Kojení a co jste o mateřském mléce nevěděli!

….“dítě má právo na mateřské mléko jako jedinou potravu plně odpovídající jeho potřebám. Matka a dítě mají pak právo na odpovídající péči před i po porodu včetně podmínek, které usnadňují kojení….“. Toť litera zákona Sb. Zákonů č. 104/1991.

Obrázek: 55057cbf52f813e52cd95f30afbb20f68e5c539f

Kojení dětí bylo v dřívějších dobách obecným rysem všech kultur, neboť na něm záviselo samotné přežití dítěte. Historicky prošla výživa novorozence a kojence určitými modifikacemi, od rituálů k vědeckým poznatkům. Mnoho pozornosti se věnovalo výzkumu a výrobě náhrad mateřského mléka, neboť v 50. letech převládal názor, že umělá výživa je plně schopná nahradit mateřské mléko. Ale protože je mateřské mléko nejpřirozenější a nejpohodlnější výživa pro novorozence a kojence, nelze ji v plném rozsahu ničím jiným nahradit.

O kojení bychom mohli mluvit i psát nekonečné hodiny, tak bych si dovolila toto téma více naprogramovat do lehce navazujících několika dílů. Všechny informace o mateřském mléce a jeho účincích, o výhodách kojení, o zásadách úspěšného kojení, faktory ovlivňující kojení, laktační poradenství…atd., všechny tyto informace jsou důležité a je fajn o tom mít povědomí. Začneme mateřským mlékem.

Proč je mateřské mléko tak jedinečné?

Je to živá tekutina, substance, která se stále mění, aby vyhovovala potřebám růstu a vývoje dítěte. Vzácné mlezivo a mléko, které se tvoří během prvních týdnů, se liší od mateřského mléka. Mlezivo nemá velký objem, ale je přímo napěchované ingrediencemi a obsahuje dvojnásobek proteinů, než mléko, které se tvoří později. Tyto proteiny od samého začátku chrání děťátko před chorobami. Dále mateřské mléko obsahuje živé buňky, například kmenové buňky. Z těchto kmenových buněk se mohou vytvářet jiné typy tělních buněk, jako jsou buňky kosti, tuku, jater, mozku a mohou fungovat jako jakýsi „interní opravný systém".

Mateřské mléko má i chuťový profil, potraviny, které se jí během těhotenství a kojení ochucují plodovou vodu a mléko, a mohou „naprogramovat" budoucí oblíbené potraviny dítěte.

Složení mateřského mléka

Mateřské mléko je nejpřirozenější ochrana - po narození je prvním imunitním základem, který děťátku pomáhá bojovat s nemocemi, mění se dle potřeb růstu a vývoje dítěte. Vlastně ho nelze ničím nahradit, protože obsahuje tisíce různých ingrediencí, jako jsou proteiny, tuky, vitamíny, laktóza, železo, minerály, vodu, enzymy…. Také obsahuje prebiotika, více než 130 složitých cukrů, oligosacharidů, které pomáhají chránit vnitřnosti před různými druhy mikrobů. Žádný jiný druh nemá tolik speciálních cukrů. Navíc je speciálně vytvořené pro malé děti, mateřské mléko obsahuje přibližně 4% tuku (pro srovnání, mléko tuleňů a velryb obsahuje tuku až 50%), tyto tuky jsou právě důležité pro růst a vývoj a jsou antibakteriální. Dále obsahuje až 415 proteinů, mnohé z nich pomáhají hubit bakterie a jiné dokáží identifikovat patogeny.

I vývoj mozku podporuje mateřské mléko, mozek je nejtučnější orgán v těle, mozková hmota se během prvních 6 měsíců téměř zdvojnásobí a ve věku 2 let dosáhne více než 80% velikosti dospělého jedince. Obsahuje základní komponenty pro optimální rozvoj mozku.

Dá se tedy s nadsázkou říci :

Mateřské mléko – zlatý standard – nejlepší komplexní strava pro dítě.

Kojení – je nenahraditelný způsob poskytování potravy dítěti, které má jedinečný vliv na somatické a psychické zdraví dítěte a matky.

Význam kojení pro maminku

Především zdravotní výhody – hormon vyplavený při kojení stahuje dělohu, což má dobrý vliv na její zavinování, chrání před rakovinou prsu, vaječníků a před osteoporózou. Z pocitu uspokojení plyne i psychická pohoda maminky, mléko je snadno dostupné, je sterilní, má přiměřenou teplotu a existuje možnost okamžitého podání mateřského mléka. Nepominutelná je i časová a finanční úspora. Kojení též může fungovat jako přirozená antikoncepce, při častém a plném kojení, ale je to metoda dnes již zastaralá. Je popisován i jev, který se projeví v budoucnosti, a sice snížená absence matek v zaměstnání, neboť kojené děti jsou obecně zdravější. Tento jev je sice popisován, ale speciální statistiky vedeny nejsou. Je to spíše vypozorováno. Kojící ženy také trpí méně chudokrevností. Mezi základní efekty kojící ženy a maminky patří budování vzájemného vztahu s děťátkem, dotyky, mazlení, kojení „skin tu skin" – tělo na tělo, užívání si vzájemného spojení, darování úsměvů a hlazení…silný emoční vjem, který je dále kojením posilován. Kojení je intimní zážitek, který významně obohatí život maminky i děťátka.

Výhody kojení pro miminko

Mateřské mléko je nejvhodnější způsob výživy pro děťátko, je to přirozená a snadno stravitelná strava, má vždy správnou teplotu a je připraveno, když je dítě potřebuje. Již výše jsem se zmiňovala, že složení mateřského mléka se mění, dokonce v průběhu jednoho kojení i během celého období kojení. Přizpůsobuje se potřebám dítěte, chrání před infekcemi, obsahuje protilátky, které působí protizánětlivě. Podle výzkumu kojené děti mají nižší počet infekcí trávicího ústrojí, průjmů, zánětů dýchacích a močových cest a jiné. Kojení slouží i jako prevence neinfekčních onemocnění, například před alergiemi, kojené děti jsou méně často obézní, je snížené riziko vzniku cukrovky, silnější kosti v dospělosti a stáří…A tak bychom mohli ve výčtu některých dalších onemocnění, především civilizačních, pokračovat.

Ještě bych se chtěla zmínit o jedné dobré vlastnosti u kojení, a to pohyby úst při sání čelistí a jazyka během sání mají přirozený vliv na rozvoj správné artikulace.

Vzhledem k tomu, že je toto téma aktuální a je možno si toho říci více, ještě se k tomuto tématu vrátím v příštím článku. 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 137c966339414162dce7e9f16f826dfe770d55eb
Obrázek: 6fd441e5efc3a5b05f1ad943e61ca8d3efdb66c5
Obrázek: b0258700278e72f688afc04804981aa0fc26a9e6
Obrázek: 6c8afbf6fa6e8b1bd039ce146991f5edc3b76953
Obrázek: b0d30bf6343529448f93a099327a3896fee4c46c