Grilované kukuřičky, steaky z robi masa, tofu špízy, grilované lilky, 'párečky' z mrkve, Beyond burgry, grilované žampiony, veganské párky, grilovaný banán, pečená řepa, pečené brambory, grilovaná hlíva, grilovaný chřest, nerybí filety, grilované Portobello, grilovaná cuketa a takhle bych mohla pokračovat do nekonečna. Grilovačka se dnes už bez masa obejde. Ba naopak, je dost běžné, že minimálně jeden z vašich hostů na sobotní grilovačku bude vegan.
Veganské dipy nejen pro vegany
Je smutné, že většina těchto hostů má potřebu nosit si vlastní jídlo. Staňte se opravdovou hostitelkou a připravte minimálně jeden pokrm čistě veganský. Z vlastní zkušenosti vám garantuji, že zmizí jako jeden z prvních. Lidé jsou totiž zvědaví. Nebojte se příprav, veganská jídla nejsou nikterak složitá. Základem jsou opět především moje oblíbené čerstvé suroviny!
Trochu oříškem můžou být dipy, u kterých si nemusíte být jistá, co do nich vlastně namíchat. Naučím vás tři základní omáčky, se kterými zazáříte, a vaši vege (i nevege) kamarádi si o téhle grilovačce jistě budou ještě dlouho vyprávět se slinou v koutku.
1. Veganský "výpek"
- 4 lžíce "nemásla" (Alsan/Hera),
- 1/4 hrníčku hladké mouky,
- 750 ml zeleninového vývaru,
- 2 lžičky miso pasty (koupíte ve zdravé výživě),
- 2 lžičky sójové omáčky,
- 1 lžička javorového sirupu,
- 1 lžička sušené rozmleté cibule,
- 1/4 hrníčku lahůdkového droždí,
- pepř,
- sůl.
Z nemásla a mouky připravíme jíšku. Do ní postupně přiléváme asi polovinu zeleninového vývaru a vytvoříme řídkou kaši. Odstavíme z plotny. Do kaše vmícháváme suroviny v tomto pořadí: miso pasta, sójová omáčka, javorový sirup, koření cibule a lahůdkové droždí. Osolíme a opepříme dle chuti. To vše ještě na plameni za stálého míchání převaříme a podle potřeby přidáváme zbylý zeleninový vývar tak, aby vzniklé dílo mělo konzistenci "výpeku".
"Výpek" oceníte jako omáčku k tofu, robi masu, seitanu či jiným náhražkám masa. Grilovaná zelenina se steakem z robi masa přelitým výpekem bude bomba!
2. Veganská majonéza
- 1/2 hrníčku sójového mléka bez příchuti,
- 2 lžičky javorového sirupu (dá se použít i datlový),
- 1 lžička dijonské hořčice,
- 1 hrníček rostlinného oleje (slunečnicový je nejlepší),
- 1 lžička šťávy z citronu,
- 1 lžička soli.
Do půl hrnku sójového mléka vmícháme sirup, hořčici a sůl. Vše tyčovým mixérem smícháme. Do vzniklé směsi opravdu pomalu přiléváme olej a stále mixujeme. Tyčovým mixérem děláme pohyb nahoru a dolů (tím se majonéza krásně spojí a vyšlehá díky vzduchu, který se do ní dostane). Až začne majonéza houstnout, přidáme citronovou šťávu a dál šleháme.
Tuto majonézu můžete použít jako klasický dip k čemukoliv z grilu nebo ji použijte do šťavnatých Beyond burgerů. Mňam!
3. Chipotle majonéza
- 1/2 hrníčku veganské majonézy z předešlého receptu,
- 1-2 lžičky citronové šťávy,
- 1/2 lžičky sušeného mletého chilli,
- 1/2 lžičky uzené papriky v koření,
- 1/3 lžičky sušené mleté chipotle papričky (nebo čerstvá chipotle paprička rozmixovaná s majonézou),
- sůl.
Všechny ingredience smícháme s veganskou majonézou (recept najdete výše). Podle chuti přidáme chipotle. Pokud máte čerstvou papričku místo koření, tím lépe. Je ale potřeba ji rozmixovat v majonéze. Pokud se vám výsledná omáčka zdá moc hustá, přidejte lžíci vody. Ingredience se pak lépe spojí.
Pikantní verzi majonézy ocení především muži. U této varianty by málokdo uhádl, že je veganská. Schválně zkuste někoho nachytat. :) Dobrou chuť!