Záchrana pro vaše suché vlasy! 6 tipů, jak o ně správně pečovat

Jsou vaše vlasy suché, lámavé a náchylnější k poškození? Studený zimní vzduch je sušší než v jiných ročních období, protože ve vzduchu je daleko méně vlhkosti. Zimní období spolu s několika dalšími faktory přispívá k tomu, aby vaše vlasy byly suché více než kdy jindy. Dobrou zprávou je, že suché vlasy jsou častým problémem, s kterým však můžete snadno zatočit, stačí se držet pár jednoduchých kroků a dopřát jim přesně to, co potřebují.

Tipy jak pečovat o suché vlasy
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Co způsobuje suché vlasy

Chladné období je faktor, který zásadně ovlivňuje stav vlasů. Vzduch uvnitř je často v zimních měsících suchý a díky tomu může působit i na vaše vlasy. Samotné mytí vlasů je také z jedním z nejčastějších viníků, které přispívají k suchosti vlasů i vlasové pokožky. Pokožka hlavy totiž přirozeně vytváří kožní maz (olej), který pomáhá pokožku hlavy i pramínky vlasů vyživovat. Bohužel příliš časté mytý vlasům neprospívá, protože veškerý přirozený maz odstraňuje a to zapříčiňuje ztrátu lesku i hydratace.
 

1. Mytí vlasů

Jak často byste měli vlasy mýt, závisí na typu vlasů, ale také na tom, jak rychle se vaše vlasy mastí. Obvyklé je mýt vlasy maximálně třikrát týdně, aby se zachovala přirozená ochrana přírodních olejů.

Důležité také je, jak si vlasy myjete. I když je v chladných dnech lákavé, zapnout sprchu až na maximum a nechat po sebě ztékat horkou vodu, tak vlasům to rozhodně neprospívá. Horká voda zbavuje vlasy přirozené mastnoty a zároveň vysušuje pokožku. Místo toho si vlasy raději opláchněte studenou nebo vlažnou vodou. Oplachování šamponů a kondicionérů správnou teplotou vody také pomáhá vlasy revitalizovat a zajistit lesk.
 

2. Vlasy vysušujte správným způsobem

Způsob, jakým si vlasy sušíte, vám může pomoci předejít vysušení i poškození. Ve dnech, kdy své vlasy myjete, používejte na vysušení ručník z mikrovlákna či bavlny. Vlasy netřete, pouze je lehce a jemně promačkejte. V případě, že vlasy fénujete, nezapomeňte použít vždy termo ochranu, která vlasy ochrání před poškozením. Vlasy fénujte na co nejnižší teplotní stupeň.

Používáte-li žehličku na vlasy, kulmu nebo jakýkoliv jiný horký nástroj, je u vás větší pravděpodobnost poškození teplem, která zapříčiní suché vlasy. V tomto případě je vhodné omezit tepelný styling a používat ho jen párkrát týdně.
 

3. Vlasy kartáčujte šetrně

Když máte mokré vlasy, nečešte je, abyste je zbytečně nelámaly a netrhaly. Při kartáčování suchých vlasů se ujistěte, že místo starých nekvalitních hřebenů používáte kartáč se širokými zuby. Nezapomínejte vlasy kartáčovat zespodu nahoru, což znamená, že máte postupovat od konců a poté tahy prodlužovat od střední části zpět ke konečkům. Vlasy se snažte nečesat od shora dolů, protože tímto způsobem můžete vlasy polámat, zvláště pokud jsou vaše vlasy slabé a narušené.
 

Obrázek: female-hairdresser-making-hairstyle-brunette-woman-beauty-salon

4. Používejte správné vlasové doplňky

Ve dnech, kdy si vlasy nemyjete, můžete použít čas od času suchý šampon, obzvlášť pokud jsou vaše vlasy mastné a vy nemáte na mytí čas. Další metodou, jak upravit vlasy, které se začínají lesknout je -  uhladit je a sepnout do rozcuchaného drdolu. Ideální volbou jsou gumičky Invisibobble ze saténového materiálu a díky tomu jsou šetrné, navíc skvěle udrží vlasy tam, kde chcete a vypadají stylově.
 

5. Rozlučte se s konečky

U suchých vlasů jsou roztřepené konečky velmi častým jevem. Má to, co dočinění s přirozenou tvorbou mazu, o kterém jsme mluvili už v předchozích bodech. Přirozený maz se dostává do konců jako poslední a pokud jim chybí vlhkost, rychle se stávají křehké. Z tohoto důvodu je pravidelné zastřihování konců nedílnou součástí krásného vzhledu.
 

6. Do své péče zařaďte masky

V chladných dnech jsou vlasové masky a zábaly skvělým způsobem, jak vlasy ochránit a zároveň jim dodat sílu, pružnost a lesk. Zvláště, pokud jsou vlasy namáhané barvením či jinou chemickou úpravou, neměli byste tento krok opomíjet.

  • I když se traduje, že domácí výroba masek z ingrediencí, které máte v kuchyni jsou účinné, tak vás bohužel vyvedeme z omylu. Domácí masky nedokáží proniknout do hloubky vlasů, protože jejich molekuly jsou příliš velké a tudíž nemají takové schopnosti jako profesionální masky, které vlasům poskytnou mnohem více výhod.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 29acd65bbbc2d1932cba71a40ecad176909971a9
Obrázek: 4bc0df4a7b53b23dba67255b981d84c255393faf
Obrázek: 0addc7ef9c9b8e77e2a701984c90ab87c03cd67d
Obrázek: 231682fbc77d29fb9a100807ef7608baf8f9968d
Obrázek: 756455b7ec69c07e1d0d3ac5904cdede8847c07d