Oranžový, bílý nebo červený kontejner! Víte, co do nich patří?

Ne vždy je možnost žít naprosto bez odpadu, a proto bychom měli alespoň poctivě třídit odpad. Možná to někomu přijde zbytečné, ale věřte, není! Stačí jen najít místo, kde se roztříděný odpad sbírá, i když se to nezdá, jsou tato místa na každém druhém rohu. Chce to jenom chvilku vaší pozornosti.

Obrázek: 33db291c6b90caf767d1a894f374bd6ab78f9b8e
Zdroj: pexels.com

Začněte lehce špinavou prací - kontrolou obsahu vašeho odpadkového koše. Zamyslete se, co byste z něj mohli vyndat a dát do popelnice k tomu určené. Často od lidí slýchávám, že vidí, jak to všechno z různých kontejnerů stejně sesypou do jednoho svozového vozu... Tak proč třídit, je to zbytečné. ALE NENÍ. Jen je pro místní firmu jednodušší to odvést najednou, protože to stejně musí ještě roztřídit.

Modrý kontejner - papír, to je jasné nebo ne?

Noviny i časopisy můžete samozřejmě s klidným svědomím vyhodit do modrého kontejneru. Co je ale pro vás odpadem, může být pro jiné pokladem. Tiskoviny můžete například darovat nějakému spolku nebo i do domova důchodců, kde je využijí k tvoření.

Do modré popelnice zásadně nepatří: kartony od vajec a některé krabice. Jsou už tolikrát recyklované, že už to znovu nejde, tak šup s nimi do směsného odpadu nebo třeba i na kompost. Víte o někom kdo chová slepice? Jestli ano, určitě obaly na vajíčka ocení.

Žlutá značí plasty, ale pouze ty recyklovatelné!

Všechny věci, které můžete hodit do žlutého kontejneru na sobě nesou označení, hledejte PP, PE, PET, HDPE, LDPE. Takže kelímky od jogurtu nebo třeba i starou rozbitou plastovou houpačku můžete pohodlně vyhodit, stačí se řídit označením.

Co do zeleného a bílého kontejneru? Není sklo jako sklo!

Sklenice od vína nebo okurek zaručeně do těchto kontejnerů patři, v tom se nedá splést. Pokud máte sympatie k bezobalovému stylu života, zkuste skleničku nevyhodit, ale využít a něco si do ní nakoupit nebo ji právě do bezobalového obchodu odnést, tam jí jistě ocení! Existují dokonce i tzv. skleničkové banky, kam je můžete odnést a až budete zavařovat, můžete banku navštívit a potřebné sklenice si opět vzít.  Pozor ovšem ne vše co je skleněné se může recyklovat, bohužel láhve z borosilikátového skla do kontejneru na sklo nepatří.

Kam s krabicí od mléka?

Na tyto obaly tu jsou oranžové popelnice nebo pytle, pokud je neskladujete měsíce doma, tak je nemusíte ani vymývat. Jednoduše je zmačkáte, ať nezabírají tolik místa a vyhodíte. Nejsou to jen obaly od mléka, ale i od vašeho oblíbeného džusu nebo smetany. 

A co se dá ještě recyklovat?

Veškeré spotřebiče v domácnosti, v sobě ukrývají části, které výrobci znovu použijí. Dále pak baterie, takže veškerá elektronika. Na to vše je určená červená popelnice nebo i jiná sběrná místa - kam můžete odvézt velké elektro spotřebiče. Každý občan, který poctivě platí za odpady, má nárok odvézt do sběrného dvora určitou hmotnost odpadu, který nepatří do popelnice.

I odpad rostlinného původu má své místo

Hledejte hnědou popelnici.  V některých městech najdete i sdružený kompostér. Nemusí to být jen zbytky zeleniny, ale patří sem například i sáčky od čaje (jen ty papírové) nebo kávová sedlina.

Hliník, plechovky a konzervy

Na ty čekají speciální pytle nebo popelnice šedé barvy. Jestli nic takového ve vaší blízkosti nemáte, přidejte tento odpad k elektru a vyvezte ho společně do sběrného dvora.

Třídění se může zdát jako "ztráta času". Stačí si ale vytvořit návyk a vypitou plechovku hodit do speciálního sáčku než do koše se směsným odpadem. Ale to už je na každém z nás a našem svědomí. 

Reklama

Podobné články

Obrázek: db6d9eaf51a374265cfa7d1801f0deb167ffc901
Obrázek: péče o pleť v létě
Obrázek: 6f4a5cf6c929fb1a762c5bd3f32dd00f8a5ea465
Obrázek: 0f5f75067e63dab1d215c18fb90a165b11d3123a
Obrázek: f2da3e7e9cfd701d29b88bcfa018e9e2e9467466