Jak si připravit svačinu bez jednorázových obalů? Vyberte si svojí alternativu hned teď!

Připravujete si svačinu a pokaždé si říkáte: "Proč tolik zbytečných igelitových sáčku? Zase další jednorázový obal. Hora PET láhví..." Ale co s tím? Řešení je vlastně nesmírně jednoduché.

Obrázek: 6c8afbf6fa6e8b1bd039ce146991f5edc3b76953
Zdroj: pixabay.com

Do čeho si dát pití, abyste ušetřili trošku toho odpadu a jednorázového obalu? Láhví je nepřeberné množství, ale ne všechny jsou univerzální a ne každá vám bude vyhovovat. Na kávu nebo čaj je samozřejmě vhodná termoska nebo kvalitní termohrnek.

Jak vybrat tu správnou láhev?

Vybírat můžete podle druhu materiálu, odolnosti a tvaru, ale určitě budete muset vyzkoušet více variant, než si najdeme tu svoji oblíbenou.

Plastové láhve 

Při výběru láhve z plastu, byste se měli soustředit na složení láhve, především na BPA a ftaláty, které jsou zdraví škodlivé. Láhve se vyrábí s různými druhy pítek s brčky apod. U všech druhů těchto láhví si dobře promyslete, jak půjdou vymývat a jestli jdou rozebrat tak, aby se daly vymýt pořádně, v každé skulince se můžou usazovat nečistoty a později i různé plísně a bakterie, které vám mohou způsobit zdravotní problémy.

Skleněné láhve

Láhve jsou vyráběny z borosilikátového skla, které je pevnější než klasické sklo, takže by mělo odolat i menším nárazům a nemusíte se bát, že se hned rozbije. Láhve mají široké hrdlo, které vám umožní dobré vymývání kartáčem, můžete je dát i do myčky nádobí. Jsou tvarované tak, aby se nikde neusazovaly nečistoty. Ovšem nepatří k těm nejskladnějším a nejlehčím. 

Hliníkové láhve

Láhve jsou většinou víc vrstvé, vhodné na teplé i studené nápoje. Ale pozor! Hliník reaguje na kyselé prostředí, i když se říká, že hliník nekoroduje, jedná se o určitý druh koroze, který není zdraví prospěšný. Většina hliníkových láhví má uvnitř fólii nebo jinou povrchovou úpravu, ta se časem opotřebí a může dojít ke korozi. Láhev bude časem vypadat nevzhledně, bude malinko otlučená a opotřebená, ale nezoufejte, pokud se vám taková lahev zrovna líbí. Dají se pořídit různé obaly, které mají i termoizolační vlastnosti a navíc se z láhve stane krásný doplněk. 

Nerezové láhve

Nerez je dlouhodobě odolná, na rozdíl od hliníku se jen tak nezdeformuje. Je odolná chemikáliím i kyselému prostředí, takže jí neuškodí ani voda s citronem. Můžete v ní uchovávat teplé i studené nápoje. Pořízení takovéto láhve může být nákladnější, ale pokud vám nevadí větší váha láhve, tak je to naprostý top. Láhev může být časem malinko odřená, ale stejně jako u hliníkové si můžete pořídit obal a láhev bude jako nová. 

Výběr nemusí být jednoduchý, ale pokud vám láhev nebude vyhovovat, můžete ji poslat dál, on se jí třeba někdo ujme. Za nejvíce bezodpadové řešení je využít to, co najdete doma, například skleněné láhve od mléka či džusu.

Láhev už jste vybrali, ale do čeho dát svačinu?

Každý z vás si určitě vybaví v čem nosil svačinu do školy, například na klasické "chlebníky" ve tvaru ledviny. Pokud se rozhodnete pro krabičku, měli byste si uvědomit, pro koho svačina je a jak velká bude. Podle toho budete vybírat i velkost krabičky. Další možností jsou i krabičky vícekomorové, kde je možnost oddělit například housku od nakrájeného ovoce nebo zeleniny. Možností máte opět mnoho.

Plastové krabičky

Stejně jako u láhve - dejte pozor na složení plastu. Tyto svačinové krabičky jsou nejvhodnější pro děti do školy pro jejich lehkost a skladnost. Dají se sehnat i s dětskými motivy, takže si může vaše ratolest i sama vybrat, jaká krabička zvítězí.

Nerezové nádoby

Jsou odolné a můžete je použít na teplé i studené potraviny. Jediná nevýhoda je, že je nemůžete ohřát v mikrovlnné troubě. 

Voskované ubrousky

Jedná se o bavlněné plátno napuštěné voskem, většinou voskem včelím, ale dají se sehnat i veganské verze, které jsou napuštěny například voskem sojovým. Tyto ubrousky mají v domácnosti všestranné využití. Nedají se prát a nehodí se na horké potraviny, ale na chléb s máslem jsou ideální. Po použití je otřete vlhkým hadrem a můžete použít znovu. Pokud vám ubrousek přijde opotřebovaný, stačí na něj nastrouhat trošku nového vosku, dát na chvilku do trouby a je jako nový.

Látkové sáčky s PUL zátěrem

Sáčky jsou ušity z polyesteru, který je laminovaný polyuretanem. Tento materiál je prodyšný, ale je nepropustný. Sáček po použití můžete i vyprat, ale většinou stačí otřít vlhkým hadříkem a můžete používat znovu a znovu.

Řekněte dost plastovým jednorázovým obalům a vyberte si tu svoji láhev a obal na svačinu, který vám bude dělat společnost ne jen v práci, ale i na cestách.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 8545c7054ef6141b212bf50b21c03f6ac659b72d
Obrázek: 09d6c9a92001067f624392a9701a3b08569e66cb
Obrázek: c5f4bc4551e7619082e140427772591d6e9dd897
Obrázek: 52c184d04b3d53c4cca4cf7da4ed155a59f6f9e7
Obrázek: 702a9f70f3e140b1f5a644791185bbc48d00f230