Klíčky aneb nepřeberné množství vitamínů a živin, které vaše tělo ocení. Zkuste klíčit semínka i vy!

Zkuste klíčit luštěniny, semínka a získejte tak obrovské množství vitamínů, minerálů a živin. Je to jednoduché a vaše tělo vám poděkuje.

Obrázek: e6c95434825d14797c09d6b9dca6cfe38f266f3a
Zdroj: pexels.com

 Čočku nebo fazole má ve spíži každá správná hospodyňka. Luštěniny obecně jsou bohaté na bílkoviny a tím pádem skvělou alternativou k živočišným bílkovinám, tedy k masu. Ale zkusily jste si někdy luštěniny nechat naklíčit? Většina lidí pokládá klíčky za něco exotického a nemají chuť je ochutnat. Je to ale škoda, klíčky v sobě ukrývají nepřeberné množství živin, minerálních prvků a vitamínů a kromě toho, že si je můžete snadno koupit v obchodě, si je můžete vypěstovat samy doma. A bude vás to stát jen pár korun.

Důvodů, proč zkusit domácí výrobu klíčků, je víc než dost. Naklíčením se v semínkách zvyšuje podíl vitamínů, zejména vitaminu C, A, E, ale i skupiny B. Mají vysoký obsah rostlinných bílkovin, minerálních látek jako je například vápník, hořčík, fosfor a draslík. Při procesu klíčení dochází k přeměně složitých cukrů na jednoduché a klíčky jsou poté pro tělo snadněji stravitelné. Je to prostě elixír zdraví prospěšných látek a navíc i výborně chutnají.

Co nakličovat?

Ke klíčení jsou vhodné všechny luštěniny a semínka. Některé ale klíčí rychleji a snadněji. Pro začátek je tedy nejvhodnější zkusit klíčit fazole mungo. Jsou drobné, zelené a seženete je ve zdravých výživách i velkých supermarketech. Naklíčit však můžete i klasickou hnědou nebo červenou čočku.

Nenechte se nalákat, ke klíčení nepotřebujete žádné drahé nádoby a misky, postačí vám dva hluboké talíře. Postup klíčení je jednoduchý, ale je nutné dodržovat určitá pravidla, jinak by mohly klíčky zplesnivět.

Připravte si hrst fazolek mungo a propláchněte je vodou. Poté je nutné je na 12 hodin namočit do vody, ideální je udělat to večer a nechat je ve vodě přes noc. Ráno vodu slijte a fazolky propláchněte v cedníku. Vodu nechte okapat a ještě vlhké fazolky dejte do hlubokého talíře a rozprostřete je. Poté je přikryjte druhým talířem a nechte klíčit na kuchyňské lince. Toto vlhké, teplejší a tmavé prostředí je ideální pro klíčení. Nesmíte na ně však zapomenout, je nutné je průběžně proplachovat vodou a znovu ještě vlhké dát mezi dva talíře. Proplachování stačí 2-3krát denně, ideálně ráno a večer. Pokud to neuděláte, klíčky zplesniví a můžete je vyhodit.

U fazolek mungo budete již brzy pozorovat rašení klíčků a je jen na vás, kdy se je rozhodnete sníst. Můžete je jíst, když jsou klíčky dlouhé půl centimetru, ale i centimetr a půl. Je to na vás. Hotové je přidejte do salátu, jogurtu, a nebo na chleba. Chuť vás příjemně překvapí a určitě si je hned oblíbíte a pravidelně zařadíte do jídelníčku.



Reklama

Podobné články

Obrázek: b5f58bc326bb26f99857f06d8b38eb1b9fcabd3a
Obrázek: ce6ec92fd4d438239258b91930ab96f4f2b7aa23
Obrázek: c7f57db66372e2576ce4687a8f5310c0feb6ef42
Obrázek: 053d80803ef7147a51394cb1f83cfb14491a161d
Obrázek: dab7fbfcb192584f36239f9156db774ab11950a4