Tipy jak správně sklidit a uchovat bylinky

Nakoupili jste si spoustu rostlinek vyhlášených bylin a teď nevíte jak je sklidit? A co teprve skladování. Moc dobře vím jaké to je. Po několika letech testování a vyhazování nepodarků, pro vás mám pár tipů do začátku.

Obrázek: 99f940adefc90e6842c4fc7b92b44de548ea308d

Vhodný čas sklizně je u většiny rostlin před kvetením. V době květu většinou rostliny ztrácí chuť i vůni a většina částí zdřevnatí a jsou nepoživatelné.

Byliny stříháme ostrými nůžkami. I přes to, že potřebujeme hlavně listy, zakrátíme celé rostliny na délku cca 4cm nad zemí. Podpoříme tak jejich houstnutí a zabráníme jejich nevzhlednému přerůstání. U Bobkového listu a ostatních dřevnatých bylin odlamujeme jen listy, většinou pomalu rostou a zbytečně dlouho bychom čekali na další sklizeň. 

Nezapoměňte na mrazák

Aby si uchovaly dlouho správnou chuť a vůni, doporučuji mražení. Listy bylin si naporcujeme nožem nebo nůžkami a vložíme do mrazuvzdorné nádoby, uzavřeme a vložíme rovnou do mrazáku. Nezapomeňte, že nádoba by měla být neprodyšná, aby vám nebyla celá lednice cítit po libečku nebo pažitce. Hlavně si všechny krabičky popište, po zamražení se nedají moc dobře rozeznat. Vhodné: petržel, pažitka, libeček, kopr, fenykl, celerová nať, máta...

Sušení

Sušení je vhodné pro byliny, které chcete použít na čaj, pozdější vaření nebo do koupele, ale u některých se mění chuť a jiné rychle vyčichnou. Sušené nejdéle vydrží zavřené třeba v zavařovací sklenici. Vhodné jsou: máta, meduňka, tymián, oregáno, majoránka, levandule. Nevhodné: petržel, pažitka, medvědí česnek, libeček...

Pesto

Moderní je jeden z nejstarších způsobů a to je pesto. Nasekané byliny smíchame s olivovým olejem, solí a vhodnými doplňky jako citrón, česnek nebo ořechy. Celou směs dáme do zavařovacích sklenic a uzavřeme. Skladujeme v lednici nebo chladné komoře. Vhodné k těstovinám na bagety nebo na pizzu. Spoustu inspirativních receptů najdete na internetu.

Při skladování mějte vždy na paměti, že jako každá potravina i byliny mají určitou dobu trvanlivosti. Po určité době přestanou vonné silice v rostlinách vonět a veškeré účinky zmizí. Nejvhodnější jsou čerstvě ustřižené, neznám lepší sekanou než z čerstvou majoránkou a petrželí.

Reklama

Podobné články

Obrázek: fdd76cd13bddf19ef277c070185ac64cd73dd995
Obrázek: 686afcc020f3478a5bfbb2d9e9d1e3eac74cc422
Obrázek: 06d0fba5a35dd92bf4b15794df842a5420cee562
Obrázek: 98e33bf3e5c4ff878487d598a2b469a6c3cee5a0
Obrázek: 10f9d71d86682e44f606f0c2b0bd04c999c56b26