Jak mít dobrou náladu i během sychravého podzimu?

Pro některé lidi je podzim kouzelným obdobím plným barev. Já vidím šedo. Doopravdy nejsem fanouškem tohoto ročního období (a vlastně žádného jiného kromě léta) a světlem v tom pochmurném tunelu je pro mě příchod jara. Ale jak se říká, jsou věci, které nemůžeš změnit, ale můžeš k nim změnit svůj postoj

Obrázek: 06d0fba5a35dd92bf4b15794df842a5420cee562
Zdroj: Freepik

Proto při prvním oblékání bundy každý rok vím, že je čas začít opět vzpomínat na všechny ty dobré věci, které mi sychravé počasí přináší. A zkusit jimi přebít ten chlad, vítr a promočené boty. Jestli jste i vy ten typ, kterému by podzim ani zima ve výčtu ročních období vůbec nechyběly, můžete zkusit pár mých tipů, jak to tentokrát přežít trochu snáz. Třeba i s úsměvem.

1. Myslete na to, že dobrá nálada prochází žaludkem

Už jste slyšeli o tom, že vaše střevní mikroflóra ovlivňuje vaši náladu? Detailněji jsme to popisovali v jednom z minulých článků. Náš mikrobiom v první řadě ovlivňuje náš imunitní systém. Až 80 % imunitních buněk se nachází v našich střevech. I to je důvod, proč bychom o něj měli v tomto chřipkovém období pečovat dvakrát více. Další důležitou funkcí je produkce celé řady důležitých hormonů, které ovlivňují právě naši psychiku (hlavně serotoninu, hormonu štěstí), ale i dalších neuropřenašečů, jako jsou např.:

  • kyselina γ-aminomáselná – ovlivňuje úzkosti,
  • tryptofan – pomáhá metabolizovat serotonin,
  • agmatin s antidepresivní funkcí a další.

Pokud naše střeva nefungují správně, je narušená funkce a rovnováha (nejen) těchto hormonů, což navenek samozřejmě negativně ovlivní naši náladu a psychickou pohodu.  Péče o naše střeva je důležitá nejen na podzim. Správná funkce imunitního systému a naše nálada jsou jen dva z celé řady důvodů, proč bychom se na ni měli více zaměřit.


Čemu se tedy vyvarovat? Nevhodným potravinám (s přemírou cukru, zpracovaným potravinám plným konzervantů a umělých barviv, alkoholu, „prázdným kaloriím“ z bílého pečiva, nekvalitním uzeninám), nadměrnému užívání léků (antibiotik), obecně nezdravému životními stylu (nadměrnému stresu, nedostatku odpočinku a hlavně nedostatku spánku). Ta doporučení zní složite, ale v praxi jsou jednoduchá. Obecně se snažte zaměřit na kvalitní základní potraviny, dostatečný pohyb, nepřejídání se, dostatečný odpočinek a spánek. Tak, jak nejlépe dokážete. A zařazujte více fermentovaných produktů – kysané zelí a další zeleninu, miso, tempeh, kefíry, kombuchu atd.

procházka na podzim

2. Pořád choďte ven, nezavírejte se doma

Trávit celé léto venku na sluníčku je pro nás celkem přirozené. Na podzim se ovšem rádi stáhneme domů, do kanceláří, do restaurací, do obchodních center, do autobusů. S čerstvým vzduchem se setkáme maximálně, když přebíháme z Kauflandu do vyhřátého auta a domů. Jinak se nedostaneme do kontaktu s přirozeným světlem.


Najednou fungujeme jen pod umělým osvětlením, které nám samozřejmě pomůže jít trochu přírodě navzdory a udržet si tak stejně výkonný cyklus jak v létě, tak v zimě. Ne, není pro naše tělo úplně přirozené, nicméně se tomu už v dnešní době prakticky nevyhneme. Je to jasné a všichni tomu rozumíme, ale i tak nikdy nebudeme na podzim trávit venku tolik času jako v létě. Neměli bychom to ale tak snadno vzdát a ze dne na den zchoulostivět. Nejsme porcelánové panenky.


Pobyt venku má podstatné výhody

Venku není nikdy tak špatné počasí. Vždy záleží jen na tom, jak se oblékneme. I při teplotě pod nulou můžeme vyrazit na procházku. I v dešti se dá nějakou dobu pobýt venku a zdravě „vymrznout“ za předpokladu, že se cítíme dobře. Skvěle si tak totiž vytrénujeme imunitu a celkově budeme potom zimu nebo sychravé počasí mnohem lépe zvládat, navíc bez nekonečných viróz a „něco-na-mě-leze“ večerů. Cílem není zmrznout na kost. Cílem je zvyknout si pomalu na chladné počasí, a proto je základem dostatečně teplé oblečení. Zkuste každý den strávit alespoň 30 minut venku (ať už cestou do práce, z práce nebo na podvečerní procházce). Udělejte si návyk a uvidíte, že vám to za chvíli nebude připadat nepříjemné.


Trénujete tak nejen svoji imunitu, ale i disciplínu a vůli. Pokud máte děti, určitě je berte s sebou, protože ty samé benefity si odnesou i ony. Navíc strávíte nějaký čas společně a budujete zdravé návyky zároveň i jim. Dále vám poděkuje i váš mozek. Ne nadarmo se totiž říká, že si lidé venku „vyčistí hlavu“. I krátká procházka může být někdy účinnou terapií. Pokud se na celou věc budeme chtít podívat z čistě fyziologického hlediska, nesmíme zapomenout zmínit, že na čerstvém vzduchu se váš mozek zdravě okysličuje, což zlepšuje koncentraci, regeneraci i kvalitu spánku. Takže zlaté pravidlo zní: v týdnu se snažte být alespoň malou část dne venku – na procházce, cestou do práce, při běhání. A o víkendu? Vyražte třeba na hory!
 

3. Nevyhýbejte se pohybu

Plavková sezóna je daleko, vám ale pohyb určitě prospěje. Rozproudíte ztuhlé svaly, navíc si užijete příjemný příliv endorfinů, který vás po cvičení čeká. Vykašlete se na všechny příručky, poučky, hubnoucí programy. Dělejte to, co vás baví. Ať už je to běh, posilovna, plavání, tanec nebo jen chůze. Hýbejte se pro radost. V tomto období více než kdykoliv jindy.

4. Nezapomínejte ani na relax

Ačkoliv se to podle předchozích odstavců může zdát, že byste měli celý podzim strávit na procházce nebo v posilovně, není tomu tak. Určitě bychom měli jít přírodě naproti a poslouchat cykly, ve kterých funguje. Podzim a zima opravdu nemají být ta nejaktivnější období. Je důležité dát tělu nějaký pohyb a zátěž, ale také je důležité tělo poslouchat a čas od času se naučit vypnout, relaxovat a odpočinout si. Pasivně si odpočinout. Až „vymrznete“ zítra na hodinové procházce, užijte si tu pohodu po příchodu domů. Udělejte si čaj, napusťte si horkou vanu, nalijte si "decku" červeného vína nebo si zalezte do postele s knížkou. Nikdy si neužijete saunu či masáž tak, jako po celodenním výletu na horách.

vitamíny ve zdravé stravě

5. Doplňte tělu vitamíny a minerály

Vitamíny bychom měli doplňovat po celý rok. Nicméně se všichni shodneme, že třeba takový vitamín D musíme přes zimu suplementovat daleko výrazněji než v létě, kdy jsme klidně i celý den na sluníčku. Na co si dát tedy pozor a jaké zdroje vybírat?

  • Vitamín D – zařaďte více mořských ryb, jater a rybích olejů.
  • Vitamín C - jezte "berries", jablka, citrusové plody, papriku, brokolici, tmavě zelenou listovou zeleninu, rajčata a kysané zelí (nenechte se zmást, citron není tím nejlepším zdrojem „céčka“).
  • Vitamíny skupiny B – doplní je maso, ryby, vnitřnosti, luštěniny, vejce, ořechy, kapusta, mrkev a lahůdkové droždí.
  • Hořčík - na jeho doplnění se budou hodit listová zelenina, ovoce, obiloviny, ořechy, dýňová semínka, kakaové boby a avokádo.

Všechny uvedené vitamíny můžeme také suplementovat. U těchto doplňků opravdu vsaďte na kvalitu, nechte si poradit a připravte se na to, že opravdu účinné suplementy budou finančně náročnější než obyčejné pilulky z lékárny za stovku. Dlouhodobě se vám tato investice ale mnohokrát vyplatí. Dále nezapomeňte využívat i kvalit koření, které přirozeně „prohřívá", například zázvoru, kurkumy, kari a skořice.

6. Vytvořte si útulnou atmosféru

Svíčky, horká káva a huňaté ponožky. Jak se říká, udělejte si to doma hezké. Může se to zdát jako maličkost a nepodstatná věc, ale opak je pravdou. Udělejte si z vašeho domova útulné místo, kam se budete ze sychravého počasí rádi vracet. Užijte si, že se brzo stmívá, a umělé světlo z části nahraďte svíčkami. Navoďte doma příjemnou atmosféru. Nakonec se na ni naladíte také.

7. Nezapomínejte na společenský život

A tím nemyslím páteční flámování. Teď už se negriluje, nejezdí na dovolené. Vyměňte proto tyto aktivity za divadlo, kino, výstavy, muzea či posezení v útulné kavárně. Podzim a zima jsou jen jiná období, která nám nabízejí i jiné aktivity. Alespoň takhle bychom se na ně měli dívat, než začneme být mrzutí z první deštivé soboty a zamkneme se doma až do jara. A mimochodem, kupte si barevný deštník a holínky!


Aktualizováno: 2.10.2021

Reklama

Podobné články

Obrázek: natucain-a-padani-vlasu
Obrázek: 686afcc020f3478a5bfbb2d9e9d1e3eac74cc422
Obrázek: e7ef797090049521f9831c71962be42a794e0efd
Obrázek: c09bb3c3000f1180667af52079f01cfb9836edba
Obrázek: f7c99b4a7785c5cce7d8b9e2f25fb9df0c428d6b