mražení. Listy bylin si naporcujeme nožem nebo nůžkami a vložíme do mrazuvzdorné nádoby, uzavřeme a vložíme rovnou do mrazáku. Nezapomeňte, že nádoba by měla být neprodyšná, aby vám nebyla celá lednice cítit po libečku nebo pažitce. Hlavně si všechny krabičky popište, po zamražení se nedají moc dobře rozeznat. Vhodné: petržel, pažitka, libeček, kopr, fenykl, celerová nať, máta...

 

Sušení

Sušení je vhodné pro byliny, které chcete použít na čaj, pozdější vaření nebo do koupele, ale u některých se mění chuť a jiné rychle vyčichnou. Sušené nejdéle vydrží zavřené třeba v zavařovací sklenici. Vhodné jsou: máta, meduňka, tymián, oregáno, majoránka, levandule. Nevhodné: petržel, pažitka, medvědí česnek, libeček...

 

Pesto

Moderní je jeden z nejstarších způsobů a to je pesto. Nasekané byliny smíchame s olivovým olejem, solí a vhodnými doplňky jako citrón, česnek nebo ořechy. Celou směs dáme do zavařovacích sklenic a uzavřeme. Skladujeme v lednici nebo chladné komoře. Vhodné k těstovinám na bagety nebo na pizzu. Spoustu inspirativních receptů najdete na internetu.

Při skladování mějte vždy na paměti, že jako každá potravina i byliny mají určitou dobu trvanlivosti. Po určité době přestanou vonné silice v rostlinách vonět a veškeré účinky zmizí. Nejvhodnější jsou čerstvě ustřižené, neznám lepší sekanou než z čerstvou majoránkou a petrželí.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Barbora Konečná

floristka

Barbora Konečná je floristka srdcem i duší. Dokáže vám uvázat překrásnou květinu, dát vám radu, jak pečovat o pokojové rostliny, ale i zahrádku. Neustále se vzdělává a práce je jí koníčkem. V jejích článcích najdete praktické rady a tipy.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Každá nevěsta věří, že svatba je jen jednou za život, a proto se snaží, aby ten velký den neměl chybičku a byl přesně takový, jako si vysnila už v dětské postýlce. Svatbě předchází velké plánování, vyřizování a s tím spojený stres. Zde máte návod jak se postarat o květinovou výzdobu, aby vše ladilo a na nic nezapomenete.
5.6.2016
Hodnocení:

Školní práce dítěte je závislá na mnoha faktorech. Zájem a pomoc rodičů v této oblasti je pro jeho pokroky stěžejní. Orientovat se pouze na výkon a trestat za chyby je cesta ke komunikační propasti. Mnohdy nepřekročitelné.

31.5.2017
Hodnocení:
Díky nakladatelství Motto se i k vám může dostat další z malých, ale vášnivých knih Haliny Pawlowské, tentokrát s názvem Cesta za láskou. Ta nás s kapkou nostalgie po starých dobrých časech učí radovat se naplno ze života a uvědomit si, že věk je pouze číslo. A k tomu všemu přináší nádavkem celou řadu receptů, které voní dálkami, dětstvím i mladickým pokušením.
17.6.2017
Hodnocení:
Petra Nachtmanová bydlí několik let na ostrově Curaçao v Karibiku a pravidelně navštěvuje Českou republiku. V poslední knižní tvorbě se soustředí na humorné romány pro ženy – Hodinová manželka Eva (2015), Svůdkyně s modrým nebem nad hlavou (2016), Vdaná potvora (2016). Rovněž se věnuje psaní článků o cestování.
25.10.2016
Hodnocení: