Jak neproměnit koníčky svých dětí v jejich utrpení

Živé děti s několika zájmy najednou nejsou ve světě žádnou výjimkou. Akční rodiče s touhou řídit každou minutu volného času svých potomků, bohužel, taky ne.

Obrázek: 0f5f75067e63dab1d215c18fb90a165b11d3123a
Zdroj: pixabay.com

Každý odborník na psychohygienu přímo zajásá, když se mu svěříte, že si dokážete urvat kus svého volného času pro nějaký koníček. Aktivní odpočinek má totiž nezastupitelné místo v životě každého člověka. Pokud se stanete nadšeným vyznavačem svého hobby, dostane se vám pocitu uvolnění, radosti, těšení i kus toho správného adrenalinu, který vás na chvíli vynese ze stereotypní šedi všedních dnů. Donutí vás rozšiřovat své portfolio vědomostí a přivede vám do cesty nové přátele a známé.


Kroužky pro děti máme na dosah

Současná doba je připravena vyplnit každé přání kluků a holek různého věku. Rodiče se mohou opřít o síť organizací, které se přímo předhánějí v prezentaci zajímavých kroužků. Samotná škola, sportovní oddíly, střediska volného času i neziskové organizace poskytují obrovskou nabídku rozmanitých zálib, a dokonce jsou ochotny nechat prožít dítěti první schůzku zadarmo, aby si samo na vlastní kůži vyzkoušelo, zda ho činnost bude bavit nebo ne.
 

Výchovný přístup rodičů je stěžejní pro volný čas jejich potomka

Pojďme se podívat na jednotlivé rodičovské strategie, od těch nejideálnějších až po ty nejméně zdařilé.

  • Koníček si dítě vybere úplně samo a máma s tátou ho budou maximálně podporovat.

Je velká pravděpodobnost, že dítě u své záliby vydrží delší čas a ta ho bude provázet i v jeho dospělém životě. Od rodičů se předpokládá, že se budou intenzivně zajímat o to, co dělá, ALE nebudou se nijak přehnaně angažovat. Převezmou jen úlohu sponzora, řidiče, obdivovatele a utěšovatele, když se zrovna nedaří.

  • Společně s dítětem se rodiče dohodli na tom, který kroužek si vyzkouší.

Dítě si díky osobním aktivitám táty a mámy mohlo osahat hobby, kterým oni vyplňují svůj čas nebo ten rodinný všichni dohromady. Nebo oba své dítě promyšleně zapojili do různých aktivit a činností, které se nabízejí v jejich okolí. Společně se dohodli, v čem by dítě chtělo pokračovat nebo mu navrhli koníček úplně nový. Řešení to není špatné, zejména pokud se dodržuje zásada zapojení rodičů v prvním případě. 

  • Návštěvu kroužku má dítě přikázánu nebo si ho musí nedobrovolně vybrat.

Snaha o kompenzaci času stráveného na počítači nebo ten s mobilem v ruce svede některé rodiče až na cestu nařízení nebo dohody buď-anebo. Je to cesta do pekel dlážděná dobrými úmysly. Končí špatně pro obě strany. Riziko zošklivení vybrané aktivity a zhoršení vzájemného vztahu je nasnadě, včetně napjaté atmosféry celého domova. A to neprospěje vůbec nikomu.

  • Kvůli velké pracovní vytíženosti rodiče potřebují, aby dítě mělo kde strávit čas, než si je vyzvednou ze školy.

Pokud má dítě vyplněn celý den školou a několika kroužky každý den, je jen otázkou času, kdy dojde k jeho přetížení. Možná, že zpočátku bude i nadšeno a všechno poběží jak na drátkách. Ale po čase se dostaví únava nebo se celodenní řízená aktivita překlopí do změny nálad a chování, což se může projevit i zhoršením výkonů ve škole. Vypadá to, jako by rodiče zapomněli, že k dětství patří i nicnedělání, hraní a především volný čas, o kterém si dítě rozhoduje úplně samo.

  • Rodiče si prostřednictvím vybraných koníčků dítěte realizují své sny.

Doprovázejí svého potomka na každém kroku v jeho volném čase. Podřizují zálibě svého dítěte i život celé rodiny bez ohledu na to, co si o tom jejich potomek myslí. Dítě nemá šanci si prosadit svou vůli a je jen otázkou, kdy se svým rodičům postaví na odpor.
 

Někdy méně znamená více

To nejlepší pro svého syna nebo dceru, co můžete udělat na poli hobby, je respektovat jejich rozhodnutí a nikdy je do žádné činnosti nenutit. Každé dítě je individuál, každému bude vyhovovat něco jiného. Aby měl jeho volný čas smysl a koníček, který si vybere, ho nabíjel energií a přinášel mu radost, je nutné mu ponechat svobodnou vůli při jeho výběru.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 873d2f3662dfd31629e618456f8821aa7e71da2b
Obrázek: defe81ca960f3da2a76a582d9bc1004b5f276f11
Obrázek: bee2a62c8da87f4e1fd33f854316bae24086ec98
Obrázek: 7a76403e20d01c5e2ed0dec2c07dba5f345e68be
Obrázek: 603761d17518815d90175a1c743829012cd1e0dd