Gleid
Gleidshop
Gleid

Klíčky aneb nepřeberné množství vitamínů a živin, které vaše tělo ocení. Zkuste klíčit semínka i vy!

Zkuste klíčit luštěniny, semínka a získejte tak obrovské množství vitamínů, minerálů a živin. Je to jednoduché a vaše tělo vám poděkuje.

pexels.com

 

 Čočku nebo fazole má ve spíži každá správná hospodyňka. Luštěniny obecně jsou bohaté na bílkoviny a tím pádem skvělou alternativou k živočišným bílkovinám, tedy k masu. Ale zkusily jste si někdy luštěniny nechat naklíčit? Většina lidí pokládá klíčky za něco exotického a nemají chuť je ochutnat. Je to ale škoda, klíčky v sobě ukrývají nepřeberné množství živin, minerálních prvků a vitamínů a kromě toho, že si je můžete snadno koupit v obchodě, si je můžete vypěstovat samy doma. A bude vás to stát jen pár korun.

 

Důvodů, proč zkusit domácí výrobu klíčků, je víc než dost. Naklíčením se v semínkách zvyšuje podíl vitamínů, zejména vitaminu C, A, E, ale i skupiny B. Mají vysoký obsah rostlinných bílkovin, minerálních látek jako je například vápník, hořčík, fosfor a draslík. Při procesu klíčení dochází k přeměně složitých cukrů na jednoduché a klíčky jsou poté pro tělo snadněji stravitelné. Je to prostě elixír zdraví prospěšných látek a navíc i výborně chutnají.

 

Co nakličovat?

Ke klíčení jsou vhodné všechny luštěniny a semínka. Některé ale klíčí rychleji a snadněji. Pro začátek je tedy nejvhodnější zkusit klíčit fazole mungo. Jsou drobné, zelené a seženete je ve zdravých výživách i velkých supermarketech. Naklíčit však můžete i klasickou hnědou nebo červenou čočku.

 

Nenechte se nalákat, ke klíčení nepotřebujete žádné drahé nádoby a misky, postačí vám dva hluboké talíře. Postup klíčení je jednoduchý, ale je nutné dodržovat určitá pravidla, jinak by mohly klíčky zplesnivět.

Připravte si hrst fazolek mungo a propláchněte je vodou. Poté je nutné je na 12 hodin namočit do vody, ideální je udělat to večer a nechat je ve vodě přes noc. Ráno vodu slijte a fazolky propláchněte v cedníku. Vodu nechte okapat a ještě vlhké fazolky dejte do hlubokého talíře a rozprostřete je. Poté je přikryjte druhým talířem a nechte klíčit na kuchyňské lince. Toto vlhké, teplejší a tmavé prostředí je ideální pro klíčení. Nesmíte na ně však zapomenout, je nutné je průběžně proplachovat vodou a znovu ještě vlhké dát mezi dva talíře. Proplachování stačí 2-3krát denně, ideálně ráno a večer. Pokud to neuděláte, klíčky zplesniví a můžete je vyhodit.

U fazolek mungo budete již brzy pozorovat rašení klíčků a je jen na vás, kdy se je rozhodnete sníst. Můžete je jíst, když jsou klíčky dlouhé půl centimetru, ale i centimetr a půl. Je to na vás. Hotové je přidejte do salátu, jogurtu, a nebo na chleba. Chuť vás příjemně překvapí a určitě si je hned oblíbíte a pravidelně zařadíte do jídelníčku.



foto-redaktor

Bc. Eliška Pospíchalová

minimalismus
Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Podobné články
img-článek

Mýtus 1: Můj pes je ještě malé štěňátko - však on se to naučí, až bude větší

15.5.2018 Celý článek
img-článek

Existuje přírodní cesta jak se zbavit bolesti zad?

19.3.2018 Celý článek
img-článek

Odzimování okrasné zahrady

27.3.2017 Celý článek
img-článek

Kniha, která stojí za to? Čtyřverší Omara Chajjáma

8.8.2017 Celý článek